Ostfriesland – Duitsland

 

Vrijdag 30 juli 2004

 

Om ca. 17.00 uur weggereden op weg naar Lathen Duitsland waar onze Nederlandse vrienden wonen. We hadden afgesproken om daar te eten en dan de volgende dag een rondrit te maken door Ost Friesland.  

 

Zaterdag 31 juli 2004

 

Om 09.00 uur opgestaan ontbeten en op weg naar Emden. In Emden aangekomen hebben we de campers op de Stellplatz aan de oude haven gezet.

  

We zijn gelijk de stad ingegaan. Leuk stadje, jammer dat de VVV dicht was. Om lang in deze stad rond te lopen daar hadden we niet zo veel zin in, met 25 graden. De rest van de middag een beetje in de zon gezeten en misschien nog de alt stad bezoeken als het wat afgekoeld is.  De alt stad zijn we in geweest maar vonden dit niet zo heel bijzonder. Dit komt omdat in de oorlog alles weg is gebombardeerd.

 

Zondag 1 augustus 2004

 

Om een uur of tien weggereden uit Emden richting Esenz dit is een plaatsje ca 90 kilometer verderop. Rustig over de binnenwegen gereden we kwamen uit bij  het strand. Hier was ook een gedeelte waar honden mochten. Hier zijn wij even wezen kijken en Laika heeft haar eerste zwemles gehad.  

 

Bij Nessmersiel  was een rommelmarkt. Hier zijn we dan ook even gestopt om te kijken wat ze daar allemaal hadden. Dus rommel. We zijn hierna verder gereden naar Esenz, dit was nog zo´n 15 kilometer rijden, hier was een Stellplatz Schützenplatz  €1,60 p.p. (niet betaald want ze kwamen geen geld ophalen) en hier kon je dan eventueel de volgende dag aan strand gratis parkeren.  

 

Voor het volgende geval moet ik nog even iets vertellen. Onze vrienden uit Lathen rijden met een camper met een Duits kenteken. We waren nog geen 2 minuten op plaats van bestemming op de Stellplatz in Esenz toen kwam er een kleine, oude Duitser naar ons toe of wij de camper uit konden zetten omdat hij er last van had en het mooiste van alles hij zei ook nog dat wij de motor al een half uur aan hadden staan. Toen ging hij naar onze vrienden omdat hij dacht dat het ook Duitsers waren, die zei heel vriendelijke gedag. Inmiddels had ik de motor uit gezet. Helaas voor die man kreeg hij geen bijval. Bert heeft die man in het Nederlands het een en ander gezegd, wat niet voor herhaling. We hebben ´s avond lekker gegeten bij een asia restaurant in het dorp.

 

Maandag 2 augustus 2004

 

Vanmorgen wat later weggereden op weg naar­­­­­ Wittmund. Hier zou volgens Hennie en Gerrit heel wat te zien zijn. Helaas dit viel tegen. De Stelplatz bij de Schutzplatz was groot en schoon. Alleen had er op de plaats waar wij stonden een wc unit gestaan i.v.m. feesten die daar het afgelopen weekend waren geweest, toch maar besloten om hier weg te gaan. Wat nu. Even gekeken en besloten om naar Wilhelmshaven te gaan. Hier aangekomen hebben we de campers op de Stellplatz aan de Fliegerdeich neergezet en wat gedronken. Even geinformeertd of we hier moesten betalen dit bleek €6,00 voor 24 uur te zijn. Dit viel mee. Toen wij betaald hadden hebben we het kooktoestelletje neergezet want we zouden gaan grillen. 

 

Toen wij dit aan het doen waren kwamen de buren ook weer terug en die begonnen zoals we al eerder meegemaakt hadden eerder deze week een beetje raar te doen. zij hadden het over DIE HOLLANDERS kunnen toch ook lezen!!!!!! Het was hier een Stellplatz en geen camping, geen luifels geen kooktoestellen e.d.

 

Weten wij veel er stond op de parkeermeter dat dit geen camping was maar betekent dit dan ook dat je er niet mag grillen, dit stond nergens. Hij had het er ook nog over dat die Hollanders ook niet betaald hadden. Daar bedoelde hij ons mee terwijl als hij goed uit zijn Duitse oogjes gekeken had dat wij wel betaald hadden.

Maar wat ik het vreemdste vond de term DIE HOLLANDERS.  Dit kwam er op zo’n toon uit van wat doen jullie hier. Jammer genoeg was het al 19.30 uur en zaten we te eten. Was dit ’s middags gebeurt hadden wij waarschijnlijk weggereden maar nu bleven we toch maar staan. Misschien waren we wel fout, maar het kan natuurlijk ook op een andere manier gezegd worden.

 

’s Avonds zijn Gerrit, Hennie en Bert nog een stukje wezen lopen ik ben in de camper gebleven om dit relaas aan de computer toe te vertrouwen. Morgen gaan we een stukje fietsen, we denken dat we de brug over gaan het stadje in en dan?????????

 

Dinsdag 3 augustus 2004

 

Om 10.30 uur weggereden op de fietsen, eerst richting haven, was niet zo heel erg veel te zien. Hierna naar de stad gereden, veel mooie, nieuwe gebouwen daarna weer terug naar de camper. In de middag zijn we de andere kant opgefietst. Hier hebben wij ook niet echt iets mooi gezien.  Nog even op de boulevard een Radler gedronken en een lekker ijsje gegeten dit was niet echt goedkoop 4 grote glazen van 0,5 liter en twee ijscoupe €24,00 Niet goedkoop maar wel lekker.

 

Woensdag 4 augustus 2004

 

Op weg naar Leer even stoppen bij de Praktiker, in het grote inkoopcentrum van Leer en dan door naar de stad Leer, Stellplatz Am grosse bleich, daar aangekomen was de Stellplatz, parkeerterrein vol. We zijn toen naar de Stellplatz gereden aan de haven, Helaas deze was er niet meer. We werden doorgestuurd naar de overkant van het water bij de brandweer. Deze is nieuw. De plek ligt aan de andere kant van de brug waar geen campers ( Verboden boven de 3 ton ) overheen mogen. Dicht bij het centrum, alleen niet gezellig. Toen wij bij de Stellplatz aan de haven waren, werden we vriendelijk doorgestuurd door een oudere Duitse mevrouw naar een Stellplatz in Weener.  Deze is ook aan de haven er is een wc, douche alles keurig netjes schoon. Kosten €5,00  per nacht zonder stroom.  

 

Donderdag 5 augustus 2004

 

Op weg naar Papenburg alwaar Bert en Gerrit gaan proberen kaartjes te krijgen voor de bezichtiging van de Scheepswerf aldaar. Om 15.30 uur konden zij deelneme aan een rondgang. Onder tussen nog even Papenburg bekeken, een bezichtiging waard. 

 

Om half vier ingestapt in de bus van Scheepwerf Meyer, er worden daar grote “Kreuzfartschiffe, Pasagiersschiffe für Indonesien, Gastankers, Tiertransporters” enz.enz. 

 

Deze schepen worden in overdekten Baudocken gebouwd.Het grootste Baudock is 375 mtr lang, 125 mtr breedt en 75 mtr. hoog. Er staat een kraan in van 800 ton. Alles wordt aangevoed via de Dollart en het Emskanaal. Voor verdere informatie: http://www.meyerwerft.de

 

Na dit bezoek gaan we weer terug naar Lathen en de volgende dag terug naar Apeldoorn gereden.

 

Vrijdag 6 augustus 2004

 

Terug naar huis, wassen en alles weer klaar maken voor de volgende trip. Dit wordt onze zomervakantie. Tot nu toe gaan we een kleine rondrit door Duitsland maken t.w. Zwartewoud, Bodensee en via Winterberg weer terug naar Apeldoorn.

Jullie zien de volgende vakantie staat alweer gepland. Na de zomervakantie zien we wel weer verder.

 

Data reisverslagen