Ostfriesland – Denemarken 2005

Vrijdag 5 augustus

Vanavond om ongeveer 17.00 uur weggereden uit Apeldoorn richting Leer (D). Toen we nog geen kilometer op weg  waren brak de ruitenwisser af. Wij naar de Fiat garage, het onderdeel wat we moesten hebben moest besteld worden.??? Niets op voorraad, gebeurt dit dan niet zo vaak., vreemd. We konden wel een nieuwe set ruitenwissers kopen maar moesten ze wel zelf er op zetten want er was geen monteur meer aanwezig. Vreemd wij zagen toch wel iemand lopen in een overall in de werkplaats. Nu ja zelf de wisser erop gedaan en weer verder gereden in de regen regen, en nog eens regen. Wij hebben weer vakantie. Dit was nog niet alles na een tijdje rijden ging de koelkast uit op gas, dus op 12 volt gezet. De hele avond geprobeerd om hem weer aan te krijgen maar helaas. Nu ben je net weg dus de koelkast zit vol . Ben benieuwd of we hem nog aan krijgen.

 

leer

Zaterdag 6 augustus

Vandaag Leer in geweest, eerst de hele tijd nog geprobeerd om de koelkast aan te krijgen. Helaas niet gelukt alleen er is nog iets kapot gegaan want de boiler liep ineens leeg. We hoorden toen Bert aan de bedrading zat van de koelkast iets knappen en sindsdien loopt de boiler leeg. We moeten dit nu eerst laten maken in de hoop dat alles bevroren blijft in het vriezertje. Nu de vraag waar laten we dit maken. In de buurt van Emden of gaan we toch maar richting zuiden.?????

Zondag 7 augustus      

Vanmorgen weg gereden uit Leer in de stromende regen. We gaan naar Grossheide dat ligt op de weg naar Denemarken. We staan nu voor het bedrijf Dehne, hier hebben onze vrienden twee jaar geleden hun camper gekocht. We wachten want er staat op het briefje: jeden sonntag schautag. Het vlees is ontdooit dus het wordt aardappelen vlees en groente eten vanavond. Dit gebeurt zelden op de zomervakantie bij ons. Het is meestal bbq of grill want het is ook meestal wel heel erg warm. Nu zitten we in de regen soms wat zon, maar we moeten er het beste van maken.  Zaterdag 13 augustus hebben we afgesproken om in Kopenhagen te zijn. Hierna zien we wel weer verder. Er was een zekering gesprongen, een klusje van niks. Koelkast aan en weer verder.

Maandag 8 augustus

Vanmorgen weggereden in de regen uit Esens goede stelplaats, er is een sanizuil aanwezig, kosten 1 euro, hier krijg je 4,5 minuut water voor,  ik denk dat het ongeveer 40 liter water is. De plaats zelf kosten 1,80 p/p/p/n leuk stadje.

Dinsdag 9 augustus

We gaan vanmorgen op weg naar Langwerden. Dit is aan de andere kant van Wilhelmshaven. Misschien zien we hier de schepen nog voorbij komen die naar Sail Bremerhaven gaan.  Ik hoop dat het toch wel wat beter weer wordt. Want als het dit weer blijft zit ik liever thuis. De koelkast is ook weer uitgeslagen dus nu maar weer afwachten wanneer die aanslaat. Vandaag niet in Langwerden uitgekomen maar in Bremershaven bij de Sail 2005. Daar we niet in Amsterdam gaan, gaan we er hier maar naar toe. We hadden gehoord dat er een nieuwe tunnel was die zo in Bremerhaven uit zou komen. Wij hebben de tunnel niet gezien en onze mieps  zei sla rechts af en neem de veerpont. Veerpont!!!!!!. We zijn erop gegaan kosten €9,80. Nu we met de veerpont over zijn gegaan kwamen we eigenlijk al bijna bij Sail 2005. Nu nog een parkeerplaats/overnachtingplaats. We zijn uitgekomen op een parkeerplaats bij de Veerpont waar al een aantal campers stonden. Wij hebben de onze er naast gezet en zijn lopend naar de haven gegaan. Dit was zo’n 10 minuten lopen. We zijn om ca. 13.00 uur weggegaan en waren om 17.30 uur weer terug bij de camper.  We hebben een hoop mooie schepen gezien uit diverse landen. Wij waren al zo’n tijd kwijt laat staan morgen als de Sail werkelijk begint. Wij konden gelukkig nog overal bij en konden alles goed zien, dit zal morgen en de komende dagen wel anders zijn. Toen wij weer terug waren hebben we wat gegeten en ondertussen dat Bert de hond uit ging laten zou ik koffie zetten. Zo zegt zo gedaan.

 

Toen Bert een tijdje weg was stopte er ineens een motor politieagent. Hij ging alle campers langs die samen met ons op de parkeerplaats stonden met de mededeling dat wij hier niet mochten staan, maar hij kon ons wel ergens heen brengen waar nog wel plaats was, dit zou ons een paar euro kosten. Geen probleem zeiden wij. Dus een aantal campers ging onder politie begeleiding naar de andere camperplaats. Daar aangekomen hebben we de camper op de plaats gezegd. Zo dicht mogelijk op elkaar want dan konden er zo veel mogelijk op . We gingen samen met een Duitse camperaar betalen, gelukkig was er een Duitse meneer voor ons zodat we ons even konden voorbereiden op wat hij ging zeggen. De man van de overnachtingplaats vroeg aan hem hoelang hij wilde blijven hij zei 1 nacht, dat is dan 13.00 euro. 13.00 euro dat is wel erg veel voor een nacht. Nog een keer gevraagd 13.00 euro, ja 13.00 euro. Man dat is toch veel te veel. Bert zei ook 13.00 euro is wel heel erg veel voor 1 nacht. De andere camperaars die daar staan betalen 6,50 euro per nacht dus ineens het dubbele rekenen is wel heel asoooooo. Als je nu voor die 13.00 euro ook nog wc en eventueel douches hebt en dan nog een sani-station is het ook nog wel erg duur maar ja dan zeg je nog voor een keer ja. Maar nu zei Bert we gaan hier ook weg. Alles weer ingepakt en weg wezen. We zijn uitgekomen in een plaatsje Bad Berdekesa. Hier staan we nu met 5 campers op een parkeerplaats tussen Zwembad en de Waterburg met niets erbij en nog gratis ook.  O ja overdag hebben we redelijk weer gehad maar nu regent het weer, maar nu zitten we droog in de camper.

Woensdag 10 augustus.

Het heeft vannacht de hele nacht stevig door geregend. Je kon er bijna niet van slapen zo hard. Nadat we opgestaan zijn en een kopje thee en ons dagelijks ontbijt. Zijn we weer op weg gegaan. We kwamen onderweg een Aldi tegen dus we dachten even naar binnen om de boodschappen te doen. We moesten voor onze vrienden ook nog 12 pakken wijn en 6 flessen Jagdbitter meenemen. De Jagdbitter hebben we, alleen de pakken wijn nog. Nadat we dat ingeslagen hadden gingen we op weg naar Wischhafen om over te varen (13,50). Bij Brokdorf even wat gegeten op de stellplatz achter sport en freizeithalle. Tevens ook de wc geleegd bij het sani station (1,00 euro) Hierna doorgereden naar Kiel . Bij Kiel waren een aantal stellplaatsen maar of de ondergrond was te nat of wij vonden het maar niks. We zijn iets teruggereden op de route en staan nu in Altenhof. Hier is een stellplaats achter een historisch Gasthof  Gruner Jager een mooie stellplaats, sanitair is schoon maar eenvoudig. Douche kost 1,00 euro . We blijven hier vannacht staan en rijden morgen weer verder. Ik denk dat we morgen uitkomen in Puttgarden om over te varen naar Denemarken.

Donderdag 11 augustus

Vanmorgen weggereden om 8.00 uur uit Altenhof. Om 10.15 uur de boot genomen naar Denemarken. De overtocht duurt ongeveer 45/50 minuten. Voordat je wist was je al aan de overkant. Even onderweg gestopt om te eten en om ongeveer 14.30-15.00 uur waren we in Helsingor . Gerrit en Henny waren er al. Een stellplaats waar je gratis water,stroom en internet hebt. We hebben dan ook even met de vrienden uit Belfeld geskypt. Gezellig. Voor het eten zijn we nog even een ommetje gaan maken. Laika heeft nog even in de zee gezwommen. Hierna lekker spaghetti gegeten, nog wat gedronken en voor dat je het weet is het al weer laat.

Vrijdag 12 augustus

Vanmorgen om 9.15 uur weggereden naar Kopenhagen. Daar aangekomen een plaatsje gezocht voor de camper om de parkeren. Eerst stonden we voor de ambassade van Kroatie. Dat vond Bert eigenlijk geen goed idee dus zodra er een plekje vrijkwam aan de overkant heeft hij hem daar geparkeerd. Om 12.00 uur zou de wisseling van de wacht er zijn. Dit stelde niets voor. Niets spectaculair.  Het paleis vonden wij een beetje vies geel. We zijn ook naar de vesting geweest en naar de kleine zeemeermin. Allemaal wel leuk om te zien maar het viel ons tegen maar ja we hebben het wel gezien.

O ja, na het eten gingen Bert en Gerrit met de hond uit. Bert pakte de band van Laika en kwam toevallig tegen een alarmpje aan dat we gekocht hadden bij de bekende bouwmarkt, zo’n wit ding waarvan er drie in een pak zitten. Het alarm ging aan. Bert dacht dat het het gas alarm was dus hij alles uit gezegd niets ging uit het bleef gaan. Dan de draden maar eruit getrokken, nog niet uit het geluid ging maar door. Tot na een minuut of 10 kwam hij erachter dat het  het andere alarm was. Tja zoveel beveiliging in een campeerauto dan wordt het op een gegeven ogenblik toch wel zoeken naar wat er nu af gaat en wat niet.

Zaterdag 13 augustus

Vanmorgen tot 09.00 uur op bed gelegen en toen zijn we opgestaan, ontbijtje. Daarna zijn we op weg gegaan naar het dorpje. Heel leuk gezellig dorpje met veel drankwinkels. Dit komt omdat de Zweden hier hun inkopen doen, dit is hier namelijk een stuk goedkoper als in Zweden, maar ook veel andere winkels. Het was  gezelliger als gisteren inKopenhagen. Hierna hebben we boodschappen gedaan en zijn we terug gegaan naar de campers. Hier hebben we  gegeten en zijn we weer een stuk wezen lopen.  Bert is een kraan aan het zoeken waar de goede diameter slang op kan. De onze is namelijk te groot. Vanavond gaan  kip eten met patatjes, appelmoes. Gerrit en Bert gingen ook nog even naar de haven om gratis vis te halen. Ze kwamen met een volle zak terug, schoon maken en in vriezen.

Zondag 14 augustus

Hoe kan het  de zon schijnt. We zijn even bij de zeilboten gaan kijken want er was dit weekend van de Deense zeil club een competitie. Duurde heel lang voordat de race begon en toen we net weg wilden lopen klonk het startschot. Het is nu in de middag en er komt meer wind opzetten. Het wordt ook was frisser . We zien wel hoe het verder gaat.
De laatste dag hier, morgen gaan we weer verder, waarheen dat moeten we nog  bekijken maar we gaan in ieder geval, zoals het er nu voorstaat  met de boot weer over naar Duitsland.

Maandag 15 augustus

Vandaag afscheid genomen van onze vrienden Hennie en Gerrit, want die gingen weer terug naar  Zweden. Wij hadden graag mee gewild maar we hebben een hond en die mocht niet zonder bloedtest de grens over. Nu kan je zeggen neem het risico dat je niet gecontroleerd wordt of dat er niets gebeurt, maar stel er gebeurt iets wat gaat er dan gebeuren met de hond.???? Wij zijn dus vanmorgen vertrokken uit Helsingor om de margrietroute te gaan rijden. We zijn het kasteel in Hillerod wezen bezoeken incl. de tuinen. We zijn hier zo lang bezig geweest dat we maar besloten hebben om terug te gaan naar Helsingor. Je staat er gratis en het is maar een klein half uurtje weer terug. 

Dinsdag 16 augustus

Vanmorgen om 08.00 uur opgestaan om, om ongeveer 09.00 uur te vertrekken naar Rodnyhaven. Hier ligt de boot om naar Puttgarden over te varen.

Het was vandaag een stuk rustiger om over te varen als op de heenweg.  De laatste Deense Kronen uitgegeven aan een reep milka-chocola. We hebben vandaag alles over de grote weg gedaan. Om 16.00 uur hebben we wat boodschappen gedaan bij de Aldi en getankt. We staan nu Wangels/Weissenhaus. Een mooie kamperplaats met sani station en wc’s. Het rare is alleen je betaald hier van 06.00 uur ’s morgens tot 10.00 uur ‘savonds. Je mag aannemen dat de politie niet komt controleren om 06.00 uur ’s morgens. Punt twee is je kan alleen betalen met munten. De kosten zijn 10.00 euro de hele dag 6,00 euro voor zes uur en 1,50 euro voor 1 uur.  Er kwam een parkeer wachter langs om het geld te innen.

En hier was het verboden voor poedels.

Woensdag 17 augustus

Vanmorgen om 08.00 uur opgestaan. We zouden om 09.00 uur gaan rijden. Zogezegd zo gedaan. Na een aantal tussenstops hebben we in Bergen Belsen een grote tussenstop gemaakt om het concentratiekamp te bezoeken waar Anne Frank en familie heeft vastgezeten tijdens de tweede wereldoorlog. Helaas was bijna alles weg. Ze hadden wel diverse herkenningspunten weer opnieuw gemarkeerd maar toch jammer dat in de loop van de tijd alles verloren is gegaan. 

Hierna zijn we doorgereden naar de Schiedersee. Ondertussen kwamen wij door Hameln heen alwaar wij even moeten zoeken waar wij heen moesten we gingen dijkje af en toen ineens flits, toen we de hoek omreden stond er een politieagent. Tja meneer u reed te hard u krijgt van mij een bekeuring van 35,00 euro. Jammer maar gelijk even afrekenen.  Hebben we ook weer gehad. Dat kon er ook nog wel bij na alles wat er mis kon gaan.

Donderdag 18 augustus.

Vandaag hebben we het meer rond gefietst ca 8 km. Het was mooi weer. In eerste instantie zouden we naar het dorp gaan maar er was geen dorp. Er was een bank en een supermarkt en dan had je het wel gehad. Voor de rest lekker rustig aan gedaan.

Naast ons kwam precies de zelfde Laikacamper te staan, deze was van Adi u Lisa Groetschel aus Bad Driburg (D)

Vrijdag 19 augustus

Vandaag om 09.15 uur opgestaan. Hierna hebben we ons ontbijtje genomen en heb ik de broodjes gehaald. Hierna zijn we naar de supermarkt gegaan om wat vlees te halen voor de bbq die we vanavond zouden doen. Helaas het weer gooide roet in het eten het begon te betrekken en te regenen hier en daar een onweersklap maar de temperatuur bleef goed. Bert heeft de (gratis) vis uit Helsingor gegeten  en ik de speklapjes die we nog overhadden uit Denemarken. Vanavond nog isolatieschermen voor €30,00 gekocht voor Gerrit en Hennie voor de camper. Hierna nog een tijdje staan praten met Nederlanders. Morgen is er groot feest. De reddingsbrigade, en de brandweer viert feest, er is een vlooienmarkt en de vrijwilliger brandweerband komt spelen we zijn benieuwd wat het wordt.

Zaterdag 20 augustus

Vannacht heeft het de hele tijd geregend en dat doet het nu nog steeds (11.00 uur) De hond is ook nog niet uit geweest, de festiviteiten hier merken we niets van. We gaan zo maar eens even kijken of er wel wat te doen is.

Het heeft het hele weekend geregend, dus de festiviteiten zijn ook in het water gevallen. We hebben besloten om zondag naar huis te rijden, ongeveer 250 km. We 's-Avonds 20.00 uur thuis.

De regen houd op, het wordt mooi weer, de zon gaat schijnen.

Tweede deel vakantie.

Bad Ems en DÜsseldorf

Woensdag 24 augustus uit Apeldoorn weggereden op weg naar Bad Ems, hier is in het weekend een bloemencorso en zaterdagavond is er een Taptoe.  Woensdag hier aangekomen. We zijn eerst richting het stadion gereden waar dus de Taptoe is. Ondanks dat het geen stellplaats is mag je hier wel overnachten. Hier hebben we dus twee dagen gestaan. Hierna zijn we bij de Kreisverwaltung gaan staan. Dit is twee parkeerterreinen terug maar je staat er wat rustiger nadeel is alleen je moet zorgen dat je hier zondagavond weer weg bent want maandag moeten de auto's van de werknemers hier staan.  Nou ja hebben we gezegd dan gaan we wel weer bij het stadion staan. We hebben hier wat gefietst, over de kermis heen gelopen en de Barthelomeùsmarkt gelopen, gewoon een braderie. We wilden eigenlijk nog zwemmen in het Emser Therme bad maar was wegens de festiviteiten gesloten. Jammer. We hebben nog wel diverse bronnen gezien. We hebben er één gevonden die goed was voor ademshalingsorgaan, allergie hart en vaatziekten. De smaak van dit water was wel lekker. De andere bronnen die waren voor de maag en darmziekten/klachten. Dit water was vies vonden wij maar ja als het helpt tegen de kwalen dan wil je dit wel drinken. Bad Ems staat bekend als kuuroord. Je komt hier toevallig veel mensen tegen die wat mankeren vooral veel mensen  stokken, en dan bedoel ik geen oude mensen die met de stok moeten lopen.

Morgen gaan we naar de taptoe. Het was best een aardige Taptoe. Het korps wat er uit spatte was een Oekraïense band. Leuke vlotte, bekende muziek met een hoogstaand stukje dwarsfluit spel. Heel leuk en goed om naar de kijken. Na de taptoe zijn wij terug gegaan naar de camper omdat Laika alleen zat in de wagen en bij vuurwerk wordt ze toch een beetje angstig. In de camper aangekomen was ze zo blij tot dat ze de eerste vuurpijl hoorde en de eerste knal. We hebben haar op het bed gelegd onder het dekbed en ze bleef liggen. Doodstil liggen totdat de knallen voor bij waren. Hierna zijn we met haar uit geweest.

Zondag naar het bloemencorso. We zijn aan het begin van de optocht gaan kijken. Het is een heel mooi corso veel mooie bloemen. Alleen wij zeiden allebei we hebben een bloemencorso wel eens mooier gezien. We hadden prachtig weer de zon stond hoog aan de hemel.  We zijn nu even terug in de camper en Bert wilde nog even aan het einde van de stoet gaan kijken. Misschien dadelijk nog even iets eten en dan vanavond de auto nog even ergens anders zetten en dan zit Bad Ems er voor dit jaar op. We zijn hier vanaf woensdagavond tot maandagmorgen geweest. Veel gezien, veel geleerd, mooie stad, mooie bronnen. Leuk stadje.

Maandag 29 augustus,

rijden we  naar Düsseldorf en dan gaan we zoals het er nu voorstaat dinsdag naar de Messe.

We zijn om ongeveer 13.00 uur aangekomen in Düsseldorf. We zouden eerst nog naar de stad gaan maar gezien het weer, warm, zijn we eerst maar eens lekker gaan douchen. Daar waren we wel aan toe na zes dagen poedelen in de camper. Heerlijk was het weer. We hebben even over de parkeerplaats gewandeld en weer het nodige gezien. Toen we hier aankwamen hebben we eerst maar eens weer water getankt, wc’s geleegd, ja wc’s ze waren allebei vol, de watertank weer gevuld. Zo dan kunnen we er weer tegen. We hebben ook gelijk de kaartjes gekocht voor morgen. We gaan om ongeveer 11.00 uur met de bus mee. Is de bus niet zo druk. Zo……. Na een hele dag over de Messe te hebben gelopen waren we om 16.00 uur terug bij de camper, niet zo veel nieuws gezien.

Alweer komt er een Laikacamper naast ons te staan, deze keer uit Italië eigenaar Rosalba en Roberto Pausini en met hun Schnauzer  genaamd Anastasia. Aardige mensen alleen Roberto sprak een klein beetje Engels.

Donderdag 1 september waren we weer thuis in Apeldoorn. Een rare vakantie veel regen de eerste 2,5 week daarna mooi weer.

 

 

 

Data reisverslagen