Diverse Weekends 2008

Weekend Houten, Soestdijk, Apeldoorn.

Vrijdagochtend 22 februari weggereden vanuit Lathen richting Houten. We hadden de tijd dus we zijn via Winterswijk Obelink, want we hadden nog wat nodig voor de wintertent, gereden. We kwamen om ongeveer 18.00 uur aan bij het Expocenter. Het parkeerterrein stond al aardig vol, dus we moesten even zoeken naar een plaatsje. Jammer dat het niet georganiseerd was, want nu stond ieder hoe die maar wil, maar we hadden een mooi plaatsje. We waren aan het eten toen er op de deur geklopt werd, er stonden twee dames voor de deur en die vertelde dat er om 19.15 een artiest zou optreden in de hal. We waren hierbij uitgenodigd. We zijn om 19.30 uur naar de hal gelopen en het was al aardig druk en de artiest was al bezig. Het was een leuke en goede artiest, hij deed allerlei geluiden, stemmetjes met zijn eigen stem na. Heel goed was dit. “Art of Voice” met www.niekboes.nl Het was in ieder geval een leuke avond.

De volgende morgen om 09.00 uur opgestaan want de beurs begint om 10.00 uur. We zijn de beurs overgegaan en wij vonden de beurs best leuk. Veel campers stonden er meerdere van een merk, tuurlijk mis je merken maar dat heb je overal. Veel gepraat en ervaringen uitgewisseld. Nog even getwijfeld of we nog een aggregaat zouden kopen maar toch maar besloten om dit niet te doen, kan altijd nog. ’s Avonds nog wat tv gekeken en toen weer naar bed.

Zondag om 10.00 uur opgestaan, rustig ontbeten, thee gedronken, hond uitgelaten en toen op weg naar Apeldoorn. We kwamen in de buurt van Soestdijk en toen zijn we daar heengereden. Ik was er nog nooit geweest dus ik wilde dit wel eens zien. Daar aangekomen de camper op de parkeerplaats geparkeerd en naar de kassa gelopen. Wat bleek je kon alleen maar kaartjes kopen om de tuin te bezichtigen, kaartjes voor een rondleiding in het paleis kan je alleen maar kopen via internet. Vreemd want als je, als buitenlander in Nederland hier wilt gaan kijken weet je dit niet. Wij ook niet. Dus wil je Paleis Soestdijk bekijken kijk dan eerst op www.paleissoestdijk.nl.

Ze konden nog wel kaartjes bestellen voor de rest van de week maar ja wij moeten ook verder. Dus een volgende keer dan maar. Wel de tuinen bekeken, eigenlijk wel mooi maar er is ook achterstallig onderhoud, jammer dat dit niet beter onderhouden is.

Hierna doorgereden naar Beekbergen, Camping het Lierderholt, om lekker te douchen, wc te legen. Dus we zijn weer lekker schoon en klaar voor de komende twee dagen. Morgen gaan we even naar de stad in Apeldoorn, daarna naar de Makro in Duiven en dan door naar ’s Heerenberg, want dinsdag om 11.30 uur moeten wij de firma Tunex zijn om de motor van de camper te ship-tunen. Ben benieuwd of we het merken, ze zeggen van wel. We zitten nu sport te kijken.

Maandag zijn we naar de Makro geweest nog een paar dingetjes gekocht en hierna zijn we doorgereden naar Beek. Hier zou een camperplaats zijn bij een pannekoekrestaurant. Je hoefde hier niet te eten maar we zouden dit wel doen. Hier aangekomen vonden we het alle twee eigenlijk niet veel. Bert zei dan rij ik liever door naar Kleve. Je weet dat je hier in ieder geval goed en veilig staat. Qua kilometers hoef je het niet te laten want het is maar 30 km. verder. Hier aangekomen stonden we verbaasd van hoeveel campers hier staan. Gelukkig was er nog een plekje vrij.

Dinsdagmorgen om 10.45 uur weggereden want we dachten dat ‘s Heerenberg verder weg zou zijn. Bleek dit maar 13 kilometer van Kleve te zijn. Dus waren we hier op tijd.

Om 13.00 uur reden weer weg uit ’s Heerenberg, je kon het al gelijk merken dat er meer PK onder de motorkap zit. Een heerlijk gevoel dat de camper als een personen auto weg trekt, ook in de hogere versnellingen. Een aanrader. Vanavond gaat Anja even naar Soli en ik had een vergadering in Apeldoorn van de AMF. 's-Avonds blijven slapen bij het DAP muziekcentrum en woensdag weer terug naar huis. Wat is het heerlijk als je met pensioen bent.


Weekend Marinedagen Den Helder

Woensdagmiddag 9 juli tegen 4 uur zijn we pas weggereden, we hadden nog een afspraak staan om 15.00 uur in Duitsland dus vandaar dat we nu pas wegrijden. Zonder oponthoud zijn we gereden naar de Jacht- en Passantenhaven De Groenedijk in Joure Hier kan je overnachten. Prijs was nog niet bekend. Wij daar aangekomen moesten we ons melden bij de havenmeester. Ik vroeg wat het kostte om te overnachten. Hij antwoorden eigelijk 12,50 euro maar daar had hij al heel veel klachten over gehad, want het was veel te duur. Nu was de prijs 10,00 euro per nacht. Nog veel want je gebruikt geen elektra, die moest nog extra betaald worden volgens ons, geen water inname of lozing, alleen de wc kon je gebruiken. Wel een leuke plaats om te staan. We hebben hier dan ook de nacht doorgebracht.

Donderdag

Lekker uitgeslapen en om een uur of 11.00-11.30 uur pas weggereden. Op weg naar Den Helder. Hier waren we om ongeveer 14.00-14.30 uur. Naar  Willemsoord gereden. Camper neergezet en even Den Helder in. Toen we terug kwamen waren er al heel wat meer campers aangekomen, stroom aangesloten en klaar. Nog even over het terrein gelopen, onderzeeboot in geweest. Ik kan me niet voorstellen dat je daar aan went, kleine ruimte, je stoot bijna overal je hoofd tegen. Als je elkaar wilt passeren dan moet je tegen de “muur” gaan staan, maar het is wel interessant om te zien, hoe het binnen een onderzeeboot er uit ziet. Hierna nog even gekeken waar we de volgende dag heen moesten.

Vrijdag

09.00 uur opgestaan en om 10.30 uur op de fiets naar de marinebasis. Veel gezien, de techniek is heel interessant. Bert is nog met de sleepboot mee geweest, veel gezien, er werd veel verteld onderweg. Tussen de middag hebben we een concert van de marinierskapel bijgewoond. Dit was zeer goed. Vanavond vuurwerk kijken en dan slapen. Het is vandaag nog lekker rustig, je kunt overal bij. Zal morgen wel anders zijn.

Zaterdag

Vanmorgen om 09.30 uur opgestaan, aangekleed, hond uitgelaten, ontbeten. We zijn eerst op het terrein waar we stonden naar een VOC schip, De Prins Willim, geweest. Heel mooi schip. Op dit schip kan je tegenwoordig ook feesten/partijen boeken. Heel leuk. Hierna zijn we richting marinemuseum gegaan waar we het busje hebben gepakt naar de basis. Hier aangekomen hebben we de diverse bands bekeken, de marinierskapel, de matrozenkapel en ook een chanty koor uit Vlaardingen. Allemaal heel gezellig. Qua drukte vonden wij het meevallen, wij hadden verwacht dat je mannetje aan mannetje liep maar nee, ruimte genoeg. In de tent kon je gewoon nog ergens aanschuiven om een bakkie koffie te drinken.

Om 17.30uur waren we terug op de camperplaats. Nog even wat gedronken bij de buren en toen weer eten. ‘s-Avonds camperklets waar Bert even geweest is, het was wat frisjes dus hij was zo weer terug. TV gekeken en weer lekker slapen.

Zondag 13 juli.

Vanmorgen eerst de wc geleegd want vanavond zijn we er niet, want om 19.00 uur begint de Taptoe. Overdag zijn we in 2 marinemusea,s in geweest, de één liet de oude marine zien en de andere de nieuwe marine.

Hierna zijn we naar de Hr.Ms.Abraham Crijnssen gegaan want hier werd een toneelstukje gedaan hoe de Crijnssen de 2de wereldoorlog overleefd heeft.

 


Op 21 maart 1936 op de werf "Gusto" te Schiedam op stapel gezet en op 23 september d.a.v. te water gelaten.

Machinevermogen: 1600 I.P.K Stork-Machines,
Snelheid: 15 mijl.
Waterverplaatsing: 460 ton,
Afmetingen: 55.80 x 7.80 x 2.20 m.
Bewapening: 1 kanon van 7.5 cm. 4 mitrailleurs van 12.7 mm.
Bemanning: 45

Het schip was bestemd voor de dienst in Ned.Oost-Indië. In dienst gesteld op 27 mei 1937.
Hr.Ms. ABRAHAM CRIJNSSEN vertrok op 30 augustus 1937 met Hr.Ms.mijnenvegers "JAN VAN AMSTEL", "PIETER DE BITTER" en "ELAND DUBOIS" van Vlissingen via Gibraltar, Napels, Alexandrië, Aden en Colombo naar Oost-Indië. Aankomst te Sabang op 2 november 1937. Op 6 maart 1942 van Soerabaja naar Australië uitgeweken en na een avontuurlijke reis soms gecamoufleerd als eiland op 15 maart d.a.v. te Geraldton aangekomen.

Hr. Ms. Abraham Crijssen vermomd als eiland
Hr.Ms. "ABRAHAM CRIJNSSEN" diende in Australië o.m. als opleidingsschip voor de onderzeeboot- bestrijding. In 1945 in Nederlands Indië teruggekeerd en ingericht tot patrouillevaartuig en als zodanig tot medio 1949 dienst gedaan. Met de inmiddels uit Nederland aangekomen schepen van dit type werd zij op 1 juli 1949 samengevoegd tot het eerste flottielje mijnenvegers. Later naar Nederland terug en verbouwd tot netpoortschip (nettenlegger, hulpschip voor het aanbrengen en onderhouden van netversperringen in de zeegaten) en bewapend met 2 mitrailleurs van 20 mm. Bemanning als zodanig: 20 koppen.

Naamsein aanvankelijk MV 1 en M 801 en als netpoortschip A 925.

In 1961 afgevoerd en in februari 1962 overgedragen aan het Zeekadetkorps Nederland. Het schip heeft bij de Zeekadetten in Den Haag dienst gedaan tussen 1962 en 1971. Daarna werd het over- gedragen aan de Zeekadetten in Rotterdam, waar het heeft gelegen tot haar overdracht aan het Marinemuseum  in Den Helder.

**********************************************

‘s-Avonds kaartjes gekocht voor de taptoe. Als eerste korps was Drumfanfare Michael, maakte geen show, jammer, wel goede en leuke muziek. Het enige nadeel was dat dit korps bijna een half uur de tijd nam en dan duurde het toch wel weer wat lang. Als tweede een malletskorps uit Krommenie, dit korps stond ook stil, was wel aardig.

Als derde korps kwam het enige korps wat muziek en show maakte, het was METRO Scheveningen, We hebben deze show wel beter gezien, maar toch was hartstikke goed. De METRO band speelde allemaal nummers van Marco Borsato dus het publiek ging ook op in de muziek.

Hierna de Marinierskapel met Pijpers jammer ook geen show, alleen maar stilstaand. Goede muziek.

Dit is het einde van een leuk en interessant weekend in Den Helder.

Data reisverslagen