Kerst en Nieuwjaar

2007- 2008

12 december 2007

Vanmorgen om 09.30 uur weggereden vanuit Lathen. Na ongeveer 2 uur gereden te hebben gingen we koffie drinken. Ergens langs de grote weg. Nadat we daar weggereden zijn kwamen bij een wegopbreking. Hier moesten we stoppen. Toen we weer optrokken hoorde Gerrit wat aan zijn auto. De eerste de beste gelegenheid zou hij even kijken wat het is. Wat blijkt zijn voorste deel van de uitlaat was eraf geknapt. Wat nu? Een garage gezocht die bleek hier niet voor te zijn ingericht. We moesten maar een plaatsje verderop. Na ongeveer een 15 a 20 minuten gereden te hebben kwamen bij de garage terecht. Hier werden de pijpen provesoris gelast zodat we de vakantie door konden. Dit alles heeft zo’n twee uurtjes vertraging opgelopen, maarja anders was het einde vakantie voor Gerrit en Hennie. Om ongeveer 16.30 uur kwamen aan in Wolfhagen. Eerst wat gedronken en toen nog even het dorpje ingelopen. Het was al donker dus we zagen niet zo veel van de gebouwen. Hennie heeft nog een vest gekocht bij de Rode Kruis Winkel voor een tientje, dus niet duur.
Hierna zijn we terug gelopen naar de camper. Hennie heeft eten gemaakt wat weer hartstikke lekker was. Morgen weg naar Bamberg.

13 december

Vandaag om ongeveer 09.30 uur weggereden uit Wolfhagen. Mooie stelplaats, dicht bij het dorp. Jammer dat de wc’s en de verzorging niet meer in gebruik was. Zal wel zijn omdat het winter is.

Om ongeveer 14.30 uur kwamen we aan bij Bamberg. Eerst gekeken op de P + R. Helaas erg druk, wat wel een voordeel was dat de bus vanaf de P + R elke 10 minuten reed naar het centrum. Wij vonden die plaatsen niks. We zijn toen gereden naar Faltboot in Bamberg. Dit is een plaats met een kleine camping plaats. Plaats was zeker mooi maar we moesten staan op gras. We zijn al twee keer eerder weggezakt op gras dus we zijn gaan staan buiten de camperplaats, gewoon langs de weg. Niemand zei er wat van dus we zijn maar blijven staan. We staan nu voor niks en anders moesten we zeker 10,00 euro per nacht betalen. We hebben wat gedronken en zijn toen gaan kijken hoe ver het oude dorp lopen was. Na denk ik ongeveer 15 minuten lopen waren we al bij de dom. Achter de dom was de kerstmarkt, de oude kerstmarkt, hiervoor moest entree betaald worden van 2.50 euro. We hebben hier nog leuke schoentjes gekocht van rundleer en vacht aan de binnenkant. Deze zijn voor ons kleinkind. Hierna nog wat gluhwein gedronken en toen zijn we weer naar de camper gelopen. Wat was dat koud. De gure wind sneed door de broek. Morgen uitslapen en dan even eten en dan gaan we in de middag weer naar de Dom om hem aan de binnenkant te zien en daarna doorlopen naar de de gewone kerstmarkt in het gewone centrum. We zijn benieuwd hoe dit is.

14 december

Bambergen weer in geweest, eerst gekeken bij de Dom, hier moesten we nog wat foto’s maken want gisteren kon dit net meer. Dit gedaan zijn we verder gelopen naar de andere kerstmarkt. Heel leuk maar het komt toch allemaal een beetje op het zelfde neer.

Om een uur of drie hadden we het wel bekeken en zijn we weer terug gegaan naar de camper en zijn we weer op weg gegaan naar Regensburg.

In Regensburg kwamen we om ongeveer 18.00 uur aan. Overnachtingsplaats opgezocht en gaan staan. We staan nu op de stelplaats aan de Dorlitz. Een groot parkeerterrein zonder enkele voorzieningen. Lekker dicht bij de stad.

15 December.

Regensburg bezocht, mooie stad mooie oude gebouwen/kerken. Kerstmarkt bezocht en de stad een beetje doorgelopen. Naar de oude kerk geweest want daar moest het grootste orgel zijn van heel Europa. Dit bleek ook zo alleen kon je het orgel maar een klein stukje zien want de kerk kon je niet in, was afgezet met hekken. Jammer maar toch mooi om het gezien te hebben.

Morgen gaan we op weg naar Melk. Hier is een mooie stift/kerk.

16 december

Vanmorgen om 09.30 uur weggereden vanuit Regensburg. Na diverse stops waren we om ca. 15.30 uur in Melk. Camper neergezet en gekeken tot hoelaat de Stift open was en wat de entreeprijs was. De Stift was open tot 17.00 uur. Dus we vonden de tijd te kort om nu naar binnen te gaan. Morgen om 11.00 uur is er een rondleiding. Kosten 8,80 euro p/p. Besloten dit te doen. Terug gelopen naar de campers. We zijn even naar het dorpje gereden. Hier was niks te beleven. Gekeken of de camping nog open was helaas, anders waren we hier gaan staan i.v.m. de stroom, want beiden campers staan bijna droog. Dit heb ik nog even kunnen doen van de laatste stroom van de laptop, misschien morgen weer opladen en dan kan het wat uitgebreider.

17 december

Helaas de stroom blijft een manko, we laten de motor maar even lopen. Nu richting Wenen. Hier aangekomen de campers neergezet en even gekeken of het dorpje nog wat is. We staan bij Kritzendorf. Dit is in de buurt van KLOSTERNEUBURG. We staan bij het spoor dus lekker dicht bij de trein. Het treinkaartje voor 72 uur treinen in Wenen. Kostte 13,60 per persoon. Hierna lekker gaan slapen.

18 december

Wenen. We zijn met de trein/U-bahn naar Wenen gereden, richting Heldenplatz, de Christkindl-Weinachtsmarkt, en nog vele plaatsen meer. Om 16.00 uur zijn we terug gegaan naar de campers. Heerlijk gegeten en dan naar bed.

19 december.

Vandaag weer naar Wenen. We moesten nog naar Schönbrunn, Wunderwasser, en  nogmaals naar de kerstmarkt op het Rathhuisplein. Het is in de avond veel gezelliger en leuker om het te zien. Morgen gaan we op weg naar een camping. Dit is hard nodig want we hebben bijna geen stroom meer en geen autogas meer, dus hard nodig.

20 december

Vanmorgen weggereden uit Kritzendorf, na lang zoeken naar een tankstation met autogas, zijn we doorgereden naar Fladnitz. . Waar komen we uit. Via Internet had ik dit adres opgezocht. Het is een bauerncamping, koeien, paarden. We hebben ons ingeschreven en kregen een welkomstdrankje aangeboden. Lekker.  Het is een dorpje waar eigenlijk niets is.

Morgen even lekker douchen en dan zien we wel.

21 december

Lekker uitgeslapen en wat gegeten en toen zijn we gaan wandelen. In de buurt moest een imkerei zijn. We zijn de richting uitgelopen die ons gezegd werd en toen kwamen we op een splitsing waar niets meer aangegeven stond. Even gevraagd en vonden de imkerei.  Hier heeft Hennie nog een lekkere honinglikeur gekocht. Hierna zijn we via het plaatsje passail teruggelopen naar de campers. We zijn zo’n 3 a 3,5 uur weggeweest. Hierna wat gedronken, gegeten en wat tv gekeken.

22 december

Vanmorgen om 09.00 uur opgestaan om een stukje te gaan rijden met de campers. We zouden richting pistes gaan. Hier hebben we wat rondgekeken en toen besloten om toch maar te gaan skiën. Kaart gekocht om 10x keer naar boven te gaan. Dit was voor vandaag zeker genoeg.

Lekker geskied. Leuke piste.

23 december

Naar Riederburg gereden. Hier zijn we geweest in mei en dat was heel leuk. Nu was het niet zo’n best weer en toen we daar aankwamen bleek dat de burcht gesloten was en 15 april weer open gaat. Wat nu. We zijn toen naar Graz gereden en zijn even langs geweest bij Monika. Die hadden hier niet op gerekend en dus stond alles overhoop thuis. We zijn langs de Schockl gereden en langs de overnachtingsplaats. Hierna weer terug gereden naar Fladnitz.

24 december

Vandaag de afvoer ontdooit. Het is gelukt.

25 december 1ste kerstdag      

Om 09.30 uur de wekker gezet, zonnetje schijnt, lekker skiën vandaag. Alles weer ingeruimd en op zijn plaats gezet en toen zijn we met de camper weggereden naar de Sonnealm. Hennie en Gerrit namen de hond mee want die gingen lekker lopen in de sneeuw. Wij kaart kopen en de piste op. Na ongeveer 1,5 a 2 uur kwamen Gerrit en Hennie weer terug en zijn met stoel aan de zijkant van de piste gaan zitten, en toen gebeurde het Bert kwam naar beneden van de piste en zag geloof ik 100 euro in de sneeuw liggen en floep voorover de ski’s, gingen uit en Bert gleed op zijn gezicht door de sneeuw. Bril weg, gezicht onder de sneeuw, pet onder de sneeuw, maar gelukkig zelf had hij niets. Hij stond weer op maakte alles schoon en ging weer verder. Er reed op deze piste ook zo’n sneeuwscooter heen en weer en Gerrit zei dat zou ik nou  mooi vinden om daar eens achterop te zitten. Bert gevraagd of dit kon en dit kon. Sneeuwscooter naar beneden en wij ook gauw naar beneden. Bert ging Gerrit en Hennie uit de camper halen. Gerrit achterop en Hennie moest ook mee achterop. Op de kont in het bakkie. Bovenaangekomen moesten ze eraf. Wij waren ondertussen ook weer boven en hier hebben we even een schnaps gedronken. Bert en Gerrit iets van de larixboom en wij (vrouwen) iets van kersen en het tweede glaasje was van frambozen. Smaakte eigenlijk best  wel goed. Hierna zijn Gerrit en Hennie via de rodelbaan naar beneden gelopen en wij zijn voor de laatste keer naar beneden geskied.

We weer terug gereden naar de camping en begon Hennie aan het eten. Hennie het eten was weer heerlijk. Hierna hebben we nog even gekaart en toen weer naar bed.

26 december 2de kerstdag.

Zoals het er nu uitziet wordt het morgen weer zo’n mooie dag, dan gaan wij weer lekker skiën en Gerrit en Hennie gaan dan weer wandelen. We zijn naar de Teichalm geweest, daar hebben we wat rondgelopen, wat gegeten en toen zijn we weer terug gegaan naar de camper.

)

27 december

Vandaag betaalt en vertrokken uit Fladnitz. We zouden eerst gas gaan tanken voordat we naar Graz reden. We moesten iets omrijden hiervoor. Bij het tankstation aangekomen gekeken waar de LPG tank was. Gevonden, stond er een briefje op defect. Helaas. Wij gingen binnen vragen waar we dan LPG moesten tanken. Ze zeiden rijdt maar naar Graz en vraag het daar nog maar eens want ze wisten het niet. Dar moesten we toch heen naar Graz. Gevraagd aan Monika of er ergens een tankstation was waar gas getankt kon worden. Jammer genoeg is er in heel Graz en omgeving geen tank station te vinden met LPG. Dus geen gas. Een avond zouden we nog wel doorkunnen maar verder ook niet, want alles wat gas gebruikte stond aan. De enige manier om aan gas te komen was de volgende dag 80 km terug te rijden want daar hadden we de laatste keer getankt.

28 december

De volgende ochtend om 07.30 uur opgestaan zodat we vroeg konden gaan rijden want we wilden ook nog de stad Graz in. We waren om ongeveer 11.00 uur weer terug in Graz en zijn langs Monika gereden en hebben daar onze hond Laika gebracht. Haar dochter zou op Laika passen zodat ze niet een hele lange tijd alleen hoefde te zitten. Nina heeft twee kinderen en die vinden het erg leuk om Laika bij zich te hebben. Wij zijn toen de stad Graz in geweest en zijn als eerste naar de Schlossberg geweest. Jammer dat het mistig was want anders kan je over heel Graz heenkijken. Het was ook erg koud die dag dus gauw weer terug met de tandradbaan naar beneden. Beneden aangekomen zijn we de stad ingegaan en hebben we deze keer niets gekocht wel leuke dingen gezien. ’s Avonds gegeten bij Manuele en Gunther (Monika’s zusje) Macaroni gegeten. Manuele woont op de 14de etage en daar ik een liftangst heb, zijn wij (Bert en ik) gaan lopen. Een hele klim maar het ging ons makkelijk af. Wat sporten al niet kan doen. “s Avonds Laika nog even opgehaald en toen lekker naar bed.

29 december

Al eerste mijn broer gebeld want die werd 50 jaar. Het hele portiek was versierd en beneden stond Abraham zei hij. Hierna zijn we naar een winkelcentrum geweest in Graz Nord. Heel groot en alle winkels waren daar. Ze hebben in ieder stadsdeel wel zo’n groot winkelcentrum. Je snapt niet dat elk parkeerterrein bij zo’n winkelcentrum vol staat. Hier hebben we dan ook veel tijd gespendeerd. Om 18.00 uur zouden we uiteten gaan bij Restaurant Grubenwirt. Hier staan wij gratis en voor niets incl. stroom op de parkeerplaats. Dus hadden wij gezegd we gaan daar lekker eten. Het eten was inderdaad goed en het was al gauw laat. Nog even wat gedronken in de camper bij Gerrit en Hennie en toen was het ineens 02.00 uur. Gauw naar bed en lekker uitslapen de volgende dag.

30 december.

Het is nu 11.00 uur en we zijn er net uit. Lekker hoor niets moet. We gaan vandaag naar Mariatrost (kerk) Dit is een heel mooie kerk. Nadat we die bezichtigd hebben lopen we via het bos naar Haus in Wald, daar drinken we een kopje koffie en daar komt Rudi ook heen. Daarna gaan we naar Monika want die zou vandaag koken. Italiaans. Lasagne krijgen we en het toetje is in ieder geval Tiramisu. De lasagna was lekker. Hierna naar de camper gegaan.

31 december

Vandaag moeten Bert en ik nog even naar de stad bij Swarovski wat kopen en Gerrit en Hennie moesten nog even naar C en A want daar hadden ze goedkope overhemden ( €5,00)

En dat is voor de vakantie mooi. Bij Swarovski wat gekocht, de overhemden waren in dat filiaal niet meer te koop. Op naar Tichbo, gekocht wat we moesten hebben en weer terug naar de camper want de winkels sluiten hun deuren om 13.00 uur. De middag hebben we lekker ontspannen doorgebracht in de camper. Om 17.00 uur wat gegeten en toen omgekleed. Warm aankleden want bovenop de schockl kan het koud zijn. Daar zouden we dus oud en nieuw vieren. Dus thermisch ondergoed aangetrokken een skipully daarover heen een trui en daarover heen de jas. Nu kunnen we het toch niet koud hebben. We hebben het de hele avond niet koud gehad. Mooi uitzicht over Graz veel vuurwerk, veel mensen bovenop de berg. Een ervaring rijker, heel erg leuk. Om 12.00 uur knalden de champagnekurken en moest er champagne gedronken worden en de geluksvarkentjes werden uitgedeeld. Het is de gewoonte in Graz om om 12.00 uur geluksvarkentjes of een schoorsteenveger, lieveheersbeestjes en ook om linzensalade te eten, dit is allemaal voor het geluk en de gezondheid. Hierna zijn we weer rustig naar boven gelopen want om 01.00 uur ging de gondel weer naar beneden. We waren om ongeveer 01.45 weer bij de camper. Nog wat bij Gerrit en Hennie gedronken en toen naar bed. Bert voelde zich niet lekker worden dus is eerder naar bed gegaan. Het was een hele leuke avond en leuk om mee te maken.

1 januari 2008   

Uitgeslapen, Bert is weer ok. Alles opgeruimd. Om 16.00 uur eten bij Monika, het wordt vis, toetje tiramisu. Hierna de hond weer ophalen en dan is Wenen-Graz voorbij.

2 januari

We zijn vanmorgen uit Graz weggereden op weg naar de eerste stop in Tsjechië, We komen hier wat later aan omdat we eerst naar een inkoopcentrum net over de grens zijn geweest. Heel groot maar niet goedkoop. Hierna zijn we door gereden naar Opatov. De camping was goed verzorgd. We zouden ook stroom krijgen maar de meter sloeg door, dus dan een avond zonder stroom, gelukkig zijn de accu’s vol en houden we dit wel uit.

3 januari,

Vanmorgen weggereden naar Harrachov. Onderweg ontzettend veel sneeuw gehad. Vrachtwagens stonden langs de weg. Konden niet verder. Wij zijn heel langzaam verder gereden. Tegen half zes kwamen we bij de camping aan. Camper neergezet en gegeten. Hierna lekker naar bed en morgen zien we wel weer verder.

4 januari

Het is ontzettend koud, heel koude wind, temperatuur is –6 dus dat valt nog wel mee. Het is echt niet lekker om een wandeling te maken. We hebben toch de stoute schoenen aan getrokken en zijn gaan wandelen naar het skigebied. Het ski gebied ziet er goed uit, alleen jammer dat er bij het begin van de piste alleen rood en zwart zijn, dus wij moeten even een stukje verder lopen. Hebben we ook gedaan en daar ziet het er voor ons ook leuk uit. We zijn weer terug gelopen en onderweg kwamen we diverse winkeltjes tegen die bemand worden door Chinezen. We hebben bij deze mensen een paar schoenen gekocht met afdingen en een muts. Hierna lekker naar de campers gelopen en lekker warm bij de kachel.

5 januari,

Vandaag zijn we met de camper van Gerrit en Hennie richting Vrchlabi en Spindlruv gereden om te kijken hoe het daar is. Ziet er ook goed uit. Hierna nog twee campings bekeken en toen weer terug.

6 januari

Om 15.00 uur een afspraak bij het relaxcentrum om een nek en rug massage en eventueel sauna, zwemband en whirlpool. Ben benieuwd wat dat is. Het was heerlijk, eerst lekker in de sauna, daarna in whirlpool, en daarna nog even in het zwembad. Dit is echt voor herhaling vatbaar. Dat voor een prijs van 1000 kronen ongeveer 40,00euro voor 2 personen. Hierna terug naar de camper lekker gegeten en nog tv gekeken en daarna naar bed.

7 januari

Vanmorgen om 10.00 uur opgestaan, het weer was mooi en wilde eigenlijk gaan skiën, maar nog geen uur later trok het helemaal dicht. Het begon te sneeuwen en het bleef de hele dag sneeuwen, heel mooi om te zien en om in te lopen. We gingen nog even naar de glasfabriek kijken of ze nog iets leuk hadden, maar helaas we konden niets vinden. Besloten om morgen maar verder te rijden richting de Harz en dan zien we wel waar we uitkomen.

8 januari

08.00 wekker gezet. Opgestaan en naar buiten gekeken het had weer gesneeuwd, dus eerst de sneeuw rondom de camper weggeschept en gelijkertijd werd het kampeerterrein ook schoongemaakt. Tegen 09.30 uur hadden we alles schoon en ingepakt en zijn we weggereden naar Trebsen. Hier aangekomen eerst even wat boodschappen gedaan en toen bij hotel Schlossblick overnacht op het parkeerterrein van het hotel. Even wat gedronken, gegeten tv gekeken en naar bed. We zijn vanmorgen weggereden met –5 dik in de sneeuw en staan nu met +6 een heel verschil maar ook wel weer lekker. Morgen gaan we op weg naar Helmstedt. Dit is de plaats waar de oude grens van de oostduitsland was. Ben benieuwd.

9 januari

We zijn vandaag uitgekomen in Quendlingburg, Helmstedt doen we van de zomer aan als we zelf met vakantie gaan. Quendlingburg was wel weer leuk om te zien. Je kon zien dat de wederopbouwing in volle gang was. De veel huizen waren gerenoveerd en vele moeten nog gedaan worden.

10 januari

Vanmorgen weggereden uit Qendlingburg op weg naar Braunlage, hier zijn we even door het dorpje heengelopen en zijn we verder gereden. We zijn nu op weg naar Bodenwerden om hier de nacht door te brengen. Het is hier nog ongeveer 250 km vandaan dus erg ver is het ook niet meer naar huis

11 januari

Een fijne vakantie gehad met Hennie en Gerrit, maar nu toch weer heerlijk thuis voor een paar weken en dan weer op naar Mauterndorf.

 

Data reisverslagen