De Noord-Limburgse gemeente Arcen en Velden is vooral bekend door de kasteeltuinen, maar heeft veel meer te bieden; de slogan van de plaatselijke VVV luidt niet voor niets Kuur, Natuur en Cultuur (hier hoort eigenlijk ook avontuur bij, want je kunt hier bijvoorbeeld naar het supermoderne laseradventure Taurus Tropical en dat is Avontuur).

Arcen kent vele mooie, oude gevels en romantische straatjes, uitkomend op het gezellige marktplein voor het raadhuis. Hier bevinden zich de terrassen, kleine galerieën, antiek- en curiosawinkeltjes en uiteraard de bakkers van die heerlijke Limburgse vlaaien.

In de kom van Arcen zijn nog talloze sporen uit het roemruchte verleden te zien. De ruïne van de Schanstoren, eens de toren van de vestingwerken die Arcen beschermden in de tijd dat het nog een belangrijke tolvesting was, maar ook het fraai gerestaureerde Kasteel Arcen met haar Tiendschuur en Watermolen.

Iets verder, gelegen in de bossen van Landgoed Arcen de historische resten van de Fossa Eugeniana: een nooit voltooide kanaalverbinding tussen Rijn en Schelde daterend uit de Spaanse tijd. In de gehuchten die Arcen en Velden omringen vinden we nog vele historische boerderijen waaronder de oudste nog bestaande vorm het hallehuis betreft. Talrijker zijn de dwarshuisboerderijen en carrevormige hoeves van het Noord-Limburgse type.

Arcen en Velden maken onderdeel uit van het langste aaneengesloten natuurgebied van Nederland en de gemeente werd in 1998 uitgeroepen tot groenste gemeente van Nederland.

De gemeente Arcen Velden bestaat uit de dorpen Arcen, Lomm en Velden. Er zijn goede verbindingen (via de N721) en Venlo ligt op korte afstand. De voorzieningen, de mooie natuur en cultuur maken Arcen en Velden een zeer aantrekkelijke woonomgeving.

Wij zijn de zondag na de Kerst naar Camping Klein Vink gereden, één van de Roompot campings waar in deze tijd bijna gratis gecampeerd kan worden. Wij blijven hiet tot 4 januari en rijden dan door naar Spanje.

Zondag 28 december 2008

Vertrokken om 10.30 uur uit Lathen  om na een tussenstop in Apeldoorn om 15,30 uur aan te komen in Arcen.

    

Maandag 29 december

09.30 uur opgestaan, ontbeten en even over het terrein gelopen, Thermaalbad bekeken, zwembad en het eten besproken. We hadden thuis al een Hertog Jan arrangement er bij geboekt, dit houdt in een bezoek aan de Bierbrouwerij Hertog Jan en daarna een diner. Wij dachten dat het diner ook bereid zou worden met bier maar dit deden ze niet om diverse redenen. Dinsdag om 19.00 uur dineren in het restaurant.

Dinsdag 30 december

Om 11.00 uur weg gereden met onze camper op weg naar Kevelear, moet een oude stad zijn. Helaas waren de winkels dicht en de binnenstad viel ons tegen. Wel de Kerk in geweest dit was mooi. Hierna zijn we teruggelopen naar de camper en zijn we naar de Sport en paardencentrum Den Heijer gereden. Hier hebben we bij de munitiebunkers van de US leger gekeken. Hier hebben ze van een heleboel bunkers vakantie huizen gemaakt. Wat kunnen ze toch veel, als je het niet weet dat het bunkers zijn dan zie je het ook niet.

’s Avonds om 19.00 eten in het restaurant, wij zaten bij het raam en de wind kwam er door heen, kachels waren uit. Dus wij de jassen maar aan. De soep werd warm opgediend en was ook goed. Het hoofdgerecht was wat minder. Borden waren koud, de vis en het vlees was niet goed warm. Op zich was het eten wel goed. Later hoorde we dat de kachel kapot was. Op tweede Kerstdag had de kachel het begeven dus moesten op zeer lage toeren verwarmen, tja en dat met die kou dan red je dat niet. De borden die klaar stonden, stonden bij een deur, dus als de borden opgemaakt werden om naar de tafels gebracht te worden was het al afgekoeld. Jammer. Het toetje was goed. We zouden tiramisu krijgen maar daarvoor in de plaats kregen we ijs met karamelstukjes en slagroom. Dit was erg lekker, maar we hadden het al zo koud. . Hierna lekker in de camper gezeten met de kachel op 10.

Woensdag 31 december

Lekker tot 10.00 uur op bed gelegen, lekker warm, buiten is het nog -5 graden dus toch wel koud. Om 12.00 uur gaan we naar de Bierbrouwerij Hertog Jan. De rondleiding was goed verzorgd. Veel vertelt, onderweg kreeg je wat te drinken (water en bier). Helaas waren de werknemers vrij(logisch) dus we konden de Bierbrouwerij niet in werking zien en dat is toch wel het leukste wat er is. Hierna naar de proeverij alwaar we een consumptie konden nuttigen, bier of limonade. Hier ook een broodje gegeten en toen weer terug naar huis/camper.
Wat gegeten en om 08.30 uur zijn we naar Gerrit en Hennie gegaan om daar de rest van de avond te blijven. Om 00.00 uur Nieuwjaar gewenst, champagne gedronken en toen naar
buiten om de buren ook een gelukkig Nieuwjaar te wensen. Om 01.30 uur gingen we naar binnen want we kregen het allemaal toch wel koud. Onze buren hadden de barbecue buiten gezet met wat hout blokken erop waar je je handen kon opwarmen.

        

    

Donderdag 1 januari 2009

Om 10.30 uur opgestaan, nog geen zin want het was zo lekker warm. We moesten er wel uit want de wc was vol en ja die heb je toch wel nodig. Nu zitten we naar het nieuwjaarsconcert te kijken op de tv en daarna naar het skiën kijken vanuit Garmisch Partenkirchen. In de middag zijn we een rondje meer/zandafgraving gaan lopen. Dit bleek een groter rondje te zijn als dat we dachten, we hebben ruim 2 uur rondgelopen. Wel lekker fris.

Vrijdag 2 januari

Lekker lang uitgeslapen. Om 13.30 uur naar het Thermaalbad. Dit was heerlijk warm zo’n 35 graden was het water. Buiten was het zelfs heerlijk. Voor herhaling vatbaar.

         

Zaterdag 3 januari

Vanmorgen om 09.15 wakker geworden door de kou. Het was buiten nog -8 graden. De stroom was er ineens uit. Nu bleek het achteraf aan onze stekker te liggen. Hoe dit kan?Andere stekker erin gedaan en toen was alles weer goed. Vanmiddag een wandeling gemaakt langs de Maas.

Zondag 4 januari

Vanmorgen om 10.00 uur weggereden, eerst nog even water innemen, wc legen en dan op weg naar Charmes. Onderweg nog even getankt in Luxemburg voor 0.875 euro cent. Lekker goedkoop zo kan je nog een keer met vakantie gaan. Hierna weer doorgereden toen er ineens een file kwam, we konden zo naar voren kijken en we zagen geen auto’s meer, wel liep er iets op de weg. In eerste instanties leek het op een kat maar het bleek een hond te zijn. Een auto bleef achter de hond rijden heel langzaam, de rest van het verkeer bleef ook heel rustig rijden. Op een gegeven ogenblik gingen we aan de kant staan om te kijken of we het beestje konden pakken. Helaas ging dit niet en liep het beestje weer de andere kant op. Hierna ook maar weer doorgereden. Wat er met de hond gebeurt is weten we niet hopen maar dat er niets gebeurt is.

Maandag 5 januari

Op weg naar Villars les Dombes.

Zie verslag: Overwinteren in Spanje

Beginstand: 111686

Eindstand:   111986

Data reisverslagen