Frankrijk en Spanje 

Overwinteren 2009

De vlag van Frankrijk

De huidige vlag van Frankrijk vertoont drie verticale banen namelijk blauw uiterst links, wit in het midden en rood uiterst rechts. Opmerkelijk is dat de vlag de oudste verticale driekleur ter wereld is. De kleuren zelf zijn ontleend aan het wapenschild van Parijs (rood en blauw) en de kleur van de koning (wit). De oorspronkelijke vlag was echter het spiegelbeeld van de huidige vlag. Leuk weetje is dat de witte baan iets minder breed is gemaakt dan de andere twee om optisch bedrog te voorkomen. Wit is namelijk een heldere kleur en hierdoor lijkt de baan automatisch breder te zijn dan de andere twee banen (rood en blauw).

 

De vlag van Spanje

De huidige vlag van Spanje werd pas in 1981 in gebruik genomen.Spaanse vlag
De vlag bestaat uit een twee horizontale rode balken met daartussen een gele balk die twee keer zo breed is. Dit ontwerp stamt af van de vlag die men in 1785 in gebruik nam. De eerdere versie met wapen gaven herkenning aan koninklijke oorlogsschepen. Civiele schepen voerden dezelfde vlag, maar dan zonder wapen

Wapen van SpanjeIn de gele balk bevindt zich het wapen van Spanje. Dit wapen is in de loop der tijd meerdere keren veranderd. Het wapen staat symbool voor de vier gebieden die samengevoegd zijn en zo het huidige Spanje vormen. Deze gebieden zijn: Castilië, Léon, Aragon en Navarra. Onderaan het wapen zie je een tekening van een granaatappel, die symbool staat voor Granada. De twee pilaren aan weerszijden verwijzen naar de legendarische Pilaren van Hercules. Samen met de woorden "Plus Ultra" staan zij symbool voor de verovering van Amerika door Spanje.

De aanrij route is via Klein Vink te Arcen gegaan zie het reisverslag.

         

                                              Heen reis                                                                                                      Terug reis

Maandag 5 januari 2009

Vanmorgen vertrokken uit Charmes (mooie stelplaats) veel sneeuw,

              

om uiteindelijk in Villars les Dombes (goede stelplaats) uit te komen. Na een rustige start, we moesten namelijk achter de sneeuwschuivers/strooiers aan rijden omdat het aardig gesneeuwd had vannacht. We staan nu op de parkeerplaats van een soort dierenpark met ooievaars, pelikanen, diverse soorten eenden. Helaas is dit park gesloten.

              

Villars les Dombes     112812 km stand.

Dinsdag 6 januari

Vanmorgen om 10.15 vertrokken uit Villars les Dombes. We gaan naar Avignon. De hele weg lekker doorgereden. Paar keer gestopt onderweg. Om 16.00 uur waren we op de P+R plek in Avignon. We staan hier momenteel met 5 campers. (Goede stelplaats, veilig. Bus stop voor de camper om naar Avignon te gaan.)

Avignon 113094  vandaag 282 km  gereden

Woensdag 7 januari

Om 09.15 opgestaan en er werd gelijk gebeld door Bert zijn moeder om mij te feliciteren met mijn verjaardag, even later belde ook mijn moeder. Hierna ontbeten en toen naar Avignon. Nog niets aan de hand. Bij de parkeerplaats kwam ook de bus om je gratis te vervoeren naar de stad, 5 minuten met de bus. Bus stond er dus het ging allemaal vrij snel. In Avignon eerst even een lekker bakkie koffie gedronken en hierna zijn we naar de markthallen gelopen. Hier wat spek gekocht voor de pannenkoeken voor vanavond en Gerrit en Hennie hebben hier vis gekocht voor morgen, geloof ik. Toen we in Avignon waren begon het te sneeuwen en te sneeuwen binnen de kortste keren lag er zeker 20 cm sneeuw, en het sneeuwde maar door. We zijn toen naar het Pauselijk paleis gelopen en deze hebben we nog bezocht, Gerrit en Hennie gingen alvast terug naar de camper. Toen wij uit het paleis kwamen zagen we geen hand meer voor ogen zo hard sneeuwde het . Hierna hebben we nog wat bij de Mac gegeten en zijn toen ook weer naar de bushalte gelopen. Hier hebben we een aantal minuten staan wachten en toen bleek dat er geen bus meer reed in verband met de hevige sneeuwval. Daar ze dat schijnbaar niet gewend zijn in Avignon hebben ze de buslijnen niet meer laten rijden. Dus lopen naar de camper. Hier aangekomen even wat gedronken.

            

              

Het lijkt wel of de sneeuw ons achtervolgt, we kwamen in Charmes aan alles groen de volgende morgen alles wit en nu ook weer in Avignon. Geen wintersport toch wintersport. We hadden dit niet verwacht maar het is toch wel mooi.

               

Donderdag 8 januari

Vanmorgen weggereden uit Avignon op weg naar Port Vendres. Heel mooie route. Via Agde langs de kust naar beneden. 

(Mooie stelplaats, alleen niet bij het stadje)

113389 vandaag 295 km gereden.

Vrijdag 9 januari

Na een goede nachtrust werden we bruut verstoord om 08.30 uur door de beheerder van de stellplaats om zijn geld te innen. De stelplaats kostte 4.60 per nacht, je kon op deze plek ook water tanken en vuilwater en WC lozen. Dus dat viel nog mee. Je stond wel in het haven gebied en als je buiten de camper komt maakte dit wel lawaai, niet storend. We zijn hier om 10.00 uur weggereden om via de kust naar Roses en Pals te rijden.

         

In Roses moest wat te zien zijn volgens onze vrienden. Helaas werd het onderweg erg slecht weer, regen, regen, regen. Dit heeft ons gezamenlijk doen besluiten om door te rijden naar Vilanova i la gultri. Dit is 45 km. onder Barcelona. We zouden eigenlijk ook nog naar Barcelona gaan maar met dit weer is dat geen doen. Op de terugreis dan maar. In Vilanova park aangekomen, ons ingecheckt betaalt met Campingcheques (14.00 euro) en naar onze plaats begeleid. Op zich is dit een heel mooie camping alleen erg groot waardoor je voor de was toch wel een stukje moest lopen? Geen punt bij mooi weer maar nu iets minder. Vandaag de camper weer een beetje op orde gebracht en morgen op weg naar Vinaros.

113666 vandaag gereden 277 km gereden.

Zaterdag 10 januari

Niet gereden: camper schoongemaakt.

Zondag 11 januari

10.00 uur weg van de plaats om alles weer even te vullen en te legen. Nog even broodjes gekocht en twee flessen water gekocht want het water is voor Nederlandse begrippen geen drinkwater. Hierna op weg naar Vinaros. Na een mooie weg binnendoor gereden kwamen we om ca. 15.00 uur aan in Vinaros. 

    

Nog even gelopen . Laika heeft nog even de pootjes natgemaakt en hierna hebben we wat gedronken in de camper, gegeten, slapen en morgen 70 km verder op naar Peniscola.

113796 vandaag 130 km. gereden

Maandag 12 januari

Om 10 uur weggereden, eerst nog wat boodschappen doen om dan naar Peniscola te gaan. We kwamen hier op tijd aan want we wilden ook nog even naar de markt en die was er nog.

              

We staan bij de Visafslag. Even stadje ingelopen en de burcht  bezocht en toen wachten tot 16.00 uur want dan kwamen de visserbootjes binnen. Gerrit en Bert hebben nog wat vis gekocht en dat zitten ze nu te eten. 18.00 uur.

113864 68 km gereden.

Dinsdag 13 januari

Vandaag nog in Peniscola gebleven, het weer was iets minder maar toch nog wel mooi. Morgen gaan we onze eigen weg en gaan we langs de kust naar beneden. We zien wel waar we morgen weer staan.

Gisteren kostte deze vis nog 2.50 euro per kilo vandaag 1.00 per kilo.

Woensdag 14 januari

Vanmorgen weggereden uit Peniscola met mooi weer, lekker zonnetje. Nog even het water lozen en de WC. We kwamen bij Beniscasim een bordje tegen van service voor campers.

Dus naar toe gereden. Alles weer schoon en leeg. Na een aantal stelplaatsen uitgezocht te hebben uit het boekje van Wohnmobil stelplaatsen zijn we op weg gegaan. Helaas konden wij een aantal niet vinden of er stonden op dit moment geen campers. Jammer, want nu staan we op een camping in El Saler. Kosten 27.00 euro. We hebben lekker gedoucht en morgen nog even de wc legen en dan op weg gaan Gandia/Olivia.

114051 vandaag 187 km gereden.

 Donderdag 15 januari

Vandaag op tijd weggereden want de camping was niet om nog een dag langer te blijven. Zoveel mogelijk langs de kust gereden. Dit was nog niet zo makkelijk maar we hebben het geprobeerd. Via Gandia en Javea komen we uiteindelijk terecht in Calpe. Hier eerst gekeken of er een camperplaats was, wij hebben hem niet kunnen vinden. In het ACSI boekje gekeken of er een camping was in Calpe. Dit bleek volgens het boekje niet, er was wel een camping bij Calpe maar het cci merkje stond bij Benidorm. 

Hier in Calpe aangekomen kwam tot onze verbazing die camping Calpe-mar op de bordjes.  Wij volgen dit en kwamen inderdaad op die camping uit die in de ACSI beschreven stond. Deze camping is een halfjaar geleden geopend. Deze camping is goed verzorgd goed sanitair. Goede, grote en kleine plekken voor kleine en grote campers. Nadat we een plek hadden uitgezocht kwam de receptioniste nog even kijken of we wel op de plek konden  staan. Het gaat maar de plek houdt niet over. Wij zijn 7.50 meter incl. fietsrek en dan is deze plek iets te klein. Eerst de fietsen eraf gehaald en toen ging het al wat makkelijker. Maandag hebben we een plek op een grotere plek. Nederlanders aan de overkant op nr. 79 gaan maandag weg en deze plek hebben we gereserveerd voor ons. Qua prijs maakt het niet uit want we betalen nu 15.00 euro per nacht dus dat is een redelijke prijs. Nadat we de camper op de plaats hadden gezet en de fietsen nagekeken te hebben blijkt dat bij Bert zijn achterband en bij mij mijn voorband helemaal leeg waren. We kunnen op dit moment niets vinden dus eerst maar eens een fietspomp versieren om te kijken of ze werkelijk lek zijn of misschien lek gestoken zijn. We zullen wel zien. Hierna zijn we gaan wandelen op de boulevard en even het oude centrum in. Om 17.00 uur waren we weer terug bij de camper. Wat gegeten en daarna tv kijken. Morgen zien we wel weer verder. Geen wekker.

114193 vandaag 142 km gereden.

Vrijdag 16 januari

Vanmorgen eerst naar de fietsen gekeken omdat deze nog steeds met lege banden staan. Bij de buren gevraagd of zij een fietspomp hadden. Eerst Bert zijn band opgepompt dit ging goed. Daarna mijn fiets, de band werd niet hard, dus gekeken of er een gat in zat. Dit bleek het geval er zaten drie gaten in mijn binnenband. Deze geplakt en toen de band weer opgepompt. Nu ging het wel goed alleen mijn buitenband was echt aan het einde van zijn bestaan. Toen besloten om naar een fietsenzaak te gaan zoeken en dan te vragen of deze toch maar een nieuwe buiten en binnenband te monteren. Dit kon aan het einde van de dag nog gebeuren. Kosten 24.50 euro. Vanmiddag om 16.30 uur de fiets daar gebracht en een uurtje later was alles gemaakt. Zo nu kunnen we er weer tegen. Nog even wat gedronken op een terrasje en lekker in het zonnetje gezeten. Vandaag ook nog even de was gedaan dus alles hangt weer schoon aan de lijn om te droog.

Zaterdag 17 januari

Lekker rustig aan gedaan, boulevardje gepikt, naar de markt geweest. Spaanse cd gekocht voor straks als de Dia/fotoreportage gemaakt wordt. Voor de rest niet zo veel gedaan.

Zondag 18 januari

Rustige dag, lekker langs de boulevard gelopen en in de zon gezeten. Vandaag ook de camping vastgezet voor 15 maart tot 29 maart. In deze periode zijn er de Fallas feesten en we wilden kijken wat voor feesten dit zijn .

Maandag 19 januari

Vandaag gaan we van plaats veranderen, we staan nu op een kleine plaats en gaan naar een grotere. Camper gewassen, want die was nog vuil van alle sneeuw aan het begin van de reis en alles weer installeren.

Dinsdag 20 januari

Vannacht wakker geworden van veel wind en de herrie van de luifel die losgeraakt was. Dus eruit en de luifel ingehaald. We waren niet de enige want de naaste buren waren ook al bezig met hun luifel en tent op te ruimen. Dus dat was een vroegertje, maar daarna toch maar weer lekker het bed in gekropen. Na zo’n winderige nacht was het ’s ochtends al weer mooi weer. Zon hoog aan de hemel, geen wind. De hele dag is het heel erg mooi weer geweest. 26 graden heerlijk in de zon gezeten.

Woensdag 21 januari

Wekker gezet want we gingen naar de vlooienmarkt, wat je daar allemaal ziet: mooie kleding voor 2 euro,bontjassen voor een 10tje en allerlei andere spullen alles goedkoop. ’s-Middags in de zon gezetten het was achter het windscherm toch wel 24 graden.

          

    

Donderdag 22 januari

Bewolkt en regen,vanmiddag even naar de Lidl of Aldi, een mooie dag om de website bij te werken.

Vrijdag 23 januari

Vanmorgen om 9.45 weggereden van de camping. We gingen vandaag een rondritje maken omdat het weer niet zo best is. We zijn eerst naar Jalon hier is een wijn proeverij en daar kan je ook gelijk de wijn kopen die je lekker vindt. We hebben beide een rode zoete wijn gekocht. Hierna zijn we doorgereden naar Quadelest. Dit plaatsje ligt op een berg en hoe hoger we kwamen hoe sterker de wind werd. Boven aangekomen hebben we de camper op de parkeerplaats neergezet en zijn we het stadje ingelopen. Na ongeveer een uurtje zijn we weer terug gegaan naar de camper om daar wat te eten. In de camper aangekomen ging de hele camper heen en weer, ik dacht dadelijk gaat de camper de lucht in, ik zei zo snel mogelijk naar beneden. Ik zag het niet zitten om hier langer te blijven zitten en maar afwachten wat er ging gebeuren. We zijn dan ook direct naar beneden gereden en beneden aangekomen hebben we wat gegeten. Het was hier dan ook een heel stuk rustiger. Hierna zijn we gereden naar Polop. Deze plaats staat bekend om zijn plein met de watervallen. Ieder plaatsje, wat hier in de buurt ligt, staat hier met zijn wapen op een muur en daarvoor zijn kranen waar water uit komt. Daarna zijn we doorgereden naar Benidorm. Leuke stad, drukke stad, veel hoogbouw. We zijn hier even eruit geweest en nog wat schoenen en iets van Swarovski gekocht.Om 18.30 uur waren we weer terug op de camping. Hierna alles weer op zijn plaats gezet en daarna even wat eten bij Amigo in Calpe. Leuke tent, leuke eigenaren en goed eten voor weinig geld. Een aanrader voor een ieder die in Calpe op de camping of appartement zit.

Zaterdag 24 januari.

We zouden vanmorgen naar de markt gaan maar dat gaat niet door. De hele nacht had het al gewaaid en gewaaid maar van morgen om 07.00 uur zagen wij dat ons windscherm los was geraakt dus wij eruit en alles binnen gezet. Weer naar bed gegaan. Om 09.00 uur ging de wekker wij keken naar buiten nog niets aan de hand alles stond nog overeind, ook bij de buren. Nog geen paar minuten later komt er weer een windvlaag ja en toen was het mis. Diverse haringen gingen uit de grond, Luifels scheurde. Dus naar buiten om te kijken of we nog ergens konden helpen. Het huisje waar je kon wassen en de wc kan legen daar ging de daklijst vanaf dus oppassen waar dat terecht kwam. Dit ging allemaal goed niemand heeft schade. Wachten wat de verdere dag nog brengt. Het is trouwens wel een strakke blauwe lucht en de temperatuur is nog steeds goed.

Om ca. 11.00 uur zijn we richting strand gelopen om te kijken hoe het daar er uit zag. Ruwe zee, niet zulke hoge golven maar ontzettend veel wind. Mooi om te zien. De rest van de dag bij de camper geweest. Poten uit gedraaid want we gingen toch wel heel erg heen en weer, je kon er zeeziek van worden. Vanmiddag ging de wind liggen maar nu om 20.00 uur wakkert de wind weer aan. Ben benieuwd wat de nacht gaat brengen. Het was een rustige nacht.

Zondag 25 januari

Vanmorgen was het weer lekker weer. Windscherm neergezet. Gerrit en Hennie hebben hun familie gebeld dat vandaag de BBQ wel doorging. Om 14.00 uur waren ze hier op de camping. Eerst nog even wat drinken en dan de BBQ’s aan. Lekker gegeten en we waren om ongeveer 17.30 uur klaar met eten en alles weer afgewassen. Was net op tijd want nog geen paar minuten daarna ging het weer regenen en waaien en het werd weer kouder.  

              

Maandag 26 januari.

Vanmorgen uitgeslapen, nou ja uitslapen. De camper schoongemaakt en toen zijn we gaan fietsen richting Ifach. Ifach is een rots in Calpe. Langs de boulevard gelopen en gefietst, even bij een winkeltje een korte broek gekocht, tja die hadden we nog niet. Hierna nog even bij de visafslag gekeken en hierna weer terug naar de camping. Hier was de was al uit de wasmachine gehaald en in ons kratje gedaan. Gauw ophalen en maar lekker laten drogen, daar het weer begon te waaien droogde het snel. Hennie en ik zijn nog even bij een chinees winkeltje wezen kijken maar we hebben niets gekocht. Hierna weer terug naar de camper en de was maar weer binnen gehaald want het zag er weer dreigend uit. Nu is het 20.00 uur en het waait weer behoorlijk. De hele avond en nacht heeft het weer hard gewaaid. Veel windstoten. Op de camping is alles heel gebleven.  

         

Dinsdag 27 januari

Na een onrustige nacht met veel wind weer, is het vanmorgen toch weer redelijk weer, volgens de thermometer is het buiten 16 graden. Na het ontbijt zijn we naar de oude stadskern van Calpe gelopen. Hier is een route uitgezet. Deze route is een wandeling door de oude stadskern, je komt langs diverse musea’s die gratis zijn maar een eventuele gift is wenselijk. Mooie nauwe straatjes met mooi mozaïek tegelwerk. Een aanrader.Even wat gegeten onderweg en toen op weg naar de Lidl want inkopen moeten er ook gedaan worden. Nu weer terug in de camper, waar de wind alweer komt opzetten. We wachten vanavond en vannacht maar weer af wat het gaat worden. Volgens de Nederlandse televisie kunnen we nog wat verwachten.  

                        

Woensdag 28 januari

Vanmorgen om 09.00 uur opgestaan, rustig ontbeten en daarna naar de vlooienmarkt. We hebben nog een kristallen bel gekocht. Deze past precies bij onze karaf die we thuis al hebben, dus dat vonden we wel leuk om deze erbij te hebben. Hierna haring gegeten bij Gerrit zijn zus, die een appartement heeft in Calpe, hierna nog even over de boulevard gelopen. Een lekker kop koffie koffie gedronken bij een Belgisch café-restaurant. Fietsen opgehaald bij het appartement. Hennie haar band van de fiets weer leeg. Fiets gelijk weggebracht naar de fietsenmaker waar er een nieuwe binnen en buitenband opgezet wordt. Morgen kunnen ze de fiets weer ophalen. Op de camping aangekomen hebben we wat gegeten en we zitten nu tv te kijken.

Donderdag 29 januari

  Vanmorgen lekker rustig aangedaan, wat was in de wasautomaat gedaan en weer opgehangen. Hierna weer wat gegeten en even over de boulevard gelopen. Het weer was niet zo lekker, bewolkt, geen zon. Temperatuur was goed. Om 17.00 uur ging de zon schijnen dus toen werd het weer lekker. Een uurtje in de zon gezeten en daarna eten gemaakt. Vanavond kaarten.

Vrijdag 30 januari

Vanmorgen wakker geworden met de zon hoog aan de hemel. We moesten nog wat inkopen doen en toen zijn we langs de boulevard weer terug gelopen naar de camper met een tussenstop bij een Belgisch Cafe. Even lekker een bakkie koffie en een tosti gegeten en lekker van het zonnetje genoten. Toen wij hier op dat terras zaten zagen we de bewolking al komen en zijn dan ook maar naar de camper terug gegaan. Bij de camper aangekomen is Bert met Laika gaan lopen en toen hij bij de receptie een bekende tegen van het camperforum, genaamd Toon. Hier heeft Bert  een hele tijd mee staan praten. Hierna toch  nog even in het zonnetje gezeten. Om 16.30 uur nog even een Dorado gehaald omdat Bert er toch wel erg veel trek in had.  

Zaterdag 31 januari

Het was een koudere nacht. Het was 10 graden. Het heeft een beetje geregend vannacht en overdag ook. We zijn vanmorgen naar de markt geweest en vanmiddag even wezen kijken waar het autoverhuur bedrijf zit, waar we eventueel een auto willen huren. Ligt eraan hoe duur het is.

Deel 2

Data reisverslagen