Rondje Friesland 2009

Provincievlag Aan het begin van de middeleeuwen strekte Friesland zich uit van het Zwin, bij de Belgische grens aan de kust, tot aan de rivier Wezer in Duitsland. In de zevende eeuw was het onafhankelijk. Voor het jaar 678 wordt een Friese koning Aldgillis genoemd. Kort daarop is Redbad koning, en als hij in 719 overlijdt is Poppo de aanvoerder. Na de inlijving in het Frankenrijk in de 8e eeuw bestond Friesland, volgens de Lex Frisionum (de Friese wet), uit drie delen: het gebied tussen Zwin en Vlie, het gebied tussen Vlie en Lauwers en het gebied tussen Lauwers en Wezer. Een deel viel rond het jaar 1000 onder de graven van Holland. De overige delen hadden in die tijd over het algemeen veel zelfstandigheid omdat geen enkele graaf of hertog het gebied onder controle kon krijgen. In 1287 en 1288 veroverde graaf Floris V van Holland West-Friesland.

De Sint-Luciavloed was een desastreuze stormvloed die plaats vond van 13 op 14 december 1287, de dag van de Heilige Lucia. Het precieze aantal slachtoffers is onduidelijk, maar bronnen melden 30.000 doden tussen Stavoren tot de Lauwers en van de Lauwers tot de Eems 20.000 doden. Op basis van deze vermelding liggen de schattingen voor het gehele getroffen gebied ongeveer tussen de 50.000 en de 80.000 doden. De Sint-Luciavloed was hierdoor, gemeten naar de totale bevolking van Nederland rond die tijd (ongeveer een half miljoen), de grootste stormvloed ooit in Nederland. In totaal is het de 5e grootste vloed aller tijden in de wereld.

De Sint-Luciavloed trof vooral het noorden van Nederland, met name Friesland. Door deze vloed van vreselijke omvang werd de Waddenzee gevormd, en de Griend verdween bijna onder de golven. Verder was deze watersnood de doorslag voor het ontstaan van de Zuiderzee, waardoor West Friesland definitief werd gescheiden van het huidige Friesland. Alle dorpen die dus op de plaats van het huidige IJsselmeer en de Waddenzee lagen zijn door deze vloed van de kaart geveegd.

In de 14e eeuw kreeg de stad Groningen steeds meer macht in Friesland tussen Lauwers en Eems. In de 15e eeuw werd Ulrich Cirksena Graaf van Oost-Friesland. In 1498 benoemde keizer Maximiliaan van Oostenrijk hertog Albrecht van Saksen tot Heer van heel Friesland. Hij kreeg echter alleen Westerlauwers Friesland onder controle. Toen was de opsplitsing van het oude Friesland een feit.

dinsdag 19 mei

We zijn vanmorgen weggereden uit Lathen, eerst richting Lemmer, hier de auto geparkeerd, boodschappen gedaan en het dorpje ingelopen, leuk gezellig dorpje, De kermis werd opgebouwd voor het aankomend weekend. Hierna zijn we doorgereden naar Sneek, hier was een jaarmarkt. Heel erg druk, we konden de camper niet kwijt dus zijn we maar naar de camping gereden. Camping Pasveer in Sneek. Het was 16.00 uur dus om nu nog naar de stad te rijden dat vonden we maar niets. Morgen gaan we naar Sneek. We zijn even over de boerderij heen gelopen en kwamen uit in de koeien stal. Hier stonden drie koeien die alledrie drachtig waren en ieder moment konden bevallen één koe lag op de grond en die moest eigenlijk gaan staan. Wij zijn terug gelopen naar de camper toen ik om 18.30 uur met de hond ging lopen hoorde ik wat bij de stal. Naast de stal stonden twee ijzeren hokken en hier lagen twee kalveren in die net geboren waren, een stiertje en een koe. Het stiertje was er goed aan toe en stond ook gelijk op toen je bij de kooi aankwam. Het koetje had het was moeilijker dus die bleef liggen. De boer vertelde ook dat als er een koe en een stier geboren werden, dat het koetje 9 van de 10 keer geen kalfjes kan krijgen. Wij vroegen waarom deze kalfjes niet bij de moeder zijn. Dit werd niet gedaan omdat deze kalfjes over 6 maanden er toch niet meer zijn en dat als de kalfjes bij de moeder zouden blijven en de moeder gaat de wei weer in, dan staat ze de hele dag te loeien naar haar kinderen en om dat te voorkomen halen ze de kalfjes gelijk bij de moeder weg. Zielig maar zo gaat dat nou eenmaal.

woensdag 20 mei

Vanmorgen laat wakker geworden, het is hier zo rustig, ondanks dat je toch aan een redelijke drukke weg staat. Ontbeten, Laika uitgelaten, en op de fiets naar Sneek. Eerst de VVV opgezocht, een stadsplan gehaald met alle bezienswaardigheden van de stad Sneek. Sneek heeft genoeg bezienswaardigheden, veel herenhuizen, een gevangenis, rechtszaal, allemaal heel interessant om dit te zien.De ark van Noach lag ook in Sneek. (www.arkvannoach.com) We hebben ook gevraagd of er morgen, hemelvaartsdag, nog wat te doen was in Sneek. Nee zeiden ze, morgen is alles dicht en er is ook niets georganiseerd. Vrijdag begint de kleine sneek week. Jammer maar dat zijn we al weer op weg naar de volgende stop. We hebben dan ook besloten om gewoon morgen hier weg te gaan. De kalfjes maken het goed, eten en drinken, dus dat komt ook wel weer goed.

              

              

Deze camping Pasveer/SVR kostte ons 16,00 euro per nacht. (32,00)  Het was prachtig weer.

         

donderdag 21 mei 
Hemelvaartsdag.

Vanmorgen opgestaan, we keken naar buiten en het was bewolkt, niet zo lekker weer. Op weg naar Stavoren. Hier aangekomen zijn we even uitgestapt om het vrouwtje van Stavoren te zoeken. Wij zochten een groot beeld, bleek het een klein beeldje te zijn. Foto’s gemaakt en weer weggereden. Bert kwam hier nog een oud collega tegen uit Den Haag die op de boot stond te wachten, dus even staan praten. We staan nu op camping t Seeleantsje in Wolkmerum. Deze camping heeft speciale camperplaatsen aan de overkant van de camping. Het zijn er ongeveer 10à15. Verharden ondergrond, eventueel stroom,geen tv ontvangst, op deze plaats is geen los/leeg plaats maar zal zeker op de camping een punt zijn waar je dit kunt doen. Hebben wij niet naar gekeken. Je staat voor de dijk dus als je twee minuten loopt sta je aan het IJsselmeer.

    

         

Kosten 12,00 per nacht, grootte plaatsen. 

              

vrijdag 22 mei.

Vanmorgen weggereden vanaf de campercamping in Wolkmerum. Lekker geslapen, rustig. We zijn eerst gereden naar Workum, hier is het Jopie Huisman museum wij hebben dit niet bezocht. Er was ook een vlooien/rommelmarkt hier zijn we even overheen gelopen. Leuk stadje. Hierna doorgereden naar Makkum. Hier is een aardewerkfabriek Tichelaar. Hier wordt Makkums aardewerk gemaakt. Het is wel mooi maar ontzettend duur. Ik dacht dat Delfsblauw al duur was maar dit is nog duurder. We zijn hier maar gauw weggegaan. Er werd geen rondleiding gedaan want het personeel was vrij in verband met Hemelvaart. Jammer. Hierna doorgereden naar Harlingen hier zou een overnachtingplaats bij een boer zijn. Het was in het plaatsje Wijnalda. Wij hierheen gereden. Wij hebben de overnachtingplaats gevonden maar vonden dit niks. Wij zijn niet het boerenerf op gereden dus hoe het er in het echt uit ziet weten wij niet. Wij zijn hier dus voorbij gereden. Nu waar heen. Na toch een mooie rit zijn we nu uitgekomen in St. Annaparochi bij een Vedako camping. Ziet er goed verzorgd uit. We staan op camping de Blikvaart. Ze hebben vier velden met ongeveer 10-15 camper/caravans per veldje.

          

Sint Annaparochi 12.60 euro incl. stroom.

         

         

zaterdag 23 mei                                           

Vanmorgen opgestaan met de zon hoog aan de hemel heerlijk. We hebben nog wel binnen ontbeten, daarna koffie gedronken buiten, Hierna zijn we naar St. Annaparochi gefietst. Er was nog een rally aan de gang van oude auto’s en motoren. Leuk om te zien. Hierna vlees gehaald voor de barbecue voor vanavond. Lekker wezen douchen hierna en nu lekker in de camper tv aan het kijken.

zondag 24 mei

Vanmorgen vertrokken uit Sint Anna Parochi, op weg naar Holwerd, Bolsward. In beide steden was niets te doen, tja zondag. Hierna zijn we terug gereden naar Holwerd want hier gaat de boot naar Ameland, als je met de auto/camper over wilt varen moet je dit eerst bespreken werd ons gezegd, misschien hadden we dan nog wel een dagje Ameland gedaan, als de prijs niet te hoog was. Hierna weer teruggereden naar Bolsward om via Barthlehiem in Burgum uit te komen. Voordat we naar Barthlehiem gingen, hadden we gevraagd waar de brug was met al die tegeltjes er op. Er werd ons door de VVV gezegd dat dit in Barthlehiem was, niet dus. We staan nu in Burgum bij de jachthaven en de havenmeester zei nee, dat is in Leeuwarden aan de Bonkervaart. Dus morgen weer terug naar Leeuwarden.

         

Jachthaven Burgum €7,00

    

maandag 25 mei

Niet naar Leeuwarden maar direct richting huis gereden. Om 14.30 uur waren we thuis.

 

Data reisverslagen