Overwinteren in Spanje 2010

Deel 1

Flag of Spain.svg Spanje, officieel het Koninkrijk Spanje, is een land in het zuidwesten van Europa met 46.661.950 (2009) inwoners.

Spanje is een constitutionele monarchie en beslaat een oppervlakte van 505.992 km². Het land beslaat grofweg 80% van het Iberisch Schiereiland. Buiten dat horen ook de eilandengroep Balearen in de Middellandse Zee, de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan en de Spaanse exclaves in Noord-Afrika bij het land.

In het noordoosten grenst Spanje aan Frankrijk en Andorra, over de gehele lengte van de Pyreneeën, in het westen aan Portugal en in het zuiden aan de Britse kolonie Gibraltar. De hoofdstad van Spanje is Madrid, een stad met meer dan 3 miljoen inwoners gelegen in het midden van het land.

Spanje is een divers land met zeer uiteenlopende culturen, talen, eetgewoonten en klimaten. Het land varieert van de regenachtige vissersdorpen in Galicië tot het nachtleven van Madrid, de toeristische kusten aan de Middellandse Zee, het flamencodansen van Andalusië, en stierenvechten in vele delen van het land en het moderne Barcelona in Catalonië.

Spanje werd lid van de NAVO in 1982 en is lid van de Europese Unie sinds 1986. De euro werd de Spaanse munteenheid op 1 januari 1999 en verving daarmee de peseta; per 1 januari 2002 werden de euromunten en -bankbiljetten ingevoerd.

    

Kamperland km. Stand 125464

31 december wilden we vertrekken van de Roompot Kamperland, twee dagen eerder, we vinden het hier niet zo gezellig. Wij hebben toch maar besloten om vandaag hier te blijven, we weten natuurlijk niet als we vertrekken waar we vannacht terecht komen  als we hier weggaan en dan staan we hier toch wat veiliger wat betreft het vuurwerk. Om 24.00 uur stond alleen onze naaste buurman buiten, dus zijn wij ook maar even naar buiten gegaan. Om 01.00 uur zijn we naar bed gegaan.

Vrijdag 1 januari 2010

We zijn vanmorgen om 08.30 uur opgestaan alles ingeruimd en we zijn op weg gegaan naar Attichy. Hier is een stadscamping. Het hele jaar open volgende het ACSI boek 2009. Toen we daar aankwamen is de camping van 20 december tot 1 februari gesloten. We staan nu achter de camping bij het zwembad. Alleen.

Vandaag 358 km. Totaal 125822 Coördinaten N 49º 24.343 E 3º 03.187 Attichy Promenade De L’etang Gratis overnacht

Zaterdag 2 januari 2010

Vanmorgen om 10.00 uur weggereden na een heerlijke rustige nacht. Tom Tom ingesteld om naar Montlucon te rijden, geen tolwegen, wel snelwegen. Helaas kent Tom Tom de grote wegen niet dus wij moesten helemaal binnendoor rijden tussen de weilanden door. Dan duurt zo’n dag toch wel lang.

Vandaag  419 km .Totaal 126241 Gratis overnacht. We staan nu op de Avenue Albert Thomas 1 in Montlucon

Zondag 3 januari

Na een goede nachtrust tot 04.00uur, toen schrokken we wakker, een rotherrie. Bert zei wat is dat, ik zei dat is de glasbak die ze legen, ja zeg op zondag zeker. Even gekeken door het raam maar we zagen niets. Tien minuten later zei Bert ik hoor stemmen en toen we naar buiten keken zagen we dat er een auto ondersteboven lag. Veel politie erbij. Bert ging naar buiten om wat foto’s te maken. Er werd nog door een politieagent aan Bert gevraagd of hij wat gezien had maar we hadden niets gezien.

          

Hierna nog geslapen tot 08.00 uur. Op weg naar Millau. Nu waren we zo vroeg in Millau dus besloten we om door te rijden. We staan nu in Narbonne op een camperplaats in Narbonne. Het is een vrij nieuwe camperplaats of in ieder geval een camperplaats in aanbouw. Deze camperplaats gaat 7,00 euro per 24 uur kosten incl. loos/vul plaats en stroom.

              

Vandaag 466 km Totaal 126707 km    

We staan nu in Narbonne P. La Narbonette, Avenue de la Mer (Plages) Coordinaten N 43º10.837 E 3º01.403

Maandag 4 januari

Nogmaals een hele mooie stelplaats en zeker als deze dadelijk helemaal klaar is.  We hebben nu Calpe ingegeven in Tomtom omdat dat onze eerste lange stop wordt en we zien onderweg wel. We hebben drie camperplaatsen aangeklikt op Tomtom. Helaas waren geen van drie er meer. Nu hebben we een probleem het is nu rond de klok van vieren en we willen eigenlijk wel ergens gaan staan. We zagen een bord van camping Masnou ten noorden van Barcelona. We denken we gaan hier maar staan, er stonden hier dan ook alleen maar campers.  Er stond een man bij de poort en die vroeg hoeveel personen en een paspoort.  Toen we op de plaats stonden keken we op het bonnetje wat we gekregen hadden. Er stond voor personen 7,00 euro p/p, elektrische 5,50 euro en de campingcar 21.00 euro. Dit betekent dus een 35,30 euro per nacht Een beetje duur voor een twee sterren camping in Spanje. Voor dat geld verwacht je eigenlijk 1ste klas sanitair maar dat was het niet. Jammer maar je moet want als het al laat is.

Vandaag 280 km Totaal 126986 km    

We staan nu op Masnou. Goede camping om Barcelona te bezoeken, 15 km van Barcelona vandaan en de bus stopt voor de deur.

Dinsdag 5 januari

Via de tolweg om Barcelona , hoe we gereden zijn weet ik niet maar ik moest Tomtom op nieuw laden om de goede weg te laten nemen maar we zijn er gekomen. We staan nu bij de  MacDonald want iedere Macdonald heeft vrij internet behalve deze natuurlijk weer. We zijn naar Peniscola gereden en zijn eerst gaan staan bij de visafslag. Hier staan nu borden dat je tot 20.00 uur daar mag staan maar daarna niet meer. We hebben dan maar besloten om naar de camperplaats achter hotel Costablanca te gaan. We staan hier nu. Morgen gaan we verder naar Calpe.

    

Vandaag 290 km. Totaal 127276

Woensdag 6 januari

Vandaag naar Calpe gereden, onderweg nog niet zo heel erg mooi weer, maar toen we in Calpe aankwamen scheen de zon. Onderweg kwamen we een bord tegen dat het 14 graden is, maar in het zonnetje wat warmer. Het eerste wat Bert ging doen was de camper wassen want die zag er niet uit. Nu zitten we lekker in het zonnetje even wat te drinken, Bert heeft het zo warm dat hij zijn korte broek al aangetrokken heeft.

Vandaag  281 km. Totaal 127557 camping Calpemar

              

Donderdag 7 januari

Om 07.43 uur uit bed gebeld/sms i.v.m. met mijn (Anja) verjaardag. Hierna weer gauw het bed in gegaan. Na een prachtige woensdagmiddag, lekker buiten gezeten, Regent het nu al de hele nacht en dag. We hopen dat het morgen beter wordt.

Vrijdag 8 januari

Het is weer droog geworden een klein zonnetje komt er doorheen, even wat boodschapjes gedaan en nu zitten we weer in de camper. Vanavond even ergens eten. We zijn lekker bij de pizzeria gaan eten, lekker maar wat een drukte daar dat hadden we niet verwacht.

Zaterdag 9 januari

Naar de markt geweest, veel wind, koud en sneeuw op de bergen.

Zondag 10 januari

De zon schijnt de buiten temperatuur meter geeft 18,5 graden aan. Lekker de hele dag in de zon gezeten in de korte broek.

              

Maandag 11 januari

Vandaag op internet gezocht naar de goedkoopste autoverhuur. Hier in Calpe beginnen de prijzen met 118,00 euro per week. We hebben gekeken bij het bedrijf waar wij vorig jaar ook gehuurd hebben en deze was 95,00 euro dus dat is een stuk goedkoper. We hebben dan ook besloten om dan ook maar hier de auto te huren. Alles ingevuld op internet, bevestiging gekregen via internet.  

Dinsdag 12 januari

Vanmorgen om 11.00 uur kwam het autoverhuur bedrijf met auto de camping oprijden. Het is een blauwe Fiat Panda. Een kleine auto maar genoeg voor ons tweeën. We zijn vanmiddag een stukje gaan rijden naar Alfaz del Pi.  De camperplaats Costa Blanca is daar. Daar aangekomen even op de camperplaats gekeken en we zijn gelijk weer weggereden. Wij vonden het niets. We zijn de weg afgereden en daar kwamen we een Nederlander met een caravan tegen die verkeerd was gereden en wilden nu keren met zijn auto en caravan. Helaas lukte dat niet helemaal en hij stond al met zijn caravan tegen het hek aan. Bert is uitgestapt en gezegd je kunt beter afkoppelen en dan de auto draaien en dan de caravan er weer achter koppelen en dan gewoon weer wegrijden. Bert dacht, nu dat is binnen een paar minuten gebeurd maar dit pakte anders uit. Het mannetje was een beetje eigenwijs maar uiteindelijk is het toch gelukt.  Gevraagd waar deze mensen heen moesten, naar camping Almafra in Alfaz del Pi. Hij kon dit niet vinden. Wij hebben even op Tomtom gekeken en zijn er voor gaan rijden. Bij de camping aangekomen zijn we weer op weg naar huis (Calpe) gegaan.

Woensdag  13 januari

Het is droog,maar de zon schijnt niet, vanmiddag even naar Moraira gereden en even over de boulevard gelopen. Hierna terug naar de camping. De buren blijven nog een weekje langer staan en vroegen aan ons het adres van het verhuurbedrijf van de auto. Ze hebben nu ook een auto gehuurd. Morgen gaan we even naar Jalon, een wijnboer. De buren gaan dan mee.  Net een telefoontje gehad van Gerit en Hennie dat zij morgen in Calpe arriveren. Ze staan nu in Peniscola.

Donderdag 14 januari

Vandaag naar Moraira gereden even over de boulevard gelopen voor de rest niets gedaan.

Vijdag 15 januari

Vanmorgen naar Jalon geweest, even bij de wijnboer langs geweest, niets gekocht. Hierna weer terug naar de camper, lekker in de zon gezeten tegen het eind van de middag kwam de wind opzetten en werd het kouder. Het weer voor de komende dagen ziet er goed uit met veel zon.

Zaterdag 16 januari

Bert is vanmorgen eerst naar Moraira gereden met de buurman/vrouw Mart/Riet om de auto op te halen. Bert was om 10.00 uur al terug en zij kwamen anderhalf uur later. De auto was er nog niet dus moesten ze even wachten. Bert had op de radio gehoord dat er een ezelopvang in de buurt was. Wij gekeken waar dat was en het was in de buurt dus zijn wij er heen gegaan. Gelukkig waren we met de Fiat Panda en niet met de camper want die kon op de smalle weg niet rijden. Eenmaal bij de ezelopvang aangekomen hebben we de auto neergezet en zijn we het terrein op gelopen. Er waren veel ezels maar niemand die ons wat kon vertellen wat ze hier doen en hoe ze hun geld inzamelen. Hierna via de smalle weggetjes weer terug naar de camper.  

              

Tegen de avond was er een mooie lucht boven Calpe. het was net een SF-film.

                         

                   

Zondag 17 januari

Vanmorgen naar de Markt van Benidorm geweest, de antiek en rommelmarkt. Wat een rommel-troep verkopen ze daar en nog niet eens goedkoop. We hebben ook nog even naar de live/muziek geluisterd. Heel leuk gelijk maar even Paella gegeten (vlees) lekker. Daarna lekker weer terug naar de camping in de zon. Eerst nog even alles bijgevuld, water, de vuilwatertank geleegd en de wc was ook weer aan de beurt en nu genieten van de zon. We wilden ook nog van de week naar Alicante, even informatie gevraagd aan de chef van de camping. Hij zei niet doen het enige mooie aan Alicante is de boulevard, besloten om niet naar Alicante te gaan.  

                   

Maandag 18 januari

Niets gedaan

Dinsdag 19 januari

Vandaag naar Benidorm geweest, Laika bij Gerrit en Hennie dus we hadden  onze handen vrij. Op de camping hadden we afgesproken, om wat in de kantine te drinken. Zo gezegd zo gedaan. Heel gezellig.  Bert en nog anderen mannen hadden Rik en Janine geholpen om hun aanhanger op hun plaats te zetten. Deze mensen hadden twee dagen op de Franse wegen stilgestaan ivm de vele sneeuw en boven de 3,5 ton mocht er niet gereden worden, de accu van de aanhangwagen was leeg dus kon de mover niet gebruikt worden,dat werd duwen.

Woensdag 20 januari

Vanmorgen naar de markt geweest, hier hebben we 5 spijkerbroeken gekocht, alle 5 gekocht voor 50,00euro. Weer goed voor het aankomende jaar. Daarna lekker in het zonnetje gezeten voor de camper, tussendoor even boodschappen gedaan. Om 16.00 uur kwamen Pieter en Janine, een Belgisch echtpaar wat we hebben leren kennen voor een drankje in het café, toen we hier een tijdje zaten kwamen ook Rik en Marita voorbij en vroegen hun of ze ook nog wat kwamen drinken. Ze zeiden even de auto wegzetten en dan komen we er ook aan. Heel gezellig en veel gelachen. Rik heeft een hele tijd professioneel gegoocheld en deed dan ook een aantal van zijn trucks. Je zit er boven op maar je ziet niet hoe hij het doet. Geweldig, we hebben veel gelachen en genoten van zijn trucks. Voor herhaling vatbaar. We hebben de deur dichtgedaan bij de bar want de vrouw achter de bar wilde graag ook op tijd naar huis. Om 20.00 uur waren we weer in de camper. Even nog met de buren gesproken en afgesproken dat we morgen gaan bbq, vis eten. De heren, Bert, Gerrit en Mart gaan morgen vis halen en dan gaan we om ongeveer 14.30 uur bbq. Het wordt morgen als het goed is nog mooi weer. We zullen zien.  

Donderdag 21 januari

Vandaag wilden we de Ifach beklimmen maar dit werd anders. Er is door de mannen, Bert, Gerrit en Mart vis gehaald. Hennie en Anja hadden wat vlees uit de vriezer gehaald om vanmiddag op de bbq te bakken/grillen. We zijn om 14.00 uur begonnen met de bbq’s aan te zetten. Gelukkig waren we zo vroeg begonnen want om 16.00 uur werd het toch al wat koud, maar de rest van de dag was het mooi weer, een 20 graden.

                      

            

Vrijdag 22 januari

Calp wordt gekenmerkt door de 332 meter hoge rots El peñon de Ifach, die uitsteekt in zee en van kilometers ver te zien is. De rots maakt deel uit van een klein vogelreservaat. Vandaag gaan we daar naar toe. Tot aan de tunnel ging het goed, er is dan ook een pad gemaakt. Na het tunneltje hing er nog een klein stukje een touw waar je je aan vast kon houden, hierna moest je toch wel uitkijken waar je je voeten neer zette en kon je eigenlijk  nergens meer aan vast houden. We zijn tot de eerste bocht gegaan en daarna weer terug. We hebben hierna nog even wat bij de Belg wat gedronken, deze tent heet nu Tango, maar is nog steeds Nederlands/Vlaams personeel. Nog even heerlijk in het zonnetje gezeten, daarna nog even bij de camper en hierna weer naar binnen. Vanavond komen de buren nog even wat drinken want die gaan morgen weer weg.

                        

                   

                        

Zaterdag 23 januari

Vanmorgen naar de markt in Jalon  geweest, we hadden de markt in Calpe wel gezien en wilde wel eens wat anders. Jalon is een klein dorp dus we hadden een kleine markt verwacht. We dachten dat we een kwartiertje nodig hadden om over de markt te gaan maar we hebben 1,5 uur over de markt gelopen. Je had kleding, antiek en natuurlijk de sinaasappels verkoop. Het was een leuke en drukke markt. We hebben daarna even wat koffie gedronken bij de Hollander, ja en Hollandse nieuwe gegeten, ja u leest het goed haring in Spanje…heerlijk. Hierna weer naar huis want in de middag kwamen er allemaal oude antieke auto’s in Calpe aan i.v.m. een rally. Hier even gekeken en daarna zijn we weer naar de camper gegaan. Het weer nodigde niet uit om langer buiten te lopen. Het was koud en donker vandaag. Morgen gaan we naar Elche.

Hoop dat het wat beter weer is.

              

         

Zondag 24 januari

Vanmorgen stonden we op het punt om weg te gaan naar Elche, staat er een Nederlandse camper voor de poort, een bekende camper. Er zwaaide een vrouw naar ons uit de camper. He, dat is Riet en Mart. Wij naar de camper gelopen bleek dat Riet haar enkel verstuikt zou hebben. Ze stonden op een camperplaats in Sante Pola en dachten we kunnen  beter terug naar Calpe want daar zijn doktoren in de buurt. Zo gezegd zo gedaan. Bij de receptie gevraagd waar ze terecht kunnen. Er is in Calpe een 24 uur dienst in een Hospitaal. Bert heeft Riet en Mart daarheen gebracht. De dokter heeft er niet eens naar gekeken en zei er is niets gebroken maar kom morgen maar terug want nu kunnen we geen foto’s maken. Die dienst is in het weekend niet aanwezig, mochten ze wel een foto willen hebben dan moesten ze maar naar Denia Besloten om morgen terug te gaan om toch een foto te laten maken. Om 09.15 uur wilde ze daar naar toe. Bert heeft gezegd ik breng je wel en als je klaar bent dan moet je maar even bellen. 

Bert was dus vroeg terug en hebben we besloten om toch maar naar Elche te gaan. Het was slecht weer in Calpe en hoe meer we richting Alicante kwamen hoe beter het weer werd. Onderweg een ‘t shirt aangetrokken. In Elche aangekomen hebben we de fleece trui aangetrokken en zijn we naar het museum en een kleine palmentuin gelopen. Op zondag is het gratis dus dat valt weer mee. Een hele mooie tuin, klein maar mooi aangelegd. Hierna zijn we de borden gevolgd van El Huerto del Cura. Dit is een palmentuin waar je voor moet betalen. 5,00 euro, maar dat is het meer dan waard. Hierna nog even door Elche gelopen. Op de terugweg zijn we niet over de tolweg gereden maar via de N332 binnen door. Een hele mooie weg om te rijden. Helaas werd het weer richting Calpe slechter en slechter. Het had in Calpe de hele dag geregend. Hebben we toch weer geboft in Elche.  

              

              

Maandag 25 januari

Regen, regen en regen. Vandaag is het de laatste dag dat we het Fiatje hadden, dus veel boodschappen gedaan, hoeven we dat ten minste niet op de fiets te doen.

      

Dinsdag 26 januari

Nog steeds regen, vorig jaar om deze tijd was er de grote storm hier in Calpe (zie ons verslag van 2009) Nog even langs strand gelopen en weer gauw de camper in. Skype geïnstalleerd en met €10,00 opgewaardeerd, werkt prima kost niets of weinig het telefoneren moet je wel op internet zitten. We zagen op de Spaanse TV dat er ook veel sneeuw was gevallen zelfs in het zuiden.

Woensdag 27 januari

Weer regen en regen, pas om 10.30 uur opgestaan, volgens diverse weerstations wordt het morgen beter, laten we het hopen. We zijn vanmiddag bij Toon geweest zijn vrouw was jarig dus hebben we daar een lekker borreltje gedronken. Het was te laat om zelf te koken. We waren onderweg naar de chinees en zagen onze Belgische campervrienden in de camping kroeg zitten. Wij hebben ons hij hun gevoegd en het werd een gezellige avond. Morgen gaan Pedro (Pieter) en Janiene verder Spanje in, misschien zien we elkaar weer. Het was plezant.  

                   

Donderdag 28 januari

Vanmorgen Pieter en Jeannine uitgezwaaid. Zij gingen weer verder. Nogmaals gisteravond was het heel gezellig. Daarna lekker de hele dag in de zon gezeten en weinig gedaan. Even de camper gestofzuigd en daarna beddengoed naar buiten en lekker genieten van de zon.

Vrijdag 29 januari

Vannacht een koude nacht geweest zo rond het vriespunt, maar om 10.30 uur was het alweer lekker warm. Even de zus van Gerrit gedag gezegd, die waren gisteravond met het vliegtuig aangekomen en die zitten hier in een appartement voor 2 maanden. Weer terug naar de camping en lekker in de zon gezeten. Buiten vis gebakken en lekker gegeten.

                    

              

Zaterdag 30 januari

Na een onrustige nacht met veel wind is het toch weer goed weer geworden. Het is nu 11.00 uur 16 graden veel zon, weinig wind. Vanmiddag over de boulevard gelopen, Laika is in de zee geweest. Lekker weer.

Zondag 31 januari

Vanmorgen vroeger opgestaan omdat onze camper kennissen uit Veere weg zouden gaan, toen wij buiten kwamen waren ze al weg. Jammer. Hierna een lekker bakkie koffie gedronken en heerlijk in de zon gezeten. Vanmiddag langs het strand gewandeld met Laika. De honden mogen dan wel niet op het strand maar zo vele Spanjaarden doen het zelf ook, dus waarom wij niet. Laika lekker in de zee geweest en wij lekker op het strand gezeten. Heerlijk in de zon. Het is vandaag zeker in de zon en uit de wind 20 graden. Dus we kleuren lekker bij. Vanavond uit eten met Gerrit, Hennie, Jannie, Herman bij de Chinees. 

Maandag 1 februari

Vanmorgen om 09.00 uur boodschappen gedaan want we gaan vanmiddag BBQ.

Zo gezegd zo gedaan. Alles gehaald. Om 13.00 uur begonnen we met de BBQ. Lekker in het zonnetje, lekker vlees. Tegen 16.00 uur begon het te betrekken. We waren al klaar met de BBQ. We zitten nu binnen want de zon is verdwenen.

                   

Dinsdag 2 februari

Vandaag weer lekker in de zon gezeten, camper aan de binnen en buitenkant schoon gemaakt. ‘s-Avonds bij Gerrit en Hennie gekaart en wat gedronken want die gaan morgen weer vertrekken  richting het zuiden van Spanje.

Woensdag 3 februari

Gerrit en Hennie uitgezwaaid daarna zijn we nog even naar de markt geweest Anja nog 2 broeken gekocht en de rest van de dag……..ja in de zon gezeten en toch wat opgeruimd want morgen gaat het misschien regenen.

Donderdag 4 februari

Vandaag regen, Laika bij de kaper geweest, bij Cafeteria Flandes koffie gedronken en wat gegeten. Beslist dat we vrijdag verder naar het zuiden rijden. Fietsenrek op de camper geplaatst water getankt en een afspraak gemaakt met de Belgen om een afscheid pintje te drinken. Daarna zijn we bij de Chinees wat gaan eten en waren om 22.30 uur weer terug bij de camper.

Vrijdag 5 februari.

Om 10.00 uur weg gereden, we zien wel waar we uitkomen.

Spanje Deel 1

 

Data reisverslagen