Overwinteren in Spanje 2011

Deel 1

Flag of Spain.svg Spanje, officieel het Koninkrijk Spanje, is een land in het zuidwesten van Europa met 46.661.950 (2009) inwoners.

CALPE, COSTA BLANCA, SPANJE

Het stadje Calpe met zijn 11 km lange kustlijn van kalm, blauw Mediterraans water, waar buitengewone schoonheid van de natuur, gastronomie en cultuur deel van het dagelijkse leven van de bewoners uitmaken, die toeristen en bezoekers verwelkomen met hartverwarmende vriendelijkheid.

De spectaculaire Peñon de Ifach, het symbool van de Costa Blanca, is een natuurreservaat en is 322 meter hoog. Hij verdeeld Calpe in 2 stranden (Calpe Poniente strand video) en heeft aan de voet een levendige vissershaven (video vissershaven Calpe). Zeilen en duiken zijn zonder twijfel dé twee sporten van Calpe. Wandelen en bergbeklimmen komen op de tweede plaats, gevolgd door tennis en bowling. Ook zijn er uitstekende golfbanen.

Moderne gebouwen en brede lanen harmonizeren met het oude vissersdorp waar lokale bewoners en toeristen van alle soorten vermaak kunnen genieten, van de beroemde visrestaurants in de haven,tapas in de vele barretjes tot een gourmet maaltijd in een Michelin ster restaurant. Mocht uw bezoek samenvallen met een van de vele feesten, dan zal de herinnering eraan u voor altijd bijblijven.

Video Zaterdag markt

Video Calpe, Avenida Gabriel Miró

Calpe feiten en aantallen:

bullet Bewoners: 13.000
bullet

Toegang: Snelweg AP7 afrit 63 en 64. Provinciale weg N332 Valencia-Alicante. Alicante vliegveld "El Altet" 70 km. Trein "Trenet de la Marina" Denia – Alicante.

bullet

Natuur: Nationaal Park Peñon de Ifach. Als u fit genoeg bent, er is een pad naar boven. De Salinas: een natuurlijk zoutmeer met flamingos en reigers.

bullet

Geschiedenis: Calpe is bewoond sinds het begin der dagen en tot voor kort was de hoofdbron van inkomen de visserij, amandel- en olijf teelt. Het is gelegen op een strategische plek langs de kust (de Peñon en Mascarat pas). Voor de jaartelling woonden er Neolitiers, Iberieërs, Feniciërs, Carthagen. Na het begin van de jaartelling waren er Romeinen, Visigothen, Arabieren/Moren tot in 1254 de christenen het gebied herveroverde onder leiding van Jaime van Aragon. Maar ook daarna werd de kust aangevallen door noord afrikaanse piraten tot de 17e eeuw, gezien de stadsmuren en uitkijktoren.

28 december 2010

Het huis is gestofzuigd en schoon voor de komende maanden, de camper staat klaar vanuit een winters Lathen voor vertrek naar Spanje.

              

Op 29 december zijn we weggereden uit Lathen om naar Rijswijk en Scheveningen te gaan, om onze moeders te bezoeken. Zij zouden met de Kerst naar ons toekomen maar van wege het weer zijn zij niet geweest. Ook even naar mijn broer zijn verjaardag geweest.

 30 december zijn we naar Bert zijn moeder geweest en even over de boulevard gelopen. 's Avonds zijn we nog even naar vrienden geweest en die hebben ons weer teruggebracht naar Rijswijk waar onze camper stond.

31 december ‘s morgens op weg naar Brabant, Udenhout, hier gaan we oud en nieuw vieren. Het was hartstikke gezellig. Odette en Maurice hartstikke bedankt het was zeer gezellig.  

               

1 januari 2011 zijn wij op weg gegaan naar Calpe. De eerste stop was in Luxemburg, Kockelscheur. Hier zou een camping zijn maar helaas deze was dicht. Naast de camping was een sporthal en die had een groot parkeerterrein. Eerst even gevraagd of we hier mochten overnachten en dat mocht. Zo gezegd zo gedaan. Het was heerlijk rustig en veilig.  

                     Spanje-2011 (26) .JPG (2269837 bytes)     Spanje-2011 (25) .JPG (2308196 bytes)

2 januari zijn we hier weer weggereden. We hebben overnacht in een dorpje met de naam Montmarault. Hier zouden we even kijken of er een vrije verbinding was voor het internet. Dit hebben wij niet gevonden, maar midden in het dorp was een zanizuil en hier waren ook 6 camperplaatsen. Hier stond al een camper maar als deze er niet had gestaan hadden we hier toch gaan staan.  

    

3 januari over de A71 op weg naar Millau.  Op het parkeerterrein van de brug hebben we even gegeten en hierna zijn we weer verder gereden. We zouden deze nacht in Narbonne overnachten op de camperplaats. Hier aangekomen zijn we het terrein opgereden, nadat we een kaartje gepakt hadden. Alles geïnstalleerd, stroom aangesloten. Hierna zijn we even gaan kijken hoe we konden betalen. Helaas konden we alleen met een  visa card, mastercard en CB kaarten betalen. Of een CB kaart ook buitenlandse kaarten bedoeld werd dat weten we niet dus moesten we maar weer vertrekken. Het eerste  uur was gratis, dus snel alles weer ingepakt en weg van deze camperplaats. We zijn weggereden en we zijn uitgekomen in Peyrien sur mer. Dit was een camperplaats aan een meertje. In eerste instantie  stonden wij alleen maar later op de avond kwam er nog een Italiaan bij staan. Rustige plaats, veilig.

          

                 

4 januari  op weg naar  Peniscola. We zijn hier op de camping El Eden gaan staan. Leuke camping, schoon sanitair, grote plaatsen. Groter als in Calpe. Je kan er met een camper en voortent staan en dan heb je nog ruimte genoeg om je stoeltjes buiten te zetten, om lekker in de zon te zitten.  

                       

5 januari in de zon over de boulevard gelopen. Helaas was er voor de rest niets te beleven jammer voor zo’n dorp/stad.

6 januari nog 300 km. Binnendoor vandaag. Het was drie koningen dus op de weg was het heel rustig want de Spanjaarden waren vrij. Om 14.30 uur kwamen wij op de camping in Calpe aan. Plek uitgezocht en de camper neergezet. Tent uitgepakt, helaas moesten we eerst een stok repareren want het elastiek was kapot. Nadat dit weer gemaakt was stond de tent zo. Lekker tentje, je kunt er tenminste wat spullen in kwijt. We hebben ook een gasstel meegenomen en dat staat nu in de tent zodat je niet meer in de camper hoeft te koken. Een gasfles gehaald en toen de dop erop gezet. Dit ging voor 1 minuut goed maar toen kwam het gas er weer uit. Dop kapot. Morgen eerst een nieuwe dop kopen voordat we de gasfles kunnen aansluiten. We zijn dan ook vanavond bij de Chinees gaan eten. Na het eten zijn we nog even bij vrienden langs geweest die daar een appartement gehuurd hebben voor 4 maanden.

7 januari

Hiep hiep hoera  Anja is 45 jaar geworden. Jannie en Herman kwamen koffie drinken, lekker gebakje erbij en lekker buiten zitten in de zon.

8 januari naar de markt geweest, niets veranderd met vorig jaar. Nog een tafel gekocht voor in de tent want daar kan dan de koffiepot, waterkoker op staan en diverse andere dingen. Voor de rest van de dag weer in de zon gezeten.

9 januari

Vandaag lekker over de boulevard gelopen, Laika is even in de zee geweest. Om 16.30 uur kwam er een grote camper langs de camping rijden en wat bleek dit waren Rick en Maritta. Zij hadden gereserveerd en konden nog kiezen uit een paar plekken. Helaas is de combinatie te groot voor deze plekken. De camper kan maar op een paar plaatsen op de camping staan en die waren allemaal bezet. Afwachten wat ze nu gaan doen. Na wat  geschuif van plaatsen staan ze toch weer op hun oude plaats.

10 januari

We zijn vandaag met de scooter boodschappen gaan doen, stonden voor de supermarkt was het slangetje van de mengsmering er af geschoten alles onder de olie, opgeruimd en schoongemaakt. Konden toch nog wel rijden. Lekker vis gekocht zoals Dorada en Zalm.

11 januari

In de zon gezeten het was wel 23 graden. Even nog twee andere helmen gekocht,de zogenaamde potjes.

12 januari

Lekker niets gedaan, wat gewandeld

13 januari

Laika naar de kapper geweest ziet er nu weer uit als een echte schnautzer. Verder lekker in de zon gezeten.  

         

14 januari

Vis gehaald, sardines en grote garnalen. ‘s Avonds lekker op de BBQ

15 januari

Naar de markt geweest in Calpe en om een uur of 3 kwamen Herman en Jannie wat drinken dus het was weer gezellig.

16 januari

In de ochtend veel mist dus mooi de tijd om de camper te wassen en in de was te zetten. Om 2 uur was de mist verdwenen en weer tijd voor de zon.25 graden.  

                        

                        

19 januari

Vanmorgen ons ingeschreven bij de Sportschool Dokyo in Calpe. Een maand sporten voor twee personen 70 euro. Eerst de wekker gezet, deze liep niet af dus om ongeveer 10.00 uur werden we wakker het leek wel of het nog heel vroeg was want het was nog zo donker. Om 11.00 uur zijn we naar de sportschool gelopen. Betaald en een kaartje gehad dat we ingeschreven staan. We zijn begonnen met ca. 15 minuten fietsen. Dit was voor mij (Anja) genoeg. Bert stopte ook na ongeveer 15 min. Hierna nog even steppen, wat beenspier oefeningen. Na anderhalf uur was het wel genoeg voor de eerste keer. Vrijdag is de planning om weer te gaan. We kunnen elke dag gaan maar je moet het niet overdrijven. Hierna zijn we weer naar de camping teruggelopen en zijn we ons lekker gaan douchen. Om 15.00 uur moesten we bij vrienden zijn om lekker te gaan grillen. Kunnen we de calorieën die we vanmorgen er af hebben getraind vanavond er weer aan eten. Het eten was lekker en gezellig. Om 21.00 uur waren we weer in de camper en zitten we tv te kijken.  

         

20 januari

Na een goed begin met veel zon, begon het te betrekken. Op voorzorg de tent vast gezet en dan ja wat gaan we dan doen. 

         

We besloten om toch maar even nog te gaan sporten. Na een klein uurtje sporten hebben we bij het Belgische restaurant een kopje koffie gedronken en daarna weer terug naar de camping. Nog even lekker gedoucht. ‘s-Avonds begon ineens het lichtje van de koelkast te knipperen. De gasfles kon nog niet leeg zijn want die hadden we een paar dagen hiervoor pas aangesloten. Wij alles geprobeerd om toch de koelkast weer aan te krijgen. Bert naar buiten voelen aan de fles. Nee, de fles was nog niet leeg. In de fles zit propaan dus dat moet goed zijn. (toch voor de alle zekerheid nog even opgezocht op internet. Butaan bevriest bij 4 graden en propaan kan tot veel lager dus we hadden wel de goede fles). We hebben de koelkast maar op stroom gezet en ook het elektrische kacheltje. Kost wel stroom maar je moet toch wat.

22 januari

Het is weer zaterdag, naar de markt. Het was koud nog wat kleine inkopen gedaan en toen weer gauw terug naar de camper. Bij de camper aangekomen bleek dat we bier waren vergeten en een brood. Dus hup op de scooter naar de Aldi/Consum. Op de scooter was het fris. We hadden dan ook bij voorbaat de dikke jassen aangedaan. ’s Avonds zijn Pieter en Janine nog even wat komen drinken. We wilden de foto’s van vorig jaar laten zien maar helaas we zijn nog niet helemaal thuis met de nieuwe tv met DVD speler en afstandsbediening. Toch maar even de beschrijving lezen. Het was om circa 23.00 uur 1 graad. Besloten om vanavond dan maar de kachel aan te laten staan

Een aantal camperaars hier op de camping gebruiken niet altijd de stroom van de camping. Als de zon schijnt en de accu’s worden door het zonnepaneel opgeladen dan gebruiken ze de stroom van de camper zelf en zo bespaar je op de elektrische tijdskosten. Kostte 0,40 cent per kWh. Wij hebben het idee dat dit ook werkelijk zo is maar soms moet je toch wel de stroom gebruiken want dan kom je te kort.

23 januari.

Het is koud en winderig de hele week, volgens de berichten, zou het dit weer zo blijven. We hebben nog een ommetje gemaakt op de boulevard. Hier was het als je uit de wind liep maar in het zonnetje heerlijk weer. Nog even op een terrasje wat gedronken en toen rap naar huis want het betrok en onderweg naar de camper voelde we druppels. Eenmaal in de camper begon het te regenen.

24 januari

Het was weer een bedompte dag, geen zon, wind, nog net geen regen. We zijn wezen sporten hierna nog een lekker kopje koffie gedronken en weer terug naar de camper. Helaas niet buiten kunnen zitten.

  25 januari

Zelfde dag als gisteren, dus maar het beddengoed van het bed af gehaald en gewassen voor de rest binnen zitten.

26 januari

Vanmorgen weer naar de markt en daarna nog even sporten. Vandaag is ook het jasje voor Laika binnen. Laika heeft het toch wel koud nu ze naar de kapper geweest is en in de avond is het gewoon errug koud. Vanmiddag nog langs geweest bij de dierenwinkel maar we zagen niets hangen en hebben dan ook geen jasje voor laika gekocht. Wel een afspraak gemaakt bij de kapper voor mij zelf bij Solymar. Deze dames spreken geen woord buitenlands dus afwachten hoe het geknipt wordt. Hoe ze moesten knippen met handen/gebaren duidelijk gemaakt en nu maar afwachten wat er van komt. Het is kort geknipt en goed in model. Volgende keer zeker weer daarheen. Vanavond tv gekeken.

  27 januari

Vannacht is het gaan regenen en het regent nu nog steeds, het is niet koud maar wel nat. Wat gaan we doen vandaag na het ontbijt de koffie en lunch zijn we gaan sporten want je kunt beter wat doen als de hele dag in de camper op de bank zitten en dan de tv aan zetten waar je dan naar kijkt terwijl er eigenlijk niets op is. Nu is het 17.00 uur en gaan we nog even wat drinken in het cafeetje op de camping met het spel backgammon. De Belgische vrienden nemen ook hun spel ook mee dus kunnen we tegen elkaar spelen.

28 januari

Vandaag gehoord dat er iemand op plaats nr. 82 ging vertrekken i.v.m. een mankement aan zijn verwarming in de camper. De verwarming kon niet in Spanje gemaakt worden dus moet deze personen terug naar Duitsland. Wij vroegen wanneer zei weggingen. Maandag zeiden ze. Wij gelijk naar de receptie om te vragen of wij er misschien naar toe zouden kunnen. We waren niet de eerste die dit vroegen dus we moesten afwachten wat de baas zei. De volgende dag zei ze dat we maandag naar die plaats konden gaan. Op die plaats zien we wat meer. Nu kijken we alleen maar tegen een caravan aan en dan zien we de mensen in en uit rijden en nog veel meer.

29 januari.

Vanmorgen eerst naar de markt. Hierna koffie gedronken bij de Belg en toen moesten we toch alles opruimen. Tent afbreken, alles in kratjes doen en daarna alles weer in de garage zetten. Nog even lekker in de zon gezeten.

 30 januari

Om 10.00 uur staan Jannie en Herman voor de deur om naar Benissa te gaan. We gingen om 9.55 naar voren en toen kwamen ze al de camping op lopen. Op naar Benissa, toen wij daar aankwamen waren nog niet alle kraampjes open dus eerst maar een kopje koffie drinken. Hierna weer de markt over. Nog wat vlees gekocht op de markt. Hierna naar de concertzaal om naar Banda municipal te luisteren. Het was een zwaar programma wat ze speelde maar wel mooi. Terug naar Calpe, via Moraira naar Calpe. Gegeten bij Il Padrino, schnitzels eten. Het was lekker maar of we hier nog een keer zouden gaan eten dat is de vraag. Op de camping aangekomen de hond gehaald bij de buren. Ze hadden geen problemen met haar gehad, Laika is nog mee geweest naar een bar en heeft zich goed gedragen. Laika in de camper gezet en op weg naar de Engelse buren. Onze buurman Jack is 74 jaar geworden. Ze hadden van alles klaargezet, hapjes e.d. We moesten alleen onze stoelen en glazen meenemen. Wij waren nog maar net binnen en toen kwam er een invasie van Engelsen binnen. Het leek wel D-day. We voelden ons net Remi van alleen op de wereld. Wij waren de enige Nederlanders in een gezelschap van 12 Engelsen. Het was gezellig maar wel vermoeiend i.v.m. Engels spreken en het vertalen in het Nederlands maar nogmaals het was zeer gezellig. Nu zitten we weer in de camper, moe maar voldaan na een mooie dag.  

                   

                   

                   

                         

Morgen verhuizen naar de plek met nr. 82.

31 januari.

De wekker om 07.30 uur gezet, want de mensen die op plek 82 staan gaan om 08.00 uur rijden en dan kunnen wij op die plaats. Wij werden wakker en het regende dat het goot. De camper gestart en op weg naar de andere plek. De tafel, de scooter op de plek gezet en gauw naar binnen want we zijn doorweekt.. Toen het even droog was hebben we de camper definitief op de plek gezet nu wachten tot het echt droog is want dan kunnen we de tent eraan zetten. We moeten nog een stuk afvoer slang kopen want de slang die we nu hebben is ongeveer 3 mrt. Te kort. Ja, Gerrit aan 1 kant. We moeten ook nog een plaat kopen voor onder de scooter te leggen want hij staat op deze plaats niet echt stevig. De stroom is ook opgemeten op de andere plaats. We hebben 53 kilowatt stroom afgenomen in een maand dus dat valt nog mee. Morgen gaan we de eerste maand betalen.  

    

Oja, nog gefeliciteerd met onze koningin Beatrix. 73 jaar wat een leeftijd.

Spanje Deel 1
Spanje Deel 2  
Spanje Deel 3
Spanje Deel 4

 

Data reisverslagen