ACSI 2017 Tsjechië

Moravië

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op vrijdag 21 april zijn wij bij de trainings dag geweest van de ACSI in Andelst, op deze dag kregen we te horen wat er allemaal gebeurd was binnen de organisatie van ACSI.

 

In de ochtend heeft Ramon ons bijgepraat over de stand van zaken en ontwikkelingen van ACSI. Daarna was het de beurt aan Frank en Vincent om ons te informeren over de nieuwe producten van ACSI en andere productinformatie.

 

Dit jaar gaan we weer naar Tsjechië, maar nu naar Moravië waar we 21 campings gaan controleren. Met de voorbereidingen zijn we nu bezig, hoe we gaan rijden welke steden we gaan bezoeken en ons inlezen over de campings die we gaan bezoeken.

 

 

Woensdag 21 juni

 

Vertrek op 221019 km

 

Vanmorgen vertrokken uit Lathen op weg naar Wolfhagen, hier een camperplaats. Er kunnen er hier 35 campers staan. Kosten 5,00 euro per nacht inclusief lozen van water en wc. Water innemen kost een 1,00 euro. Het plaatsje is leuk, met veel vakwerkhuizen. Ook nog wat T-shirts gekocht want we hebben nog niet genoeg. Daarna weer terug naar de camper en lekker buiten gezeten tot laat.

 

Donderdag 22 juni

 

De volgende etappe is naar Würzburg. Hier staan we aan de rivier de Main. We  kunnen lopend naar de stad. Alles in de camper dicht gedaan, ventilator voor Laika aangezet en toen zijn we weg gegaan. We hebben mooie gebouwen en kerken gezien. Even een radler gedronken op een terrasje en toen weer terug.

Een aanrader om deze stad te bezoeken

 

Vrijdag 23 juni

 

Vandaag gaan we op weg naar Regensburg. We hadden een camperplaats uitgezocht en zijn daar heengereden. Daar aangekomen was de camperplaats dicht omdat er festiviteiten waren en de andere parkeerplaats zijn te klein en was vol dus besloten om door te rijden, maar ja waar naar toe. Chvalsiny Tjechie is nu nog te ver dus Passau ingegeven dit is een plaats bijna aan de grens van Tjsechien, een gratis plaats dus dat is goed. Wij hier aangekomen en de camper neergezet. Het was nog ontzettend warm, dus besloten om morgen naar Passau te gaan op de fiets. Het is 4 km fietsen dus dat is te doen. Het moet alleen niet zo heet zijn maar dat zien we morgen wel.

 

Zaterdag 24 juni

 

Vanmorgen wakker geworden en het was al aardig warm in de camper dus wat gaan we doen. Gaan we Passau in of rijden we door. Als het nu al 28 graden is,wat wordt het dan de rest van de dag.  Laika moet dan in de camper blijven en dat durven we toch niet aan met deze hitte, volgende keer maar. Besloten om vandaag toch maar naar Chvalsiny te rijden en daar van het weekend te blijven. Alles klaar maken voor de inspectie en dan maandag op weg naar de plaats BRNO onze eerste stopplaats voor de inspectie.  

 

Zondag 25 juni

 

Vanmorgen wakker geworden en de zon was weg. Het was bewolkt en nu regent het, even een verkoelende dag er tussen is ook wel lekker.

 

Maandag 26 juni

 

We hebben vandaag nog een tussenstop ingevoegd omdat BRNO 220 km is en daar doen we te lang over. We stoppen nu ongeveer op de helft bij Camping Vidlak en dan morgen nog 100 km en dan gaan we beginnen aan de inspectie. We zijn ook nog even langs Camp Pavov gereden die we vorig hebben geinspecteerd en nog niet goed bevonden het zag er dit jaar alweer veel beter uit.

Toch maar doorgereden naar Veversky Bityska camping Hana. Het is een eenvoudige camping met schoon sanitair. Aardig ontvangst door eigenaresse en zoon.

 

Dinsdag 27 juni

 

Vandaag zijn we weer op weg gegaan van Camping Hana naar Camping Oaza Ostravice, Camping Radka (camping is gesloten) en dan via Camping Alpa, Camping Koupaliste krtiny en dan naar Camping Baldovice. Doordat ik een verkeerde plaats (er zijn er twee) had ingegeven hebben we 113 km gereden i.p.v 13 maar we zijn er gekomen. Alleen wat wij niet begrijpen is dat wij langs een camping rijden die wel lid is van de ACSI en in Zuid Moravië ligt maar wij hoeven daar niet langs.

 

Woensdag 28 juni

 

Vanmorgen vertrokken uit Baldovec, na de financiële afwikkeling, en weer terug naar Hluboke Masuvky Camp Country. Voordat we naar de camping reden hebben we eerst wat gegeten en daarna naar de camping. Op de hoek stond een verkoopwagen. Bert ging er langs en zag niet dat er nog een luifel aan zat. Voordat ik kon zeggen van kijk uit was het al raak. Je hoorde krkrkrkrkrkrkrkrk en Bert stopte gelijk stapte uit en zag dat de luifel in de zijkant van de camper was gegaan. We hebben eerst gekeken en toen heeft Bert de camper achteruit gereden en hebben de camper midden op straat laten staan. Wat nu. Er kwam een Tsjech aangelopen en die sprak wat Engels want die man van de verkoopwagen sprak alleen maar Tsjechisch dus dat is wat moeilijk communiceren. Hij adviseerde om de politie er bij te halen. Zo gezegd zo gedaan. Na ongeveer 15 minuten kwam de politie eraan. Alles is opgenomen, de ruimte de afstand alles. De politie heeft ook het schadeformulier ingevuld, dus dat zit wel goed. Morgen gaan we de verzekering bellen en zien wel hoe het afloopt. Het gat heeft Bert met hout en plakband vastgezet en voor de zekerheid heeft hij er ook nog een paar schroeven in gezet.

 

 

Donderdag 29 juni

 

We wilden vandaag ook nog hier blijven i.v.m. schade die we gereden hadden maar nadat we de verzekering gebeld hadden konden we gewoon op weg en moeten we als we thuis zijn ons melden bij de verzekeringsmaatschappij en dan gaat alles in werking. We zijn dus weggegaan. We moesten nog folders van de camping ophalen en kregen ook nog een fles Tsjechische wijn mee. Wij bedankten de eigenaren hartelijk en zijn op weg gegaan naar de volgende camping. Camping ATC Merkur een hele grote camping welke volgens ons eigenlijk meer voor de jonge generatie is. Veel restaurantjes veel waterrecreatie. Daarna zijn we doorgereden naar Camping U Vody. Volgens tomtom moesten we een bepaalde weg nemen maar deze weg is al zeker 3 jaar afgesloten voor verkeer dus we moesten weer helemaal terug rijden toch zeker weer zo’n 15 kilometer zonde van de tijd en brandstof. Hier alles gecheckt en weer op naar de volgende. We staan nu op Camping Free Star in Strachotin. We werden vriendelijk onthaald door de eigenaresse en die haalde gelijk haar dochter erbij want zij sprak alleen Tsjechjes. Alles weer geregeld en nog wat gedronken. Tja, wat kan je zeggen voor 95 euro cent een halve liter bier en voor 0,84 euro cent voor een radler. Doe er nog maar een. Vanavond hebben we hier ook gegeten 3 stukken kipfilet gefrituurd en wat patat voor 12,00 euro met z’n twee kunnen we ook niets van zeggen.

 

 

 

Vrijdag 30 juni

 

Vanmorgen weggereden uit Strachotin Free Star, op weg naar de eerste van vandaag. Camping Lucina, we werden redelijk ontvangen en de dochter liep met ons mee naar het toilet en douche afwas gelegenheid. Het is een typische Tsjechië camping. Hierna gingen we naar Autokemp Straznice Hier werden bij de receptie gedag gezegd en daarna moesten we 10 minuten wachten voordat er enige beweging kwam. Hierna kwam de beheerster van de camping. Ze liep met ons mee naar de douches en dergelijke. Het ging zo snel dat we zeiden we gaan zelf wel over de camping lopen om alles te controleren. Zo gezegd zo gedaan. Daarna weer terug naar de receptie, hier duurde het weer een tijdje voordat er iets gebeurde. Alles doorgenomen en de papieren ondertekend en op weg naar de volgende. We kregen honger dus hebben we eerst wat gegeten en toen weer verder. Autokemp Velehrad, hier is een Tsjech die een beetje Duits spreekt. Hier aangekomen werden we hartelijk begroet door de eigenaar en hij ging gelijk de sleutels halen van de wc, douches, en van de huisjes die hij op het terrein had staan. Hierna kwamen er borden met een grote worst erop, de specialiteit van Tsjechie, het was een hele kluif om dit op te eten zeker omdat we net gegeten hadden, maar ja, je kunt geen nee zeggen. Nog even wat gedronken en toen weer verder gegaan.  Hierna de Camping Babi Hora, deze camping had diverse waarschuwingen gekregen en hier moesten we dus goed kijken hoe en wat.  We werden begroet door de eigenaar en we konden de camper op het terrein zetten. Alles gecontroleerd en de douches en wc waren netjes, alles is wel oud maar het is schoon. Dus deze heeft ook weer de sticker gekregen. De laatste camping Eurocamping Bojkovic. De eigenaar kwam ons al tegemoet lopen en begroette ons. Hij zij zet de camper maar op het terrein en vroeg gelijk of wij bleven overnachten. Wij zeiden ja dat doen we. Het is nu 17.00 uur dus om hierna nog verder te rijden is geen doen.  We hebben de camper op een plek gezet en zijn toen naar het restaurant gelopen en hier kregen we wat te drinken. Daarna hebben we de faciliteiten gecontroleerd en toen weer terug. Alles doorgenomen en nog even zitten praten met de eigenaar. Ook deze heeft weer de sticker gekregen.

 

 

Zaterdag 1 juli

 

Vanmorgen weggereden uit Bojkovice op weg naar U Splavu dit was een klein en fijn camping. Eigenaar deed gelijk de poort open toen hij zag dat we van de ACSI waren. We hebben de camping geïnspecteerd en weer terug gegaan naar de eigenaar. Alles doorgenomen en weer op weg naar Euro Camp gereden. Tomtom de coördinaten ingevoerd en waar tomtom ons naar toe leidde we kwamen uit in Slovenië. Wij omgekeerd want dit kon toch niet de bedoeling zijn. Nu de coördinaten ingevoerd en we kwamen nu wel goed uit. Het was weer een camping met redelijk sanitair en voorzieningen. Daarna door naar Camping Roznov. Dit was een camping waarvan de beheerder het pas 2 jaar geleden overgenomen had. Hij had al diverse dingen aangepakt maar er moet nog wel gebeuren.  Nog twee camping en we zijn klaar. Autokemp Frenstat pod Radhostem. Hier stond een rij bij de receptie dus we moesten even wachten. Hierna gelijk geïnspecteerd en we moesten weer wachten.Op deze camping stonden alleen maar Tjsechen oja en twee Duitser nee niet wij. Ik begrijp niet dat de ACSI deze camping in haar bestand heeft staan.

 

De laatste camping Sportplex F.M. Sko. We kwamen daaraan en aan de receptie stond een andere naam boven de deur. Wij gevraagd nee je moet aan de andere kant zijn. Daar aangekomen werden we weer terug gestuurd waar we vandaan kwamen. Dus wij weer terug. Ze wisten niet wat de ACSI was terwijl er een grote inspectiesticker op de deur van de receptie was geplakt. Vorige inspecteur had ook al moeilijkheden met deze camping.Na veel heen en weer gepraat gebeld met de eigenaar hebben we besloten om deze camping te  verwijderen uit de gids. Ik heb dus de ACSI sticker verwijderd.

 

Zondag 2 juli

 

Vanmorgen vanuit Camping Roznov vertrokken richting Wenen, we zouden wel zien waar we uitkomen. We staan nu op Camperplaats Wenen. Een mooie camperplaats in de buurt van de stad Wenen. De U-bahn stop op 200 meter van de camperplaats dus dat is lekker dichtbij.

 

Maandag 3 juli

 

Vanmorgen om 08.00 uur de wekker gezet we wilden niet zo laat naar Schloss Schönbrunn en omdat het in de middag warm wordt wilde we op tijd terug zijn.

Vanaf de camperplaats is het 200 meter lopen naar de U -Bahn. Daar ingestapt en overgestapt en we waren zo bij het Schloss. Hier gekeken of we een rondleiding konden krijgen dat kon maar we moesten 45 minuten wachten. We hebben toen maar besloten om dit niet te doen en we zijn, na een kopje koffie weer naar buiten gegaan. We hebben rondgekeken en zagen toen de Schloss Schönbrunn treintje. Die hebben we genomen tot de Glorriete, we hebben de Glorriete bestegen en hebben van het uitzicht genoten, toen we naar beneden liepen zijn we door de tuinen weer terug gelopen naar voren. Hierna zijn we naar de dierentuin gegaan. Het is leuk maar het is wel verouderd. De Pandas zaten in een oud klein verblijf, niet zo mooi als dat het in Nederland gemaakt moest worden door de Chinezen.

De tijgers zaten alleen en ook in klein verblijf.  Het viel wat tegen.

 

Dinsdag 4 juli

 

We gaan de stad Wenen in.  Vanmorgen weer om 09.00 uur weggegaan vanaf de camperplaats. De U-bahn genomen en we waren zo in het centrum. Eerst naar de Karlsplatz en dan door naar de Heldenplatz nog even gekeken bij de Spaanse rijschool, deze hebben een repetitie incl. publiek 1x per dag. Helaas waren we hiervoor te laat.  Er was ook nog een militaire band die moest spelen. De nieuwe ambassadeurs werden welkom geheten met muziek. Hierna besloten om toch maar terug te gaan naar de camper. Het was bijna twee uur dus we vonden het wel weer genoeg. Twee dagen Wenen is vermoeiend maar wel weer heel leuk geweest.

 

Woensdag 5 juli

 

Vandaag weggereden uit Wenen op weg naar Graz. Monika gemaild dat we er aan kwamen. Monika was al thuis van haar werk dus we werden hartelijk verwelkomd.

 

Donderdag 6 juli

 

Vandaag was het zo warm dat we de Schockl opgegaan zijn. Deze berg is 1450 meter hoog en daarboven was het een stuk koeler. We hebben een stuk gelopen en hebben daarna koffie met apfelstrudel gegeten, hierna zijn we weer terug gegaan naar het huis van Rudi en Monika. In de middag gebarbecued en tegen de avond zijn de naar de Schlossberg gegaan. We waren boven en zijn wat gaan drinken en toen begon het donker te worden, het begon te regenen en te onweren, heel hard ik denk hoe komen we beneden lopen is geen optie dus moesten we met de lift. Ik vind een lift helemaal niet fijn maar deze viel mee. Beneden aangekomen zijn we naar een taxi standplaats gelopen en hebben we snel de taxi naar huis genomen. Eenmaal thuis viel de regen en het onweer mee.

 

Vrijdag 7 juli

 

Vanmorgen ontbeten, gedoucht, afscheid genomen en weer op weg naar huis. We staan nu in Passau op de camperplaats. Het is nog steeds warm. De afgelopen dagen waren weer gezellig en voor herhaling vatbaar, wanneer dat is alleen altijd de vraag, Oostenrijk is niet naast de deur.

 

 

Zaterdag 8 juli

 

Vandaag weer vroeg opgestaan want Bert ging vandaag 544 km rijden om vanavond uit te komen in Wolfhagen, hier hadden we op de heenweg ook gestaan en was goed bevallen.

 

Zondag 9 juli

 

We waren vandaag weer vroeg wakker want dan zijn we ook op tijd thuis en kunnen we de camper leeghalen en alvast de wasmachine aanzetten. Na twee tussenstops waren we om 13.00 uur ongeveer thuis.

 

Conclusie.

 

21 campings geïnspecteerd in Tsjechië – Moravië voor de ACSI waarvan 2 niet worden opgenomen voor 2018. Moravië is een mooi natuur gebied met veel  bergen waar veel gewandeld en ge-mountainbike wordt. Veel Tsjechen gaan daar op vakantie en bezetten dan de campings, vakantie gangers uit andere landen niet veel gezien. Ik denk dat de ACSI wat meer selectief te werk moet gaan in dit soort gebieden.

Een aantal campings keken raar op, wat komen die hier doen, ACSI nooit van gehoord terwijl er een inspectie sticker op de deur of raam was geplakt en goed was gekeurd met de 2016 sticker.

Wij hebben dit gebied, dit jaar voor het eerst gedaan en vergeleken met vorig jaar Tsjechië-Zuid Bohemen is het een hemelsbreed verschil ten voordelen van Zuid-Bohemen.

 

Voor volgend jaar zien we wel.

 

Het aantal kilometers die we gereden hebben is: 3626 kilometer