Mijn andere hobby.
Tamboer Maître en Organisatie
Mijn muziekale leven:
Ik Bert Ammeraal geboren in 1947, woonde in Duindorp een wijk van Scheveningen.
Deze wijk had twee muziekverenigingen Drumband Duindorp en Tamboer Trompetter Pijper Majorette korps: M.E.T.R.O .
Deze twee bands marcheerden regelmatig door de wijk, je hoorden ze al vanuit de verte aankomen. Jas en schoenen aan, en met de muziek mee. Daar wilden ik ook wel bij horen. Aangemeld bij de M.E.T.R.O als tamboer maar dat ging toch niet zo goed, toen ben ik signaal trompet gaan leren spelen bij Drumband Hercules een onderdeel van de Gymnastiek vereniging Hercules, dat ging redelijk goed.
Twee leden van Hercules gingen bij de HTM band spelen en vroegen of ik mee ging, met nog een paar andere zijn we gegaan. Daar zijn we ES-DES trompet gaan spelen. En toen riep de dienstplicht (1967) ik werd geplaatst bij het Trompetterkorps van de Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn als trompetter. Een mooie en een prettige dienst gedraaid. Toen ik uit dienst met groot verlof kwam en weer volop bij de HTM band ging mee draaien stopte de Tamboer – Maître Klaas Poppel. Ik heb mij toen beschikbaar gesteld om zijn functie over te nemen. (ong.eind 1968)
Een leuke tijd gehad met veel plezier, maar daar kwam ook een eind aan toen we besloten met een aantal vrienden om over te stappen naar de M.E.T.R.O band, je wilt toch naar een hoger plan.(eind 1970)
HTM drumband
M.E.T.R.O Scheveningen
1970 – Bij het T.T.P.M korps M.E.T.R.O ging ik ook signaal trompet spelen. De band stond toen onderleiding van Tamboer-maître Jos de Brouwer.
Na de opleiding was mijn eerste optreden bij de jaarlijkse auditie van gemeente Den Haag. Dit keer werd het gehouden op de promenade van Scheveningen. Daar werden we voor de derde maal achter elkaar Kampioen van Den Haag.
In 1972 werd ik reserve Tamboer-maître en korte tijd later ging Jos Brouwer weg en heb ik zijn functie als eerste TM over genomen.
Ik heb een TM cursus gevolgd in Loenen olv. Krijn Smits en daarna nog een cursus Engelse stok houding en exercitie olv Terry McCarty en Bert Nowee in Assen.
Leuke optredens gehad, maar in 1974 werden wij uitgenodigd om aan het Wereld Muziek Concours in Kerkrade mee te doen. Op 20 juli moesten wij aantreden in het stadion voor de marswedstrijden in de 1ste divisie sectie D. We behaalde een zilveren medaille met het aantal punten van 87,50
Januari 1975 hebben we in het Hoofdbureau van Politie foto’s gemaakt voor M.E.T.R.O publicatie bureau.
Aan show deden we in die tijd nog niet,daar hadden we de majorettes voor, maar gingen wel op concours zo ook in mei 1975. Concours Zoetermeer,de band behaalde 219 punten een eerste prijs met lof, en de majorettes 145 punten ook een eerste prijs.
En natuurlijk ook elk jaar de gemeentelijke auditie van Den Haag, in mei 1975 werd de auditie gehouden op het Vredestein terrein, voor de 5de maal Kampioen van Den Haag.
Er werd ook getrouwd door M.E.T.R.O leden dus er moest dan een serenade gebracht worden. Op 17 november 1975 trouwden Heleen Demper een fluitist van de band.
In 1977 werden er statie foto’s gemaakt op het havenhoofd en op strand.
We hebben in dit jaar ook nog een 10 daagse optreden gedaan in Wenen Oostenrijk, (jammer daar heb ik geen foto’s van) maar wel een dank betuiging van de organisatie daar. Door de goede resultaten en goed uitgevoerde optredens, kreeg M.E.T.R.O ook weer een uitnodiging van het Wereld Muziek Concours in Kerkrade om in 1978 weer mee te doen aan de marswedstrijden.
In september 1977 werd meegewerkt aan een reclamespot voor Amstel bier. Druk op deze link voor de reklame film.
1978- WMC 2de prijs zilveren medaille met 88,50 punten.
We kregen ook een uitnodiging om in het hoofdprogramma van 29 augustus t/m 2 september van de Nationale Taptoe Breda voor 5 avonden op te treden, wat een belevenis tussen al die beroepsorkesten.
Voor het eerst draaide M.E.T.R.O een show. (niet zulke mooie foto’s) . met de nummers: Good Start, Pedro Mi Amigo, Stand-by en Dancing Carrey. Deze show duurde 8 minuten.
1979- In september stonden we op een reclame poster van Vakopleiding wegenbouw ” Daar zit muziek in” en een optreden in het Congresgebouw.
1980- werden de M.E.T.R.O. pompoen girls opgericht, maar volgens mij hebben die maar een paar jaar bestaan. In die tijd was ik ook materiaal commissaris, en heeft er ook voor gezorgd dat de omschakeling van natuur naar chromatisch instrumenten werd verwezenlijkt. En gelijk de oude instrumenten verkocht een groot deel is naar Drumband Hercules gegaan.
1981- gingen de Majorettes voor het eerst zelfstandig naar een concours in Amsterdam.
Ook in dit jaar kregen we een uitnodiging om in de film”Ik ben Joep Meloen” van Andre van Duin mee te spelen. De opname was op 12 oktober 1981.
De film staat ook op Youtube op deze link. Tijdlijn: 1:08:23 tot 1:09:32 uur
In december hadden we nog een Sint Nicolaas optreden als stageband een voorloper op de huidige stageband van M.E.T.R.O ook de eerste materiaalaanhanger werd gepresenteerd voor het vervoer van het drumstel.
In 2016 nog wat foto’s gekregen van Marleen den Heijer die toen marjorette was van M.E.T.R.O
Jachthoorn muziek opgenomen voor de majorettes van METRO
1983- door privé omstandigheden heb ik toen besloten om M.E.T.R.O. te verlaten en mijn lidmaatschap op te zeggen. In de bijna 13 jaar heb ik vele mooie dingen mee gemaakt met M.E.T.R.O Scheveningen.
Ik ben toen verhuist naar Rijswijk en daar hadden ze de Paradeband met als voorzitter Jan Kegel. Hij had gehoord dat ik weg was bij M.E.T.R.O en vroeg of ik de Paradeband als Tamboer-maître wilden gaan leiden. Ik heb toen ja gezegd, maar als er een andere aanbieding komt als TM dan ga ik weg.
Paradeband Rijswijk
1983- Bij de Paradeband heb ik toch wel een paar mooie optredens mee gemaakt, deze waren vooral in België en in Frankrijk. De mooiste herinnering was het optreden in Nice,
tijdens de grote carnavals optochten.
Mijn eerste optreden als Tamboer-Maître, in het blauw/witte uniform, later zal het geheel wit worden.
Ook heb ik Anja van Klingeren bij de Paradeband leren kennen, waarmee ik sinds 1993 bent getrouwd.
Ook heb ik nog in de tijd van de Paradeband een TM cursus gevolgd in het uniform van de Paradeband.
1984- Er was weer een TM cursus gepland dit keer in Oud Beijerland. Mijn maatje Leen Roos die inmiddels TM was geworden bij M.E.T.R.O en de TM van Scouting, gingen wij deze cursus volgen. Tijdens het examen moesten we de commando’s en stok oefeningen uitvoeren op het slagwerk van de Scoutingband Den Haag. Alle drie zijn wij met hoge cijfers geëindigd.
1985- In mei tijdens de audities kwam ik Jan Looye tegen voorzitter van Marching-fanfarekorps “Die Haghe” uit Den Haag en hij zei, onze TM is weg wil jij de TM worden voor onze band. Ik moet dat eerst bespreken met de Paradeband en dan wil ik een gesprek hebben met jou en de instructie. Bij de Paradeband was dit gauw uitgelegd, daar mijn lidmaatschap opgezegd en een afspraak gemaakt met Die Haghe. Wat dingen afgesproken hoe ik het wilde hebben en we zijn per 1 juni akkoord gegaan. Dit was alleen een mannenband.
Fanfarekorps “Die Haghe” Den Haag
1985- Mijn eerste optreden was op de derde dinsdag in september op het Binnenhof tijdens Residentie Drum Show.
1986- In begin April hadden we een werkweekend in Zeist voor de muziek en show. Op zaterdag was er nog een optreden in Zeist t.g.v 300 jaar Slot Zeist. Voor het eerst waren er dames in het mannen bolwerk toegetreden nl. Irma Trommel trompet en Anja van Klingeren slagwerk.
Ook bij “Die Haghe” deden we mee met de gemeentelijke auditie op het Binnenhof hier behaalde een 4de plaats. Gymnastiekvereniging “Die Haghe” vierden het 60 jaar bestaan, vroeger was de band een onderdeel van de Gymnastiekvereniging.
Inmiddels was ik ook lid van de Muziek Technische Commissie geworden en ging ook de PR doen. Niet alleen de muziek maar ook andere activiteiten waren er. Zoals een Braderie/Rommelmarkt op 14 juni 1986.
1987- We kregen een uitnodiging om in oktober een 10 daagse show en muziekreis te maken door Engeland. Na een rustige overtocht bezochten we eerst Londen voor dat we in Clacton on Sea ons eerste optreden hadden. De volgende dag naar Birmingham waar we een lopend en een concert optreden moesten verzorgen samen met het “Colne Valley Male Chore” daarna door naar Blackpool, Blackpool ligt aan de Irish Sea, dus we moesten een aardig stukje rijden. Blackpool is een stad met een groot amusementspark, waar wij moesten optreden, Ons laatste optreden was in Southend on Sea. Van daaruit weer richting Harwich en naar Den Haag.
1988- In dit jaar hadden we toch ook wel weer een paar leuke optredens zoals een optreden op Scheveningen met oude koetsen.
Een bijzonder optreden was om voor de “Hofstad operette”vereniging tijdens de voorstelling “Im Weissreussel” te spelen, met de Radeski mars, met deze mars kwamen we het grote toneel van het Congresgebouw op, achter ons de keizer van Oostenrijk Frans Jozef.
1989- Dit jaar weer naar Nice voor het carnaval en bloemencorso
1990- Mijn laatste jaar bij “Die Haghe” want per 1 september werd ik over geplaatst naar Apeldoorn. Toch nog een paar leuke optredens gedraaid zoals de auditie op het Binnenhof, concours in Enkhuizen met de hele band en voor het eerst met slagwerk apart 1ste prijs.
Ik ben 5 jaar lid geweest van deze fantastische vereniging, jammer dat ze niet meer bestaan.
Video:
- Residentie Drumband Show 1990
- Residentie Drumband Show 1990
- Residentie Drumband Show 1990
- Residentie Drumband Show 1990
NOOT: Op 14 augustus 2010 kreeg ik mijn sjerp en schuitje aangeboden, deze was al die tijd bewaard door John Smit mijn opvolger bij Die Haghe.
NOOT: Op 09 Oktober 2010 de zilveren speld met oorkonden gekregen van de Haagse Federatie van Muziekgezelschappen voor het 25 jaar lid zijn van diverse muziekgezelschappen in Den Haag.
Dit was mijn laatste jaar als Tamboer-maître, dit ben ik zo,n 18 jaar geweest.
Chr . Showkorpsen DAP Apeldoorn
1990- We zochten een huis in de omgeving van Apeldoorn en per 1 augustus gingen we in Ugchelen wonen. We zochten niet alleen een huis maar ook een muziekvereniging, er waren er een paar, maar dit genre zochten we niet. (harmonie of fanfare) Op mijn werk zei iemand waarom kom je niet eens bij ons kijken, ik zit bij een Showband en die heet DAP.
Wij op een donderdag avond naar een school in de Zilverschoon, want daar was de repetitie. Het zag er indrukwekend uit, veel leden, gedisciplineerd een prima club alleen de muziek was anders dan wij gewend waren. Echte marchingband muziek, lekkere vlotten goed in het gehoor liggende muziek. We hebben ook eerst nog een paar optredens gezien voor dat we een afspraak maakten om lid te worden van deze band. Ik kijk natuurlijk gelijk naar de Tamboer-maître, dit was Jan Lammers een goede bandleider.
In december hadden wij een afspraak met de voorzitter Gerrit Prijs, ook weer een soort sollicitatie gesprek, waar kom je vandaan en wat heb je gedaan bij de andere verenigingen.
Ik had wel de getuigschriften meegenomen. Anja kon trompet gaan spelen en ik kon als ik wilden de P.R gaan doen.
Na een paar maanden inburgeren bij DAP en de taal van DAP leren spreken ging het los:
1991- Mijn eerste klusjes was stagemanager bij de uitvoering van DAP in het Theater Orpheus dit hield in om alle artiesten op tijd op het podium te krijgen.
Helaas was dit de laatste uitvoering.
DAP had ook een eigen clubgebouw dat tijdens de oudejaarsnacht in brand werd gestoken, de resten van het gebouw is tijdens een loeiende storm in april in elkaar gestort.
Plannen voor een nieuwe behuizing hadden haast. De bouwtekeningen waren al goed gekeurd. Dus aan de slag om het geld bij elkaar te krijgen voor de nieuwbouw. Het bestuur ging naar de gemeente voor een renteloos voorschot, helaas ging dat niet zo vlot. Na afloop van de repetitie werd er altijd nog wat gedronken en gekletst. Ik had gelezen dat er een vereniging in Vaassen ook een grote loterij had georganiseerd met als hoofdprijs een auto. Ik kreeg card blanche om dit te gaan organiseren.
Maar wat ik op mijn hals had gehaald wist ik toen niet. Deze loterij moest veel geld opbrengen. We zijn er vanuit gegaan dat er 1000 loten verkocht moesten worden van 150 gulden per stuk, deze kon je in 10 maandelijkse termijnen betalen. Van het bedrag dat de loterij opbracht moest er 40% aan prijzen worden uit gekeerd. We zijn er vanuit gegaan dat de loterij 10 maanden ging duren met elke maand een hoofdprijs van ter waarden van 1000 gulden en daar naast 9 kleinere prijzen en in de 10de maand een hoofdprijs een auto. Om een lang verhaal kort te maken. Er zijn 800 loten verkocht, elke maand waren er prijzen en in de laatste maand hebben we tijdens een grote feestavond in de Amerika-hal gehouden, waar de Opel corso werd verloot. Anja en ik hebben anderhalf jaar aan deze loterij gewerkt. De netto opbrengst was plm. 70.000 gulden.
Inmiddels had het bestuur ook niet stil gezeten, er was door de gemeente een locatie aangewezen voor het bouwen van het DAP muziekcentrum.
We kregen ook een renteloze lening van de gemeente, de bouw kan beginnen. In juni 1993 gestart met de bouw en in mei 1994 werd het met een groot feest geopend.
1994-1996- Onder tussen was ik ook nog gevraagd om Showinstructeur te worden, voor het onderdeel slagwerk, ook werd ik gevraagd voor reservebandleider dit heb ik palm 2 jaar gedaan want toen ging Jan Lammers als bandleider weg en ik ook. Ik heb in die 2 jaar als reserve bandleider het CBSD (1994) georganiseerd en Showconcours geleid en het avondcorso in Vollenhove.
1997- Toen werd ik benoemd door het bestuur als bandmanager en moest ik ook in het hoofdbestuur gaan zitten. Vele mooie optredens verzorgd voor de 4 onderdelen van DAP zoals: Carnaval en Bloemencorso in Nice Frankrijk, Bloemencorso San Remo Italië en vele Taptoes.
2004-Ben ik gestopt als bandmanager, je verkoopt iets en dan moet je daar achter staan.
Het product Show&-Marchingband DAP ging over naar de Amerikaanse stijl en daar stond ik niet achter.
1997- Werd Big Band Swinging Bras opgericht, in april gingen we van start. Jan Lammers was de bandleider en ging van start. Mijn idee was ook om een tweede item naast de traditionele Big Band muziek en uniformering te doen. Het werd de Glenn Miller Show in uniform van die tijd. Na veel zoeken en na vragen( het internet was er nog niet) hebben we toch een adres gevonden in Oude Pekelaar. Een geluidsinstallatie en twee aanhangers werden aangekocht in Friesland, de overhemden en broeken in kaki kleur werd verzorgd door Ab Lammers hij werkten bij defensie. Het totaal plaatje zag er zeer professioneel uit. Vele leuke optreden gehad. Ook hier was ik 2de bandleider.
2004- Is de Big Band opgeheven.
1998- Concertfanfare Soli Deo Gloria fuseert met de Muziekvereniging DAP op 31 december 2008 is Soli opgeheven.
1999- Ik heb toen een website gebouwd voor DAP en DAP was één van de eerste muziekverenigingen die een eigen website had. Zeer vooruit strevend. Na een paar jaar dat deze site had gedraaid is er in 2003 een professionele site gemaakt.
2000- De 2de loterij diende zich aan nl: de Grote Sponsorloterij. Op 23 juni kregen wij het verzoek om deel te nemen aan de TV opname voor de Sponsorbingo. Op woensdag 19 juli werden 7 kandidaten en supporters verwacht in de TV studio Aalsmeer. Na een gesprekje werden er 3 kandidaten uitgezocht nl. Emanuel Brokke,Theo Prins en ik, we moesten spelen tegen Fanfareorkest EMM Heijen uit Zuid-Limburg. Uiteindelijk bleef ik over om de strijd aan te gaan met die andere vereniging, wij gingen naar huis met 12.000 gulden. Dit bedrag was voor de nieuwe uniformen van Soli. Op de rekening van de penningmeester werd in de 2,5 jaar dat ik de kar mocht trekken, een bedrag gestort van 25.381 gulden.
2004- Gestopt als actief lid van de Chr.Muziekvereniging DAP, maar wel lid gebleven van DAP.
2005- Bestuurslid geworden namens DAP bij de Apeldoornse Muziek Federatie.
2018- In april heb ik mijn bestuurs functie na 13 jaar opgezegd bij de AMF
2020- Lidmaatschap opgezegd bij Dap Apeldoorn.
Apeldoornse Muziek Federatie.
2005- Er werd een bestuurslid gezocht bij de Apeldoornse Muziek Federatie. Je moest toen aangesloten zijn bij een muziekvereniging en dat was ik namelijk bij DAP.
Toestemming gevraagd aan het bestuur van DAP en in april ben ik benoemd als bestuurslid van de AMF. Mijn functie is Public Relations en webmaster van de AMF site en project matige producties.
2005 tot en met 2007 Cursusmarkt georganiseerd
2006- In dit hebben we de Apeldoornse Muziekfederatiedag georganiseerd onder het motto “Muziek in de (vrije)tijd. Locatie: Schouwburg Orpheus. Toch wel weer een hele klus.
2008- 4 oktober 75 jaar AMF muziekfeest.
Op 31 maart 2007 is de organisatie van start gegaan om dit muziekfeest te gaan organiseren. Het heeft een jaar in beslag genomen.
Piet Polderdijk en ik hebben deze organisatie op ons nek genomen, en later is Gerrit Prijs er aan toegevoegd voor de regie.
Het is een grootmuziekfeest geworden, men spreekt er nog over. Als gast korps hadden we M.E.T.R.O Scheveningen een topper.
Natuurlijk gaat het gewonen werk voor de bestuursleden van de AMF gewoon door zoals; paar keer per jaar vergaderen, 2 maal per jaar leden vergadering, het organiseren van het jaarlijkse podiumfestival en de Jeugd Play Inn. Dus best wel genoeg te doen.
In april 2018 stop ik als bestuurslid van de AMF.
13 jaar bestuurslid vindt ik wel genoeg.
Jaar schema:
1960 tot en met 1961 T.T.P.M.korps M.E.T.R.O Scheveningen
1961 tot en met 1964 Hercules Scheveningen
1964 tot en met 1970 HTM drumband Den Haag
1970 tot en met 1983 T.T.P.M.korps M.E.T.R.O Scheveningen
1983 tot en met 1985 Paradeband Rijswijk
1985 tot en met 1990 Marchingfanfarekorps “Die Haghe” Den Haag
2005 tot en met 2018 13 jaar Bestuurslid Apeldoornse Muziek Federatie
1990 tot en met 2020 29 jaar Muziekvereniging DAP Apeldoorn
1960 tot en met 2020 60 jaar in de muziek gezeten met diverse functie’s
Op 30 augustus 2022 heb ik mijn tamboer maitre stok verkocht aan Paul Roberts eigenaar van PR Maces voor zijn verzameling tamboer maitre stokken.