Rondreis Frankrijk, Portugal en Spanje 2016 – 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De voorbereiding in volle gang bezienswaardigheden opzoeken op het internet de route plannen, alles in TomTom zetten. Het is de bedoeling dat we op 1 oktober richting het zuiden rijden met een tussen stop in Udenhout want dan verjaard Oddette.

 

OVERWINTEREN Frankrijk 2016

 

zaterdag 1 oktober

 

We zijn vandaag vertrokken, we gaan eerst langs Udenhout want Odette viert morgen haar verjaardag. We zijn om ongeveer 12.00 uur weggereden en we waren daar om 16.00 uur. Na een patatje gegeten te hebben hebben we koffie gedronken bij Odette en Maurice.

 

Vertrekstand Km. 209725 km  

 

zondag 2 oktober

De verjaardag van Odette, gezellig en lekker druk.

 

 

maandag 3 oktober

 

Vertrokken uit Udenhout op weg naar Dieppe. Daar aangekomen zijn we naar de camperplaats gereden. Het is een goede camperplaats alleen een beetje duur. Er zijn 60 plaatsen en maar 8 stroomaansluitingen, dat is een beetje weinig. Wij hadden de accu’s vol dus we hadden geen stroom nodig maar het is toch wel erg weinig. Dit vonden veel meer mensen. We hebben de camper neergezet en zijn toen Dieppe ingelopen. Leuk stadje en veel heel veel vis. Dit keer hebben we veel coquilles (Jacobschelp) gezien. We hebben koffie gedronken en zijn weer teruggegaan naar de camper. Was niet erg rustig.

 

 

 

dinsdag 4 oktober

 

Vanmorgen nog even het stadje ingegaan en toch maar besloten om verder te rijden. We rijden naar stad Fecamp. Vanmiddag Fecamp in geweest. Leuk oud stadje met kerken en een abdij waar ze likeur maken. We staan op een camperplaats Fecamp achter het busstation. Het is druk. Veel campers hier.

 

 

woensdag 5 oktober

 

Vannacht lekker geslapen, geen last gehad van de werkzaamheden die in de buurt aanwezig waren. De camperplaats was gratis. We zijn vanmorgen weggereden op weg naar Arromanches. Hoe we gereden zijn weet ik niet precies maar Tomtom ging de snelste weg maar hij nam alle kleine gele en witte weggetjes op de kaart. Plaats dat de Tomtom de rode weg neemt dan rijdt dat allemaal wat makkelijker maar ja we zijn er gekomen. We staan nu op de camperplaats bij de 360 graden museum. We hebben de camper neergezet en Laika uitgelaten en daarna terug gelopen naar het 360 graden museum. De film duurde 20 minuten en was erg indrukwekkend. De inslag van de bommen was zo hard dat je het gewoon voelde. Hierna zijn we naar beneden gelopen om het dorp in te gaan. Daar een beetje rondgelopen en gekeken en toen weer terug gelopen berg op  naar de camper. Morgen gaan we weer op weg naar Carantan.

 

 

 

donderdag 6 oktober

 

Vanmorgen weggereden vanuit Arromanches, het was een winderige nacht. We zijn via de kustlijn gereden. We zijn via Longues (longues batteries) veel kanonnen in het veld. Point Hoc en zo naar Ste. Mere Iglise. Hier zijn we het Airborne Museum bezocht, dit is een heel mooi en interessant museum. We zijn langs juno beach, gold beach, Omaha beach en Utah beach.

 

 

 

vrijdag 7 oktober

 

Vanmorgen alles gevuld en geleegd op de camping en hierna zijn we op weggereden naar St. Mont Michel. Hier aangekomen zijn we richting de camperplaats P8 gegaan. We zijn daar op gereden we hebben eerst wat gegeten en gekeken waar de pendelbus vandaan ging en toen zagen we ook dat de prijs voor de campers €17,20 was. Wij zeiden, we gaan maar weg want dat is toch wel erg duur. Wij terug naar de camper het kaartje gepakt, want wij dachten van dan betaal je alleen de tijd dat je er gebruik van maakt en niet het volle pond. Helaas verkeerd gedacht zodra je er op rijdt betaal je gewoon het volle pond, jammer want de camperplaats is alleen maar een parkeerplaats zonder faciliteiten. Wel erg duur. Nou ja weggaan en naar een camping in de buurt is ook 16.00 euro. Dat is dan dubbel dan blijven we hier staan. We hebben toen eerst gegeten en daarna op weg naar de Mont Michel. De gratis bus gepakt en even later stapte we bij de Abdij uit. Er was veel beveiliging hier. De politie maar die zit ook daar en daarnaast waren er een aantal militairen met bewapening die er rond liepen. Eerst moet je door smalle straatjes met winkeltjes steil omhoog. Hierna nog een trap op om naar de ingang van de Abdij te komen. Daarna na de kaartjes gekocht te hebben konden we de Abdij in. Diverse zalen gezien. Was het mooi, nee, was het interessant ja, als je boven staat is het wel erg hoog als je naar beneden kijkt .

De geschiedenis van Mont Michel zou teruggaan tot 708, het jaar dat Aubert, Bisschop van Avranches op de Mont-Tombe een heiligdom ter ere van de aartsengel laat bouwen dat al snel tot een groot bedevaartsoort zal uitgroeien. In de 10de eeuw vestigen Benedictijnen zich in de abdij en wordt lager een dorp gebouwd dat in de 14de eeuw tot aan de voet van de rots strekt. Mont Sint Michel is echter ook een militaire vesting. Die tijdens de Honderdjarige Oorlog onneembaar blijkt te zijn. De wallen en versterkingen bieden weerstand aan alle Engelse aanvallen en de plaats wordt dan ook een symbool van de nationale eenheid. Na de ontbinding van de religieuze gemeenschap tijdens de Franse revolutie wordt de abdij tot in 1863 als een gevangenis gebruikt. De abdij wordt in 1874 tot historisch monument verklaard en grondig gerestaureerd. Sinds die tijd wordt de hele plaats onophoudelijk gerenoveerd en de moderne bezoeker kan een prachtige abdij ontdekken, die in de Middeleeuwen als het hemelse Jeruzalem op aarde, een afspiegeling van het paradijs werd beschouwd. Sinds 1979 staat Mont Michel op de lijst van werelderfgoed van UNESCO

 

 

zaterdag 8 Oktober

 

Na een rustige nacht hebben we ontbeten en het camperplaats betaald. Toen we het parkeerterrein uitgingen en weer op de route waren kwamen we ook langs de camperplaats waar elektriciteit en een eigen plek voor minder geld voorhanden was. Helaas hebben we geen borden gezien van deze camperplaats anders hadden we zeker doorgereden en als we hadden geweten dat we binnen een half uur weer gratis konden vertrekken dan hadden we dat zeker gedaan maar we waren 5 minuten te laat. Na een rustige rit zonder oponthoud zijn we nu op een camping in Aubigny. Deze camping, camping Campilo is het hele jaar open en ziet er netjes verzorgd uit. We blijven hier twee nachten staan, maandag gaan we hier weer weg.

 

 

zondag 9 oktober

 

Uitgeslapen en in de zon gezeten.

 

Maandag 10 oktober

 

Vandaag een reisdag we staan nu op camping Arcachon. Plaatsen onder bomen geen tv.
We zijn in de bar naar de voetbalwedstrijd gaan kijken.  Voor 1 pizza met z’n tweeën , margarita, 2 pilsjes en 1 cola en twee koffie. Schrik niet 25,20 euro waren we kwijt. Dat vind ik toch wel een beetje duur.  En tenslotte het  Nederlands elftal met 1-0 verloren van de Fransen.

 

Dinsdag 11 oktober

 

We zijn vandaag aangekomen in Donostia San Sebastian. Hier was een grote camperplaats bij de Arena, helaas waren daar geen campers aanwezig en zijn wij hier dan ook niet gaan staan. Was niet echt uitnodigend, hierna zijn we naar een andere camperplaats gereden die bij de universiteit ligt. Hier stonden al aardig wat campers en zijn we hier ook gaan staan. We kunnen hier morgen zo weer weg. De stad gaan we niet in. Er staat op het grote bord wat bij de camperplaats staat dat je hier niet op stoeltjes mag gaan zitten en ook niet buiten mag koken. Nu voor buiten koken is het toch wat te fris maar wat schets onze verbazing ze zetten hier wel een bank neer waar je op mag zitten. Hebben we dan ook gebruik van gemaakt.  Dus toch lekker buiten gezeten.

 

Woensdag 12 oktober

 

Vandaag blijven we in Donastion San Sebastian. We zijn vanmorgen om 10.00 weggegaan want we dachten als we rond 12.00 uur naar de stad gaan dan gaat alles dicht. Het was erg rustig op de parkeerplaatsen rondom de universiteit.  Wij  liepen eerst de verkeerde kant op maar daar kwamen we snel genoeg achter want de bus met Boulevard erop ging de andere kant op, dus wij ook gauw maar terug gelopen. Door diverse kleine straatjes zo naar de boulevard een kleine 4 km. Dan de hele boulevard nog over met oude en nieuwe gebouwen. Aan het eind van de boulevard zijn we een straatje ingegaan waar allemaal barretjes, restaurantjes zaten en voor de rest was alles dicht, kleding zaken, sigarenwinkels alles maar dan ook alles was dicht. Wij zodra wij internet hadden gekeken wat er aan de hand was het bleek een nationale feestdag van Spanje te zijn. Tja, en dan is alles dicht zelfs hier. Wij hebben onderweg nog tapas gegeten en zijn toen weer terug gelopen naar de camper we hadden op weerplaza gezien dat het rond drie uur 50% kans hadden op regen. We waren nog niet thuis of het begon al te druppelen, we waren dus op tijd binnen in de camper. De camperplaats staat overvol. We hebben vandaag denk ik ca. 10 km. gelopen als het niet meer is. Goed voor de conditie.

 

Donderdag 13 oktober

 

Vandaag weggereden uit San Sebastian op weg naar Santander. We willen alles binnendoor rijden en niets over de tolweg. Na een 248 km kwamen we aan in Santander. We staan nu op de camperplaats bij de jachthaven.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrijdag 14 oktober 

 

Van Santander vandaag naar Gijón, dit zouden we doen. Klein stukje. In Gijón aangekomen zijn we gaan kijken op de camperplaatsen maar wij vonden dit niet veel. Eentje was wel aardig maar helaas er stonden alleen maar Spanjaarden en dat vonden wij wat minder. Ze zeiden uitzicht op de baai maar dat had je alleen als je op een bepaald  plekje stond er daar stonden personenauto,s. We zijn even bij de McDonalds geweest om te internetten en toen weer terug naar de camper waarheen dan. We zeiden we rijden de A8 af en we zien het wel. Bert had nog een camperplaats in Oviedo maar dat is een klein stukje naar beneden rijden en dat wilden we niet. Wij tomtom ingesteld naar een plaats aan het eind van de A8 en de route laten bepalen zonder snelwegen. Normaal gesproken stuurt tomtom je dan de onmogelijkste straatjes in, en dit keer vervolgd ze de weg over een redelijk grote weg, en wat schets onze verbazing we rijden naar Oviedo toen toch maar besloten om hier te gaan staan. Het is een camperplaats in een wijk bij scholen supermarkt en bakker om de hoek dus dat is makkelijk.

 

Zaterdag 15 oktober

 

Vanmorgen naar de stad Oviedo. We zijn begonnen met lopen maar toen zagen we dat het alleen maar omhoog ging en toen de bus eraan kwam zijn we maar ingestapt. Na een minuut of 15 waren we in de stad. De stad doorgelopen het is een oude stad met veel oude gevels maar om nu te zeggen het is mooi, we hebben ze wel mooier gezien. Er was ook nog iets van het slagersgilde, vermoedden wij, er kwam een pipe band voorbij dus dat was nog wel leuk. Voor de rest zijn het veel café/barretjes. Om 16.00 uur waren we weer terug op de camperplaats waar het veilig en netjes is. Morgen gaan we naar Santiago de Compostella.

 

Zondag 16 oktober

 

Vanmorgen gelukkig weer wakker geworden en het was nog donker om 09.00 uur. Het was grauw geen mooi weer. We zijn onderweg naar Santiago de Compostella. De weg er naar toe was best een mooie weg maar de aankomst in Santiago de Compostella viel ons tegen. Wij hadden zoiets verwacht van als je naar Fatima rijdt maar dat is dus niet waar. Bij de camperplaats aangekomen bleek dat dit een mixparking was van bussen en campers. Campers moesten aan de rechterkant gaan staan en de bussen links. Zo gezegd zo gedaan. We zijn even naar McDonalds gegaan voor te kijken of er nog berichten zijn en toen weer terug naar de camper. De bussen rijde hier af en aan dus op dit moment is het nog niet zo rustig. Veel gerij van bussen. Of dit nu het geld waard is dat betwijfel ik maar een camping is duurder. Morgen gaan we even naar de stad en dan gaan we in de middag maar weer verder.

 

Maandag 17 oktober

 

Vanmorgen toen we wakker werden was het nog donker, we hadden de wekker gezet op 08.30 uur want we wilden op tijd naar de stad, en het regende, toen we uit het raam keken zagen we dat er mist en een hele dikke dichte wolkendek. Tja wat doe we, gaan we ons kletsnat laten regenen of slaan we Santiago maar over, dit laatste besloten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We zijn onderweg naar Lindoso hier zijn graanschuren deze hebben wij wel gezien maar niet zo veel. Als we naar de plaats zouden gaan dan moesten we schuin omhoog op kinderkopjes naar boven rijden. Hier konden wij maar net inrijden dus dat hebben we maar niet gedaan. We hadden eerst een ACSI camping uitgezocht van 13,00 euro. Toen we daar aankwamen zag het er niet uit. Alle plaatsen waren onder bomen dus geen tv vanavond. Onze schoenen zaten al onder met alles laat staan dat als laika hier uitgelaten wordt dan is het een vieze bedoening binnen.

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                          Portugal

 

 

Weer verder gereden nu staan we in Povoa de Vazim, dit is aan de kust. Hier aangekomen eerst gekeken hoe en wat. We staan hier nu op Camping cheques het vreemde was dat wij voor de aanhanger apart moesten betalen. Op de prijslijst staat aanhanger voor jetski maar wij hebben een gewone aanhanger maar we moesten deze toch apart betalen. Nog nooit meegemaakt en we rijden toch al weer zo’n 9 jaar met een aanhanger.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinsdag 18 oktober
 

Op de camping gebleven het was slecht weer en we konden alleen maar binnen zitten.

 

Woensdag 19 oktober

 

Vandaag vanuit Povoa de Vazim naar Barcelos gereden. Hier staan we achter het gemeente zwembad toen wij er aankwamen stonden er al 5 campers en aan het eind van de avond stonden er wel 10 campers diverse nationaliteiten. Een rustige nacht.

 

 

 

 

 

Donderdag 20 oktober

 

Vandaag naar de haantjes markt. Dit is een hele grote markt met van alles er stonden een paar kramen met allemaal gekleurde haantjes, tevens waren er ook echte haantjes die met de pootjes aan elkaar gebonden zaten en op een zak lagen, ze konden geen kant op. Heel zielig. We zijn dan ook maar snel doorgelopen. In de middag weer terug naar de camper en de ene camper na de andere camper gingen weer verder. We bleven nog met 3 campers staan.

 

 

 

 

Vrijdag  21 oktober

 

Vanmorgen weggereden uit Barcelos op naar Porto.  Om Barcelos uit te komen was al een kriem er was weer een omleiding  1 bordje stond er en voor de rest kwamen we niets meer tegen. We zijn er uitgekomen en zijn nu in Porto op camping Salqeuiros. Nog even lekker buiten gezeten.

 

 

 

Zaterdag 22 oktober

 

Na uitgeslapen te hebben, het was nog zo donker zijn we dan toch opgestaan. We wilden met de fietsen naar Porto gaan maar het zag er niet zo goed uit dus besloten om met de bus te gaan. De bus gaat door de smalste straten maar het gaat allemaal net en nog snel ook. Wij zouden langzaam door de straten gaan maar deze chauffeurs gaan er met minimaal denk ik 50 km. per uur er door heen. Je wordt dan ook door elkaar geschud in de bus. Na een kort ritje zijn we aangekomen in het centrum van Porto, gevraagd aan de buschauffeur waar we heen moesten lopen en hij stuurde ons richting de Kathedraal.  Hier zijn we ook ingegaan en was zeer mooi om te zien, we zijn ook nog de schatkamers en andere vertrekken in geweest,  hier moesten we 3,00 euro voor betalen maar was het meer dan waard. Hierna zijn we doorgelopen over de brug, wel hoog hoor. De metro kwam onder de grond vandaan en reed over deze brug heen. Als hij uit de tunnel kwam gingen de bellen af want er liepen allerlei mensen op het spoor, maar het ging allemaal goed. Hierna zijn we naar het treinstation gelopen. Hier is de stationshal alleen interessant want de rest van het station is nieuwer. Deze stationshal bestaat 100 jaar en er was een tentoonstelling hiervan. Hierna zijn we door de belangrijkste winkelstraat gelopen en daarna weer met de bus terug. Het lijkt niet veel maar je moet alles lopend doen en alles is interessant dus ben je veel tijd kwijt bij de diverse gebouwen. Onderweg nog heel veel gezien. Ook woonwijken waar je denkt daar woont niemand in en toch hangt er was buiten dus er wonen nog wel mensen. Het is de hele dag droog en mooi weer geweest.

 

 

Zondag 23 oktober

 

Vandaag zouden we gaan fietsen over de boulevard richting Porto, maar na een onrustige nacht met heel veel regen, hagel en wind hadden we er niet veel zin in om de fietsen eruit te laten want als we naar buiten keken was het zo grijs en donkere wolken alsof het zo zou kunnen gaan regenen. Dus lekker uitgeslapen. Laika was ook weer aan het zeuren vannacht, die moest er weer uit dus we hebben een lekkere nacht achter de rug. We hebben ontbeten en het werd iets beter weer, besloten om dan toch nog maar iets te doen. We zijn gaan lopen over de boulevard en toen we een halfuur a drie kwartier onderweg waren zeiden we kunnen maar beter terug gaan want het gaat betrekken en voordat je het weet barst het weer los. Nog even gekeken of er post was op internet en toen snel weer terug naar de camping. We waren nog niet op de camping of het barstte weer los regen regen regen en het is niet droog geworden. De hele dag voor de rest binnen gezeten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maandag 24 oktober

 

We zouden vandaag gaan bekijken of we vandaag weg gaan hier of dat we nog een dag blijven. Besloten om toch maar weg te gaan na alles gevuld te hebben en de wc geleegd weer op weg naar? Peniche stond ingevuld maar we staan nu in Estereaja op een parkeerplaats waar 6 camperplaatsen zijn. De kosten zijn hier 2,00 euro per nacht incl. stroom. Wij kunnen niet op de camperplaats staan want we zijn te lang dus we staan gewoon op de parkeerplaats en we staan dus ook gratis. Morgen gaan we naar de markt die hier op dinsdag en zaterdag is. Daarna zien we wel of we hier nog een nacht overnachten of dat we verder rijden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinsdag 25 oktober

 

Vanmorgen vertrokken uit Estareja, we zijn eerst nog even de markt over geweest, stelde niet veel voor. We hadden een eindpunt ingesteld maar dat is onderweg 3x veranderd. We staan nu in Fatima. Fatima even doorgelopen en toen weer terug naar de camperplaats. Er zijn hier 6 camperplaatsen maar er staan er nu 10. Het is rustig.

 

 

 

Woensdag 26 oktober

 

Vanmorgen vertrokken uit Fatima op weg naar Peniche. Hier ligt een fort/gevangenis. We zijn hier vanmiddag aangekomen en zijn een rondje gaan lopen. Morgen misschien op de fiets en dan zien we wel weer verder.

 

                                                                   

                                        Wat een luxe hebben wij toch, als je zo,n zigeuner kamp ziet.

 

 

Donderdag 27 oktober

 

Vandaag weer Peniche in geweest, het was niet het plan maar we zijn toch verder gelopen. We hebben weer veel gezien. We zijn eerst naar de VVV geweest, hier kregen we een stadsplan met wat we allemaal konden gaan zien, toen we iets verder liepen kwamen we en lokaal tegen waar een aantal oudere dames aan het kantklossen waren. Dit was een groep dames die het de jongere dames moeten leren maar op dit moment waren er allemaal oudere dames. Dit was de bezigheid als de heren op zee waren dan waren de dames hier mee bezig. We zijn verder gelopen naar de haven, dit stelde niet zo veel voor. Het volgende gebouw was de gevangenis van Peniche waar vroeger tot 1970 tegenstanders van de dictatuur in de gevangenis werden gezet. Dit was heel interessant, tevens ook het museum in geweest met de geschiedenis van Peniche. Hierna hebben we koffie gedronken op een terras. Daarna zijn we doorgelopen naar de Lidl om nog even brood te halen en toen weer terug naar de camperplaats. Plm. 10 kilometer gelopen.

 

 

 

Vrijdag 28 oktober

 

Vandaag hebben we weer een aantal kilometers gelopen en hebben weer veel gezien. Ook nog een kopje koffie gedronken voor 80 cent per kopje dus dat is niet duur. Kunnen we vaker doen. De camperplaats voldoet. Je kunt voor 5,00 euro hier staan zonder elektriciteit en voor 8,00 euro met elektriciteit. Je kunt het zo duur maken als dat je zelf wil. Voor de douches moet je 1 euro betalen voor 7 min. warm water. De WC kost 0,50 cent maar die heb je zelf in de camper en de wc kan je gratis legen. Dus we blijven hier tot na het weekend staan .

 

 

 

Zaterdag 29 oktober

 

Vanmorgen voor het eerst sinds we hier zijn op de fiets gestapt, de rest van de dagen hebben we de benenwagen genomen. We zijn een rondje eiland gaan doen. Laika ging niet mee want je weet nooit wat voor wegen je tegenkomt. Onderweg zagen we dat de katten werden gevoerd.

Fiets langs de kust en dat is best mooi, koffie gedronken in het dorp even wat boodschappen gedaan en vanavond de gril aan. Dus het is weer een mooie dag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zondag 30 oktober

 

Vandaag de camper gewassen en alles weer in orde gemaakt voor de volgende etappe.

 

Maandag 31 oktober

 

Vanmorgen vertrokken naar Lissabon, we nemen de gok of de camping ons aanstaat en dat we naar Lissabon kunnen, er staan veel slechte reacties op internet dus we zien wel. We zijn hier aangekomen en de camping ziet er goed uit. De receptie is netjes. We hebben ons eigen plek uitgezocht en daar staan we nu ook. We zijn ook even gaan kijken waar de bus stopt en hoe laat die gaat. Helaas gaat deze bus maar een keer per uur dus dat is wel erg weinig maar we zien morgen wel.
 

Oktober 2016
November 2016

December 2016

Januari 2017
Februari 2017
Maart 2017