Rondreis Frankrijk, Portugal en Spanje 2016 – 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zondag 1 januari 2017

 

Vannacht was het oud/nieuw het was erg rustig hier op de camperplaats. Vandaag een aantal mensen Nieuwjaar gewenst.

 

Maandag 2 januari

 

Het was fris, dus niet zo veel gedaan.

 

Dinsdag 3 januari

 

Na een hele nacht regen is het overdag droog geweest. We zijn vandaag naar een andere chinees (kleding) geweest want die zou veel meer spullen hebben als de kleinere vestiging. Deze chinees was inderdaad heel groot. Nog even door gefietst naar een dorpje verderop Ferreiras. Hier is Ajax op trainingskamp en gaan hier zaterdag voetballen. Helaas waren ze nu niet aanwezig.

 

Woensdag 4 januari

 

Vanmorgen een begin gemaakt met opruimen, alles een beetje aan de kant en weer inpakken in de aanhanger. We gaan zondag rijden. Bert wil zaterdag naar Ajax kijken in het stadion hier een dorpje verderop. Vandaag ook nog de boodschappen gedaan dus alleen nog brood moeten halen maar dat is voor vrijdag.

 

Donderdag 5 januari

 

Vandaag de rest van de spullen gepakt, morgen gaan we tanken en kijken bij de andere camperplaatsen en misschien nog naar het Algarve shoppingcenter of ergens anders heen. We zien het wel.

 

Vrijdag 6 januari

 

Vanmorgen eerst koffie en thee gedronken en toen zijn we weg gereden van de camping. Even wat anders. Eerst zijn we naar het FC Stadion in Ferreiras gereden. Hier speelt Ajax morgen zijn trainingswedstrijd en Bert wilde daar morgen gaan kijken. Entree 7,00 euro p.p. dus morgen hier weer naar toe. Daarna zijn we doorgereden naar de Makro kijken of die er hetzelfde uitziet als in Nederland. Daarna zijn we naar twee camperplaatsen gereden om te kijken hoe die eruit zien. Een in Gale dat was een beetje rommelig en hier zouden wij niet gaan staan, daarna zijn we doorgereden naar Falesia, dit was een mooie camperplaats, hier zouden we wel willen staan. Daarna zijn we weer teruggereden naar de camperplaats.

 

Zaterdag 7 januari

 

Hiephiephoera Anja is 51 jaar geworden.

 

Na de diverse felicitaties gelezen te hebben op internet hebben we vandaag zeer weinig gedaan. We hadden van Peter een Engelsman een adresje gekregen om naar een goede chinees te gaan. Buffet dus dat is makkelijk. Het was 3 kilometer lopen. Dit is niet zo erg maar als de chinees dan pas om 18.30 uur open gaat en wij er  tussen 17.00 en 17.15 voor de deur staan is dat minder. Wat nu, dan maar weer terug naar het centrum gelopen en daar gekeken wat er open was. Nu dat was niet zo veel. Er waren twee restaurantjes open op het plein maar daar moest je buiten zitten en daar hadden we niet zo veel zin. We hadden ook nog een restaurant gezien aan het strand en daar hadden we een kaartje gekregen van de man die buiten stond. We zeiden we lopen nog even door, toen we terug kwamen begroette hij ons en liep ons voor naar ons tafeltje. Het zou geen 10,00 euro per persoon worden maar dat maakt dan ook niet uit. Zo vaak gaan we niet uit eten. We hebben lekker gegeten en voldoende gegeten. Voor een prijs van 56,00 euro incl. voorgerecht, nagerecht en dessert en drankjes. Het viel ons allemaal nog mee. Terug hebben we maar een taxi genomen want we hadden wel genoeg gelopen bijna 10 km. Om iets te kunnen eten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zondag 8 januari

 

Vanmorgen betaald bij Bruno, gelukkig, en zijn we op weg gegaan naar? Onze eerste stop was Faro hier zou een camperplaats zijn waar 100 campers kunnen staan. Dit kan ook maar het is een gewone parkeerplaats met kleine plaatsen. Wel dicht aan zee maar er loopt een spoor langs plus dat de vliegtuigen erover komen. Wij vonden dit niet zo goede plaats en zijn doorgereden naar waar we nu staan Olhao. Dit is een leuk vissersplaatsje met veel restaurants en bars. Veel levendigheid hier op zondag en leuk om langs de boulevard te lopen. De camperplaats is een onofficiële want je mag hier niet parkeren of stilstaan maar er staan toch minimaal 30 campers. Wij staan hier nu ook. Vannacht was een onrustige nacht, veel verkeer, vliegtuigen niet lekker we gaan hier dan ook vandaag weer weg waarheen dat zien we wel weer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maandag 9 januari

 

 

Vanmorgen weggereden uit Olhao op weg naar Tavira was de planning. Hier was een camping. Wij hebben hier gekeken maar vonden het eigenlijk niet veel. We zijn doorgereden langs de kust en kwamen een stuk grond op een hoek tegen waar al diverse campers stonden. Hier zijn we bij gaan staan. Leuke mensen hier op de camperplaats. We hebben hier al meer gepraat als twee maanden Albufeira. We blijven hier de komende dagen denk ik wel staan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinsdag 10 januari

 

Vanmorgen eerst gewacht tot de gemeente het veld gemaaid had voordat we naar onze plek konden. Portugese zijn net als Spanjaarden dus rustig aan. Tegen de middag was het klaar en hebben we alles weer op zijn plek gezet. Wat gegeten en toen maar een stukje gaan lopen. Er is hier een natuurpark en dat grenst aan de zee. Je moet eerst over een pontonburg heen dan kan je met een treintje mee, je kan ook lopen en dat hebben we dan ook gedaan. Aan het eind gekomen even koffie gedronken en toen weer terug gelopen. We hebben ons best weer gedaan vandaag.

 

 

 

Woensdag 11 januari

 

Vanmorgen eerst ontbeten en koffie gedronken en toen hebben we de fietsen gepakt om naar Tavira te gaan. Dit dorp viel tegen. Ze schreven over een mooie boulevard met palmbomen, wij hebben misschien 100 meter boulevard gezien en palmbomen maar niet zo veel als dat je zou verwachten. Op de terugweg nog even langs de Lidl en toen weer naar de camperplaats.

 

 

 

Donderdag 12 januari

 

We zijn vandaag op de fiets gestapt want er zou een mooi fietspad langs bloesembomen. Wij hebben deze bomen niet gezien. Hierna hebben we de fietsen in de garage gezet want we gaan hier morgen weg. We hebben voor deze dag nog voldoende stroom. De komende dagen wordt het minder warm weer dus vandaar dat we deze beslissing genomen.

 

Vrijdag 13 januari

 

We hebben de stroom opgebruikt en vanmorgen wilde we de schotel naar beneden halen maar dat ging niet meer zo weinig stroom zat er in de accu’s. Ontbeten en op weg naar Cabanas de Tavira, Camping Rio Formosa. Een camping waar we stroom hebben en een lekkere douche. We blijven hier tot maandag staan en dan gaan we weer op weg.

 

Zaterdag 14 januari

 

Kleding gewassen want maandag gaan we hier weer weg.

 

 

 

Zondag 15 januari

 

Vandaag hebben we de binnenkant van de camper schoongemaakt kunnen we er voorlopig weer tegenaan. Alles weer ingepakt morgen nog even vuil water legen en weerschoon  water tanken en dan kunnen we een heel eind gaan rijden nl. 20 km voor de volgende stop.

 

Maandag 16 januari

 

Vanmorgen vertrokken vanaf de Camping Rio Formosa op weg naar Castro Marim, hier is een gratis camperplaats. In Castro Marim aangekomen eerst gekeken op de camperplaats maar die stond helemaal vol. Er was ook een parkeerplaats waar al ongeveer 10 campers stonden en daar zijn we maar bij gaan staan. Even wat gegeten , Laika uitgelaten en toen het stadje ingegaan. Hier is ook een kasteel en daar zijn we ingegaan 1,10 euro per persoon .

 

Casto Marim is een van de meest oude plaatsen van de Algarve, en is een uitstekend begin van een tocht of een passagepunt voor wie van geschiedenis houd. Sinds 1920 is het kasteel van Castro Marim nationaal monument. Het kasteel bevindt zich op een  hooggelegen punt en verdedigde destijds de haven van het dorp. Gevestigd tussen stevige muren domineert het kasteel het dorp. Het was Koning Dom Alfonso III die in de 13e eeuw de opdracht tot bouw van het kasteel gaf. Binnen de muren van het kasteel verschijnt een ander, nog ouder kasteel, het oude kasteel waarschijnlijk gebouwd door de Moren. Dit kasteel is geplaatst boven een onregelmatig ontwerp. Een vierkante gestalte met vier toren en twee deuren. Tot op de dag van vandaag zijn de resten van de kanteel en de stadmuren zichtbaar. Deze roepen herinneringen op aan de tijden van oorlog en laten ons middeleeuwse soldaten inbeelden die glorieus strijden voor hun idealen. Gedurende de periode van de overheersing door de Moren, beschikte het kasteel over een verdedigingsstructuur die overeenkomt met het oorspronkelijke centrum (het oude kasteel) van het huidge kasteel. In overeenstemming met het dorp, neemt het kasteel een strategische positie in die de Zuid Portugese kust beschermde tegen de Moren. De Moren verbleven hier gedurende verschillende eeuwen, tot zij in 1242 definitief door de Christenen werden overwonnen. Het was, gedurende de heerschappij van Koning Dom Alfonso III, Dom Paio Peres Correia, opperhoofd van het Koninkrijk van de Algarve, die Castro Marim op de Moren veroverde.  De monarch gaf opdracht tot bouw op het al bestaande vestingwerk, een kasteel met een vierhoekige structuur. Het is dit bouwwerk dat de  meest oude getuigenis is van Portugese aanwezigheid op deze plek. De herovering door de Christenen in 1242 werd gevold door, zo bleek in de 13e eeuw, een politiek van herbevolking en versterking van de verdediging. Hierbij werd rekening gehouden met de strategische positie van het dorp gelegen aan de grens met de heerschappij van Castela en de aanvallen van de Moren vanuit het Noorden van Afrika. Het kasteel maakt deel uit van een opmerkelijk bouwwerk. De versterking van de grens maakte van de 13e tot de 18e eeuw, verschillende bouwfases door. In 1319 gaf koning Dom Dinis opdracht tot versterking van het vestingwerk van het kasteel. Koning Dom Dinis maakte Castro Marim tot de hoofdkantoor van het Christelijke genootschap, dat was opgericht om het hoofdkantoor van de Tempeliers dat een jaar later naar Tomar werd verplaatst, te vervangen. Deze militaire orde had een belangrijke invloed op de eerste reizen die het tijdperk van de grote ontdekkingsreizen markeerde. Infante Dom Henrique, Hendrik de Zeevaarder, Het standbeeld van Hendrik de Zeevaarder vindt u in Lagos werd benoemd tot gouverneur  van de Orde en woonde in het kasteel van Castro Marim, Later gaf Koning dom Fernando opdracht tot restauratie van het fort en als dank voor militaire overwinningen op Castela werd er een kapel gebouw. Deze kapel is vandaag de dag kerk van Onze Lieve Vrouwe van de Martelaars. In 1641 gaf Koning dom Joao IV opdracht tot bouw van het fort von Sao Sebastiao, en tot herbouw en vergroting van het Kasteel. Door middel van stadsmuren werden deze twee bastions verbonden. Castro Marim werd hierdoor het oorglogshoofdkwartier van de Algarve Tot 1755 leefde het dorp in de schaduw van de stadsmuren, die na een aardbeving werden gerestaureerd. De tinnen van de muren en een geruineerde kerk zijn de overgebleven resten om de geschiedenis te verstellen. Binnen het kasteel vindt u een kleine verzameling bewijzen van geologische archeologische en historische vondsten uit dit gebied. Het bezoek aan deze verzameling laat u met de tijdmachine een reis door het verleden van het dorp maken en bevestigd haar grote militaire betekenis. In het museum vindt u archeologische vondsten uit de jonge steentije en handgemaakte voorwerpen die destijds behoorden aan de Romeinen, Feniier, Grieken, Cartahagers en de Arabieren, zoals keramiek en koper, punten van speren, kanonskogels en kogels van andere wapens. Stukken uit de geschiedenis die het verhaal van de geschiedenis van het Kasteel van Castro Marim vertellen.

 

 

 

Dinsdag 17 januari

 

Vanmorgen vertrokken uit Castro Marim op weg naar Sevilla. We zijn over de grote weg gereden. We moesten 145 km rijden vandaag. Onderweg nog even gestopt voor een kopje koffie en dan op naar Sevilla. Hier aangekomen zijn we naar de camperplaats gereden  Areas Autocaravananas Sevilla. Dit was bij de haven. Gegeten en toen op naar Sevilla. Het was zo’n kwartiertje lopen en toen kwamen we in een zeer mooie oude stad met mooie gebouwen. De kathedraal de Torre del Oro hier was een  museum in en je kon de toren op. We waren te laat om het Paleis in te gaan en de tuinen de bewonderen. Helaas maar dat komt een volgende keer misschien wel. Op de terugweg een pizza gegeten en toen snel weer naar de camper.

 

 

 

 

 

Woensdag 18 januari

 

Vertrokken op weg naar Cádiz. We zijn aangekomen in Cádiz hebben de camper op de camperplaats gezet aan het einde van de boulevard bij de haven waar ook de cruiseschepen aankomen. Hier staan we voor 3,00 euro. Laika uitgelaten en toen naar de stad Cadiz. Het is een oude stad met veel mooie gebouwen. De geschiedenis van Cádiz. Heliodorus een dwaas uit Carthago, gaf in zijn  testament de opdracht in deze sarcofaag te worden begraven aan het einde van de wereld, zodat hij daar kon wachten om te zien of iemand die nog dwazer was dan hij, hem daar zou komen opzoeken.   Aldus het opschrift op een  sarcofaag die is gevonden bij Cádiz. In de oudheid het absolute einde van de week. Cádiz heette toen nog Gadir en was een handelspost van de Feniciers,,  die het dan in noordelijke richting en niet verder naar het westen zoals Columbus zou bewijzen.

 

 

 

Donderdag 19 januari

 

Vandaag zijn we vanaf Cádiz naar Tarifa gereden. We hadden niet echt een einddoel vandaag in ieder geval ergens waar het niet zo koud is als afgelopen nacht.  Zoals  al geschreven zijn we in Tarifa uitgekomen. Na eerst nog een andere onofficiële camperplaats bezocht te hebben staan we nu ergens bij het strand op een parkeerplaats waar zeker 20/30 campers staan. We hebben de camper neergezet wat gegeten en Laika uitgelaten en toen zijn we naar het dorp gelopen. We zagen dat er een kasteel was en daar zijn we heengegaan.

The Castle of Tarifa of of Guzman the Good.

 

 

 

 

Vrijdag 20 januari

 

We wilden naar de Lidl dus alles weer op zijn plaats gezet en we gingen op weg. Terwijl we weg reden keken we de straat in naar rechts en daar was de Mercadona, de camper  weer terug gezet en we zijn toen maar boodschappen gaan doen bij de Mercadona. Vandaag ook even naar een garage hier in de buurt geweest om te vragen wat een uitlaat kost. De uitaat was kapot gegaan en die moet vervangen worden. We waren daar en we moeten maandag terugkomen want dan kan ie even kijken wat er gemaakt  of vervangen moet worden. Ben benieuwd. Het zal eens een jaar zijn zonder kosten aan de camper.  Dit betekent wel dat we hier op deze plaats in Tarifa nog 3 dagen zijn.
Het weer is goed.

 

                                                                                                                                                                                           Zo kan je ook overwinteren.

 

Zaterdag 21 januari

 

Vanmorgen lekker in het zonnetje koffie gedronken en na het middageten zijn we nog een stukje gaan wandelen, eerst gekeken waar we water kunnen tappen, waar we de was kunnen wassen, en nog wat boodschappen gedaan en toen was de dag alweer voorbij. Nu Laika haar eten maken en een visje bakken en dan is het weer gedaan voor vandaag.

 

 

 

Zondag 22 januari

 

Vanmorgen  eerst van het zonnetje genieten en na het eten zijn we naar het zuidelijkste puntje van Europa geweest. Het zuidelijkste puntje ligt op een eiland dat heet Isla de Tarifa. Dit eiland is een beschermd natuurgebied dus daar kom je niet op. Daarna zijn we naar de terminal gelopen vanwaar je naar Marokko kan varen en hebben we koffie gedronken en konden we gelijk op internet kijken. Onderweg kwamen we ook nog een oud verdedingswerken tegen en een Stierenarena die volgens mij niet meer in gebruik is. Daarna zijn we weer verder gelopen langs de boulevard naar de camper.

 

Maandag 23 januari

 

Vanmorgen moesten we met de camper weer naar de garage want dan konden ze zien wat er besteld moest worden.  Om 10.00 uur waren wij daar. Gekeken, ja nieuwe uitlaat, maar wat gaat dat kosten. Prijsopgaaf gekregen  en gezegd dat ze hem konden bestellen, tja wat moet je je kan zo niet gaan rijden. 24 tot 48 uur zou het duren voordat ze de uitlaat bij hun hadden. Afgesproken dat we de volgende dag zouden komen informeren hoe en wat.  Voor de rest van de dag gelopen en van de zon genoten.

 

Dinsdag 24 januari

 

Vandaag weer even terug naar de garage om te informeren of de uitlaat al was aangekomen.
 ’s morgens nog niet maar om 18.00 uur was hij bij de garage afgeleverd. Afspraak gemaakt dat we morgen om 10.00 uur terug zouden komen om het te laten monteren. De rest van de dag weinig gedaan.

 

Woensdag 25 januari

 

Vanmorgen om 10.00 uur bij de garage zijn, want de uitlaat wordt gemonteerd. We moesten zoals gewoonlijk even wachten want er moesten eerst 4 auto’s uit de garage voordat de camper in er in kon. De uitlaat was met een klein half uurtje gedemonteerd en gemonteerd dus dat viel mee. Betaalt en weer terug naar onze plaats op het parkeerterrein. Bert heeft de waterflessen in de tank gegooid en ik heb even broodjes gehaald, daarna weer zeer weinig gedaan. De zon schijnt dus nog even genieten.

 

Donderdag 26 januari

 

Bert heeft eerst gekeken naar de schotel op het dak want als er maar even iets wind staat stoter  de tv en dat is niet fijn kijken. Alles is als het goed is oké. Tegen de middag kwam er politie tot drie keer aan toe over de parkeerplaats waar wij staan tot zover niets aan de hand. Om een uur of drie/vier kwamen er ineens twee politieauto’s met 5 man politie er in. Deze stapte uit en gingen alle kentekens noteren we kregen ook de mededeling dat we hier morgen weg moesten zijn want je mag hier maar 1 dag parkeren. Er staat nergens een bord  het moest geen camping worden. We  hebben gezegd dat we morgen vertrekken. Nadat ze iedereen verwittigd hadden gingen ze weer weg.

 

 

Vrijdag 27 januari

 

Vanmorgen hadden we de wekker een uur eerder gezet want je weet maar nooit of de politie aan de camper komt, we willen ze liever voor zijn. Nadat we ontbeten hadden hebben we alles op zijn plek gelegd en zijn we op gegaan naar Gibraltar. Dat zou onze stop zijn, toen we daar aankwamen was het nog steeds donker en nat en rgen, wij zeiden we kunnen beter iets doorrijden maar waarheen dan. De buren gingen naar Mijas en hadden Bert uitgelegd hoe we daar moesten komen. De tomtom ingesteld naar Mijas en op weg. Bij Mijas aangekomen zijn we eerst naar boven naar Mijas gereden een leuke tocht maar eenmaal boven aangekomen moesten we naar beneden want de camperplaats zou beneden ergens zijn. Een aantal keren gevraagd maar niemand wist waar de markt en de camperplaats was. Besloten uiteindelijk om dan maar op een camping te gaan staan. Wij naar Camping Feuengirola,  gevraagd of er nog plaats was en of er honden mogen helaas er mogen geen honden op de camping , er mochten geen honden dus de receptionist zei dat er 10 kilometer verderop een camping zat Cabopino. Deze kenden wij wel dus zeiden we gaan daarheen. Onderweg daarheen zagen we, deze plaats met campers hadden we op de heenweg ook al gezien, campers staan. Bert zei ik ga toch proberen om daar te komen, en ja hoor daar kwamen de Lidl en de Aldi voorbij even bij de Lidl de rotonde nemen en dan rechts aanhouden en toen kwamen we bij de camperplaats en dit was de camperplaats die de buurman bedoelde. We hebben even gedag gezegd en zijn toen weer naar onze camper gegaan. Morgen is hier de markt dus gaan we kijken wat er te  koop is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaterdag 28 januari

 

Vanmorgen opgestaan ontbeten, koffie gedronken en toen was het tijd voor de markt. Het was een kleine markt met de bekende kraampjes, veel kleding, aardewerk, tassen. We hebben niets gekocht. Eenmaal terug in de camper hebben we gegeten en zijn we het stadje nog even ingeweest, toen we terugkwamen zagen we een politie auto op de terrein komen en die begon foto’s te nemen. Ik zei tegen Bert nee he niet nog een keer en ja hoor even daarna kwam er nog een politie auto aan gereden en met 6 politieagenten gingen ze alle wagens controleren of ze een ticket hadden. Nu hadden wij dat niet omdat wij vrijdag na twee uur aangekomen waren en je moet een ticket halen bij het politiebureau en dat is vrijdag, en zoals elke dag, om twee uur gesloten, dus wij konden geen ticket halen. Wij hadden geen ticket dus wij moesten vertrekken, wij zeiden nog dat wij vrijdag na twee uur aangekomen waren en dat wij dus geen ticket hadden gehaald daar had deze politie agent niets mee te maken. Hij had opdracht gekregen om iedereen die geen ticket had weg te sturen. Wij gingen niet in discussie, maar later zei die politie agent als je nu een blokje om rijdt en dadelijk weer terugkomt, morgen controleren we niet. Hebben we niet gedaan we staan nu op een mix parking in Fuengirola achter een hotel. Kosten 3,00 euro per dag omdat wij een aanhanger bij ons hebben anders is het twee euro per dag. Je loopt hier zo de boulevard op.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zondag 29 januari

 

Vanmorgen rustig aan gedaan zoals elke dag en vanmiddag zijn we de boulevard afgelopen.  Veel restaurants en barretjes waren open voor de rest is hier weinig te doen. Er is hier een kasteel maar dat is toevallig deze week niet toegankelijk voor bezoekers. Nu uitrusten van de lange wandeling.

 

 

 

Maandag 30 januari

 

Vanmorgen de rugtassen gepakt met onze handdoeken en sop om ons te wassen. We zijn naar de camping hier dichtbij gelopen. Na twee weken wil je toch wel weer een echte douche. De dames douches kon je zo inlopen de heren werden net schoongemaakt dus Bert kon niet douchen. Kopje koffie gedronken en toen is Bert gaan kijken of ze al klaar waren. Helaas nog niet dan maar eerst naar het winkelcentrum lopen en daar even kijken. Nadat we wat gegeten hadden zijn we weer terug gelopen. Ik naar de camper en Bert naar de camping, ze zullen nu toch wel klaar zijn met schoonmaken. Morgen gaan we hier weer weg waarheen dat is altijd een vraag we zien wel.

 

Dinsdag 31 januari

 

Vanmorgen vertrokken uit Fuengirola op naar Malaga, eerst langs Torremolines waar wij geen camperplek konden ontdekken dus zijn we maar naar Malaga gereden. Hier zagen we ergens campers staan en daar zijn we gaan kijken. Bert vond dit niets want er was te veel zand. Malaga in tomtom ingegeven en rijden maar. We staan nu in Malaga aan de zee op zand. Hier kwamen we ook iemand tegen die in Tarifa stond en daar weggestuurd was. Hij zei dat er een paar dagen daarna een bord is geplaats dat je daar als camperaar niet meer mag parkeren en overnachten. Het staat er nu vol met personenauto’s.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oktober 2016
November 2016
December 2016
Januari 2017
Februari 2017
Maart 2017