Rondreis Frankrijk, Portugal en Spanje 2016 – 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinsdag 1 november

 

Vanmorgen naar Lissabon geweest, eerst de goede bus nemen, bus 714. Dit is nog geen probleem maar er komen er twee en die gaan allebei een andere richting uit. We hebben de goede bus, een paar aardige Portugese jongeren zei dat we deze bus moesten nemen. Zo gezegd zo gedaan. Na ongeveer 45 minuten kwamen we aan bij het eindstation van de bus. Dit bleek bij het metrostation dus dat was makkelijk te onthouden. We moesten nog ongeveer 10 minuten lopen en dan waren we in het centrum van Lissabon. We kwamen uit op een groot plein, het Figueira plein. Hier staat een het ruiterstandbeeld van Joao 1, de markies van Pombal was het plan om hier de belangrijkste markt van de stad te bouwen. In 1885 werd hier een overdekte markt gebouwd, maar die werd in 1949 afgebroken. Hierna zijn we naar het Praca do comercio gelopen Hier staat ook weer een ruiterstandbeeld van Koning dom Jose. Deze vorst regeerde tijdens de aardbeiging en die de opzet gaf aan de wederopbouw van Lissabon. We zijn ook onder de triomfboog gelopen deze triomfboog die verbindt de gebouwen waarin zich de kantoren van de overheid bevinden. De boog is versierd met historische personages zoals de Markies van Pombal, Vasco da Gama, Viriato en Nuno Alvares Pereira. Hierna hebben we de tram gepakt naar Belem. We konden niet bij de trambestuurder instappen dus geen kaartje er stonden wel machines maar daar ging alleen muntgeld in en dat hadden we niet, dus we hebben vandaag zwart gereden. Het is gelukt. In Belem aangekomen zijn we naar de Mosteiro dos jeronimos Mooie kerk. Koning Manuel 1 begon de bouw van dit schitterende klooster voor de Orde van H. Hieronymus in 1502 op de plaats waar voorheen een door Hendrik de Zeevaarder gestichte in 1460 gestichte kapel, het gebouw wordt beschouwd als het meest vooraanstaande religieuze bouwwerk van Lissabon en het meesterwerk van de Manuelische stijl, die de tijd van de grote ontdekkingsreizen verzaligd. Aan de bouw ervan werd meegewerkt door diverse architecten. Het bouwwerk werd gefinancierd met het “pepergeld” dat wil zeggen met de opbrengsten van de specerijenhandel waarmee Vasco da Gama, wiens karvelen bij de terugkeer van hun historische avontuur aanlegden in de haven van Restelo nabij Belém begonnen was. Hierna nog even naar de kust gelopen en naar de Ponte 25 de Abril gekeken dit een grote brug die over de taag gaat daarna nog even doorgelopen naar het monument van de Ontdekkingsreizen gelopen, dit is in 1960 door de architect Cottinelli Telmo en de beeldhouwer Leopoldo de Almeida gebouwd ter gelegenheid van het vijfhonderdste sterfdag van Hendrik de Zeevaarder (1394-1460). Nu weer de bus terugpakken naar de camping, de bus kwam pas om 17.15 en het was nu 16.30 dus dat zou betekenen dat we driekwartier moesten wachten daar hadden we geen zin in. Er stonden taxi’s dichtbij dus die hebben we genomen we waren 6,50 kwijt. Van Belem naar de camping is ongeveer 6 kilometer.

 

 

 

Woensdag 2 november

 

We zijn vanmorgen vertrokken op weg naar Evora, hier is een Kapel van allerlei schedels en botten gemaakt. We hadden dit gezien in, we zijn er bijna van Max. Hier aangekomen zijn we naar de camperplaats gereden, dit is een mix parking maar er was plaats genoeg. Wel erg veel verkeer er om heen. We zijn nadat we laika hadden uitgelaten gelijk het dorp in geweest en weer een kerk bezichtigt en natuurlijk de kapel van de schedels en botten. Indrukwekkend. Nadat we dat gezien hadden even een kopje koffie drinken en daarna weer naar de camper.

 

 

 

Donderdag 3 november

 

We zijn vandaag toch maar weer verder gereden, we hadden een camperplaats uitgezocht maar daar stond niemand en daar zouden wij op zich niet willen staan. We hebben wel koffie gedronken met uitzicht op zee. We hadden een aantal jaren geleden gestaan in Porto Covo en daar zijn we heengereden, toen was er nog een balk aan een van de twee parkeerplaatsen maar nu was die weg dus er staan nu 25-30 campers hier en op de officiële camperplaats hier in het dorp staan er ook nog eens 20 stuks. Helaas staat het grondstuk van de camperplaats te koop dus ben benieuwd hoelang dit nog een camperplaats is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrijdag 4 november

 

Vanmorgen wakker geworden met onweer en regen, en het is ook de eerste dag dat we met regen gaan rijden. Het is de hele dag een beetje minder weer geweest. We zouden eerst naar een camperplaats in Lagos rijden en dan morgen naar de camping, maar we zijn gelijk maar naar de camping gereden , want met dit weer gaat het hard met de stroom. We zijn nog eerst  naar het zuidelijkste puntje van Europa geweest Cabo de st.  Vincente.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaterdag 5 november

 

Vandaag was er in Apeldoorn een ledenvergadering van de AMF waar Bert bestuurslid van is. Via een skype verbinding heeft Bert deze vergadering bijgewoond, ging best goed.

 

 

Maandag 7 november

 

Vanmorgen weggereden vanuit Lagos/luz. We zouden via Portimão rijden maar die had ik vergeten in te geven. Ik dacht dat de plaats er in stond maar helaas. Het was ook maar 15 kilometer van de camping vandaan. Nadat we hier voorbij gereden waren gingen we op weg naar Albufeira. Hier hebben we 3 jaar geleden ook gestaan en dat was ons goed bevallen. Op de camperplaats Parque Palmeira was nog plaats zat en we zagen weer bekenden. Even staan praten en een plaats uitgezocht. We staan nu op een kleine plaats maar aan het eind van de maand gaat er een Nederlander weg en dan gaan we op zijn plaats staan en dan blijven we hier in ieder geval tot het na het Nieuwjaar. En dan zien we wel verder. De zon schijnt goed en morgen is er  markt dus daar gaan we kijken. Voor deze plek betalen we 220,00 euro per maand. Gratis internet (is niet zo best) en elektra 6 amp. Vullen en legen  douchen. Alles inclusief.

 

Dinsdag 8 november

 

Vanmorgen lekker in de zon gezeten en vanmiddag op de fiets naar het centrum. Heenweg ging makkelijk bergafwaarts, maar terug dat is niet leuk meer de eerste heuvel was met de trapondersteuning op drie en de versnelling op 3 nog moeilijk. Ik snakte ook naar adem toen ik boven kwam maar we hebben het weer gered. We zijn weer terug op de camping.

 

 

10 november

 

We zijn vandaag naar de boulevard gelopen, we wisten nog niet de juiste weg maar we zijn er gekomen, eerst hebben we over het strand gelopen totdat we niet meer verder konden en toen weer terug, een pilsje en een cola gedronken en daarna weer terug gelopen naar de camperplaats.

 

11, 12 en 13 november

 

We hebben bij de camper gezeten het was mooi weer dus genieten van de zon. De maan stond dicht bij de aarde.

 

 

 

 

 

 

 

 

14 november

 

Vandaag was niet zo’n beste dag. Ik ging met de hond uit en zag een kuiltje niet en daar ging ik in en toen lag ik op de grond. Pijn in de enkel dus lopen werd moeilijk. Enkel werd dik en deed zeer. Terug bij de camper been omhoog, koudecompress erop en blijven zitten.

 

 

 

15 november

 

Het ging beter dus ik dacht we kunnen wel naar de winkel in de benedenstad lopen, tja heen ging best maar toen we eenmaal daar waren en koffie zaten te drinken ging het niet goed, de enkel ging opspelen en deed zeer. Gelukkig is hier de taxi niet zo duur dus toen we terug gingen hebben we een taxi genomen.

 

De rest van de week hebben we het rustig aan  gedaan om de enkel wat rust te geven.

 

20 november

 

De eerste regenbui hebben we nu, dit blijft vandaag de hele dag zo. Morgen is het weer droog dus een dagje binnen zitten, geen probleem.

 

 

21 november

 

We zijn vandaag met Zwitserse Nederlanders naar de boulevard gelopen, die hadden een route waarbij je niet zo hoeft te klimmen.

 

22 november

 

Vandaag zijn we zelf weer op weg gegaan en zijn we naar de haven gelopen. Mooie route over de boulevard, veel oude straatjes en gebouwen. De haven vonden wij niet veel aan, er lagen geen grote schepen alleen maar vissersbootjes, weer teruggelopen en koffie gedronken bij Continente, kopje koffie 1,00 euro dus dat is niet duur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23 en 24 november

 

We zagen deze week al in de buurt diverse kermisauto’s komen te staan. Er is dit weekend de jaarmarkt met kermis .

 

 

 

25 november

 

Vandaag gaat het beginnen de jaarmarkt en kermis. We zijn vanavond even gaan kijken en de marktkramen waren nog voor 90% leeg maar de kermis was in volle gang. Morgen gaat ook de markt echt van start.

 

26 november

 

Vanmorgen eerst even naar de jaarmarkt geweest. Een grote markt met veel broeken, schoenen, pyjama’s en de kermis. Leuk. Vanmiddag nog even naar het winkelcentrum gelopen daar wat gegeten en toen we weer naar buiten kwamen had het geregend, het was nu even droog maar niet voor lang. We liepen nog maar net terug en toen begon het te regenen we waren doorweekt toen we bij de camper kwamen maar dat was nog niet alles. De stoelen en de dakluiken stonden allemaal nog open en niemand op de camperplaats had het idee om de stoelen en het kleed van Laika even op te pakken en even droog weg te leggen.

Helaas alles was door en door nat. Alles naar binnen gedaan en in de camper ook alles droog gemaakt.

 

27 november

 

Na een onstuimige nacht met weer heel veel regen en onweer is het nu toch weer droog geworden. Alles buiten gezet om te drogen na een paar uur was alles droog. Nog even over de markt en kermis gelopen en vandaag was het erg druk hierna weer terug naar de camper.

 

28,29, 30 november

 

Deze dagen niet veel gedaan het was bewolkt en het kan ieder moment gaan regenen.

 

 

Oktober 2016
November 2016
December 2016
Januari 2017
Februari 2017
Maart 2017